Cu totii stim ca sistemul medical din Romania are multe hibe. Coruptia, birocratia, lipsa echipamentelor, lipsa banilor, toate acestea fac ca problema sa para de nerezolvat. In aceste conditii, medicii se confrunta permanent cu o dilema: ramanem in tara, unde salariile sunt mici iar conditiile de munca lasa de dorit, sau renuntam si alegem un job in strainatate unde suntem platiti adecvat?

Dr. Thomas MannFoto: MedLive.ro

Recent, Andra Catalina Butolo, studenta in ultimul an la Facultatea de Medicina din Bucuresti, trimitea redactiei SmartWoman un text in care prezenta punctul de vedere al unui viitor medic din Romania. Prin intermediul MedLive.ro, ea a discutat cu Dr. Thomas Mann, fost sef al Directiei guvernamentale de Sanatate Publica din Marea Britanie, care a incercat sa dea cateva solutii problemelor cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc.

  • Citeste si raspunsurile invitatului din cadrul intalnirii online pe MedLive.ro.

Reporter: Cum pot autoritatile sa reduca migratia peste hotare medicilor buni si sa ii incurajeze sa lucreze in tara

Dr. Thomas Mann: Cred ca aceasta tema este una foarte importanta, iar doctorilor le plac doua lucruri:

  1. Le place sa lucreze intr-un mediu propice, cu aparatura de calitate, personal bine pregatit, intr-un sistem deschis si echitabil pentru pacienti, deoarece le place intr-adevar sa isi practice meseria bine. Deci calitatea spitalelor si serviciilor este foarte importanta.
  2. In al doilea rand, cred ca importante sunt salariile, deoarece cred ca toata lumea stie ca se dau multi bani “pe sub mana”. Eu cred ca doctorilor nu le face placere sa primeasca bani astfel, nici chiar celor mai in varsta, insa dupa ce ai procedat asa ani la rand devine ceva normal. Consider deci ca medicii trebuie sa primeasca un salariu adecvat, astfel incat sa nu mai aiba nevoie sa primeasca spagi.

Pe de alta parte insa, este intr-adevar foarte tentant sa profesezi in alta tara, unde exista mai multe facilitati, iar aceasta perioada este una dificila, deoarece toate statele europene intampina dificultati financiare, nu numai Romania. In aceste conditii, cred ca o solutie ar fi incurajarea colaborarii dintre sectorul privat si cel public.

Reporter: Credeti ca imbunatatirea sistemului privat poate fi o solutie?

Dr. Thomas Mann: Da, la asta ma refer. Autoritatile statului trebuie sa incurajeze dezvoltarea sectorului privat si colaborarea cu sectorul public. Nu este suficient ca sectorul privat sa functioneze independent. Este necesar ca acesta sa poata deveni complementar sectorului public. Astfel se poate dezvolta si sistemul privat, iar guvernul va putea investi in zonele neacoperite de acesta.

Reporter:Domnisoara Butolo, peste cateva zile, saptamani, aveti de sustinut un examen foarte greu, examenul de rezidentiat. Sunteti studenta in ultimul an la Facultatea de Medicina. Va asteapta un salariu mic, un spital dificil. Ce poate face guvernul? Ce pot face oamenii care conduc tara ca sa va pastreze aici?

Andra Catalina Butolo: In primul rand trebuie sa isi dea seama ca viitorul suntem noi si daca noi plecam, peste 10 – 15 ani, vor avea o problema cand vor incerca sa ajunga la un spital si sa se trateze de vreo boala, pentru ca cei batrani probabil vor iesi la pensie, vor ramane din ce in ce mai putini si, din cunostintele mele, cei mai buni dintre colegii ai mei pleaca.

Cei care s-au straduit mai putin in timpul facultatii sau poate au o sustinere din partea parintilor, raman. Trebuie in primul rand sa ne ofere un salariu mai bun si cand zic mai bun ma gandesc macar la o limita de trai. In momentul de fata daca nu suntem din Bucuresti nu ne putem plati o chirie, o intretinere, din cei 180 – 200 de euro.

Reporter: Domnule Mann, exista vreo solutie pentru aceasta problema, in conditiile in care statul nu are bani suficienti sa plateasca medicii tineri, iar acestia aleg sa plece in strainatate?

Dr. Thomas Mann: Din cate stiu, numerosi pacienti dau spagi, iar doctorilor nu le place sa vorbeasca despre asta. Cred ca daca se va introduce sistemul de coplata, pacientii ar putea plati sume echivalente, insa acestia nu vor mai fi bani negri. Sistemul ar fi mai deschis, iar doctorii ar putea dicuta deschis cu pacientul destinatia acelor bani: aparatura, medicamente, etc.

Stiu ca in acest moment pacientii nu platesc doar doctorul, ci si medicamentele si consumabilele necesare si consider ca doctorii ar prefera sa zica “OK, acesta este pretul, guvernul plateste atat, iar suma asta reprezinta coplata”. Aceasta este, din punctul meu de vedere, o solutie, insa nu e singura.

