MedLive.ro merge in laboratorul MedLife si urmareste, pas cu pas, drumul probelor de analizat, de la recoltare pana la rezultatele finale. In episodul II, urmareste cum probele intra in laborator, unde sunt prelucrate. Dr. Claudia Nica, medic-sef Laborator MedLife, descrie etapele parcurse de la triere pana la afisarea rezultatelor pe site, unde fiecare pacient le poate vizualiza.

Vezi VIDEO si comenteaza pe MedLive.ro.

Circuitul analizelor in laborator

Probele de biochimie si coagulare se centrifugheaza, apoi sunt impartite pe departamente. Fiecare asistent de la triere probe stie exact unde anume trebuie duse probele respective. Imediat ce ajung in departamentele de biochimie, imunologie, hematologie, bacteriologie, ele sunt prelucrate.

Analize de laborator la MedLife - Episodul II. Drumul probelor in laborator

Video: Bety Blagu

Cele care se lucreaza pe analizarea automata sunt puse direct in analizorul automat fara nici o alta prelucrare. Fiecare analizor automat din laboratorul MedLife are transmisie bidirectionala, adica exista un scanner al fiecarui analizor ce scaneaza codul de proba. In momentul in care sunt gata, analizele se transmit automat in aplicatia MedLife, explica dr. Nica.

Pana la tiparire, toate aceste rezultate sunt validate de cel care a lucrat probele respective, responsabilul de analiza, fie medic, fie biolog sau biochimist. Nimic nu pleaca din departamentul respectiv fara a fi validat de responsabilul de analiza.

Nu se face nimic manual, validarea se face asadar tot electronic, direct in modulul de laborator. Singurele validari care se fac manual, la inceput, sunt validarile de bacteriologie, dupa care urmeaza o validare electronica, dupa ce au fost introduse manual rezultatele de bacteriologie, pentru ca bacteriologia este un departament mai special, unde este foarte multa munca manuala.

Toate probele ajunse in laboratorul MedLife se lucreaza in aceeasi zi - in general, probele uzuale si cea mai mare parte a probelor de imunologie. Exista anumite probe de imunologie care sunt realizate in zile clar stabilite. In cazul in care acestea nu se lucreaza in aceeasi zi, exista stative speciale, urmand ca in ziua respectiva probele sa fie directionate catre departament.

Probele care sunt prelucrate in aceeasi zi sunt tiparite automat de catre operatori in cursul serii. A doua zi, dimineata la ora 7, cand medicii vin in laborator, le valideaza prin semnatura.

In momentul in care toate rezultatele sunt validate prin semnatura, se face o validare finala a tuturor rezultatelor si, din acel moment, pacientul poate vizualiza pe site toate rezultatele, inclusiv cele care sunt cu buletin partial si care mai sunt in asteptare.