Specialistii japonezi si americani au dezvoltat o tehnologie care permite depistarea a diferite tipuri de cancer pe baza unui simplu test de saliva. Cancerul pancreatic, de san sau al cavitatii bucale ar putea fi depistat inca din stadii incipiente prin aceasta metoda, au anuntat cercetatorii din cadrul Universitatii Keio (Tokio) si Universitatea California (Los Angeles), intr-un comunicat citat de AFP.

Saliva cu 1166 proteineFoto: Reuters

Ei au analizat mostre de saliva prelevate de la 215 voluntari, sanatosi sau bolnavi de cancer, evidentiind 54 de proteine cu ajutorul carora boala poate fi depistata cat mai devreme. Dupa analiza in detaliu a proteinelor, in randul participantilor la studiu testele au detectat cancerul cu o acuratete de 99% in cazul cancerului pancreatic, 95% - in cazul cancerului de san, si 80% - cancerul cavitatii bucale.

Noua metoda poate identifica pana la 500 de proteine relevante diferite in cadrul unui singur test, a explicat prof. Tomoyoshi Soga, reprezentant al Institutului Stiintific din cadrul Universitatii Keio.

Testul de saliva, ale carui rezultate apar in mai putin de o jumatate de zi, utilizeaza anticorpi pentru a detecta proteinele. "Procentul de supravietuire in cazul cancerului pancreatic si al cavitatii bucale este redus, in conditiile in care simptomele sunt rareori clare in stadii incipiente si amana cu mult depistarea bolii", se indica in comunicatul citat de AFP. In plus, "saliva poate fi prelevata si analizata mai usor decat sangele sau fecalele", a declarat prof. Masaru Tomita, seful echipei de cercetare din cadrul Universitatii Keio.

Nu a fost stabilit deocamdata momentul in care aceasta tehnica va putea fi utilizata pe scara larga, insa cercetatorii spera ca testul de saliva sa fie utilizat in viitor si pentru depistarea altor boli, a mai spus Masaru Tomita.

Saliva cu 1166 proteine

In saliva umana au fost identificate 1166 de proteine diferite ce asigura functionarea celulara si au un rol deosebit de important in alertarea organismului de prezenta unor maladii precum Alzheimer, Huntington, Parkinson, cancer mamar, colorectal, pancreas, diabet de tipurile I si II etc. O treime dintre acestea se regasesc in sange. Identificate prin spectometrie, proteinele din saliva pot vindeca plagi ale cavitatii bucale, pot dezvolta simtul gustului, amplifica vocea si omori bacterii si virusuri, indica rezultatele cercetarii unei echipe numeroase de oameni de stiinta, publicata in 2008 in Journal of Proteome Research.

Teste rapide pentru cancer, Alzheimer si alte 17 boli

  • Echipa nipono-americana nu este prima implicata in cercetarea salivei ca indicator al cancerului de san. Specialisti din cadrul Facultatii de Stomatologie din Houston, Universitatea Texas, au identificat la randul lor 49 de proteine ale caror modificari fac o diferenta clara intre o persoana sanatoasa si una care a dezvoltat tumori mamare, potrivit publicatiei Cancer Investigation. Mai mult, testul lor poate face diferenta intre tumori maligne si benigne si ofera rezultatul in doar cateva minute. Gandit la dimensiunile unui test de sarcina, descoperirea ar putea fi lansata pe piata in circa cinci ani.

In prezent, mamografia este testul standard de depistare a cancerului de san prin examinare radiologica, ce poate fi repetat numai o data la trei ani. Testul de saliva este solutia ideala pentru inconvenientele mamografiei, pentru tumori ce pot aparea inclusiv in aceste perioade de pauza, in cazul femeilor peste 50 de ani, si nu numai.

  • Cercetatorii americani de la UCLA lucreaza la un test de sange care ar putea depista maladia Alzheimer cu aproximativ 6 ani inainte ca ea sa se manifeste, indica Science Daily.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.