Interviu cu Dr. Thomas Mann, fost sef al Directiei guvernamentale de Sanatate Publica din Marea Britanie (1)

Andra Catalina Butolo: Cum ati incerca sa ii convingeti pe romani ca sistemul de coplata este cea mai buna solutie pentru viitorul sistemului medical, avand in vedere ca veniturile lor s-au diminuat considerabil in urma unor decizii recente ale guvernului, iar multi dintre ei traiesc cu mai putin de 100 de euro pe luna?

Pe langa asta, mai e o problema: daca se introduce sistemul de coplata, cine garanteaza ca doctorii nu vor cere in continuare bani in plus? Daca, sa zicem, aceasta problema este rezolvata, atunci prin sistemul de coplata pacientul nu va trebui sa plateasca mai multi bani. Acestia ar fi chiar banii pe care pacientii ii platesc deja ca spaga. Astfel sistemul ar fi mai deschis si s-ar putea percepe taxe pe aceste venituri, deoarece in prezent pe spagi nu se plateste impozit. Insa, este foarte dificil.

In orice tara in care are o istorie a coruptiei si toata lumea ia spaga, astfel de schimbari sunt greu de aplicat. Toata lumea trebuie sa isi doreasca cu adevarat acest lucru.

Reporter: Din acest punct de vedere, un rol foarte important il joaca liderii politici si managerii spitalelor. Cum credeti ca ar fi mai eficient: ca un spital sa fie condus de o persoana cu o vasta experienta in domeniul medical sau de o persoana cu experienta in management?

Dr. Thomas Mann: Cred ca ar trebui sa le aiba pe amandoua. Eu, de exemplu, am pregatire atat in domeniul medical cat si in management si cred ca spitalele ar trebui sa fie conduse de medici experimentati cu pregatire solida in management din doua motive. Astfel ei ar intelege foarte bine in ce directie trebuie sa se indrepte. Pe de alta parte, daca un alt medic ar veni si ar spune "am nevoie de asta si de asta" ei ar putea raspunde "nu, n-ai nevoie". Nici un doctor nu poate fi atat de eficient ca un manager, deci cred ca un director trebuie sa fie pregatit in ambele domenii.

Reporter:Domnisoara Butolo, in conditiile din Romania, unde dupa cum bine stiti sefii spitalelor au doua, trei chiar patru locuri de munca: sunt profesori la universitate, directori de clinica privata, sefi de sectie in spital de stat, considerati viabil un astfel de model?

Andra Catalina Butolo: Cred ca depinde de la om la om. Am cunoscut persoane in sistemul nostru medical care isi fac treaba foarte bine si ca sefi de sectie, si ca profesori si ca medici intr-o clinica privata. Ca un prim model din anii facultatii a fost domnul doctor Raed Arafat, pe care l-am cunoscut ca medic la SMURD in Targu Mures si, din cate se vede si din evolutia dansului pe plan administrativ in sistemul medical este de laudat.

Reporter: In acest context, cat de importanta este activitatea persoanalului medical auxiliar, care este considerata mai degraba munca "de mana a doua" in Romania?

Dr. Thomas Mann: Cred ca personalul auxiliar este foarte important din doua motive:

  1. In marea majoritate a timpului pe care un pacient il petrece in spital, el se intalneste cu asistentele, nu cu medicii. Medicii vin, trateaza si pleaca, deci e important ca asistentele sa ofere servicii de calitate.
  2. Cred ca intr-un spital eficient, medicii ar trebui sa poata redirectiona mai multe activitati catre personalul auxiliar. De exemplu, in Statele Unite, daca mergeti intr-un spital bun, anestezia este facuta de asistente, sub supravegherea medicului, in timp ce in Anglia totul este facut de medici. Totusi, este mai bine ca asistentele sa se ocupe de astfel de activitati, deoarece ele sunt mai atente. Doctorii se plictisesc mai usor, asa ca, eu consider ca acestia ar trebui sa investeasca fara teama personalul auxiliar cu mai multa autoritate si responsabilitate. In acest fel, medicii s-ar putea concentra pe activitatile complexe. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este necesar ca pregatirea personalului medical sa fie mai aprofundata si sa se recruteze oameni mai bine pregatiti decat pana acum.

Reporter:Sistemul medical romanesc si medicii romani sunt sufocati de birocratie, de acte. Medicii trebuie sa completeze de mana o gramada de formulare pentru un singur pacient. Managerii din sistemul de sanatate si guvernantii romani sunt un pic obsedati de control. Totul este suprareglementat iar, pe de alta parte, medicii si asistentele sunt supraincarcati de aceasta activitate.

Dr. Thomas Mann. In primul rand, cred ca simpla imbunatatire a sistemului informatic nu rezolva aceasta problema, pentru ca pentru a avea un sistem informatic eficient trebuie sa existe un sistem birocratic eficient. Daca pur si simplu luam un sistem birocratic prost si il transpunem intr-un sistem informatic nu vom obtine decat un sistem informatic prost. In primul rand trebuie sa scapati de informatiile inutile.

Birocratia este mare si in Anglia, iar acest lucru se intampla deoarece cel care gestioneaza banii este guvernul si sunt necesare multe acte pentru a demonstra autoritatilor ca banii statului sunt cheltuiti eficient. Cred ca rezolvarea ar fi un sistem mai relaxat de control, pentru ca doctorii nu pot sa isi petreaca jumatate din timp completand formulare.

Din nou insa, este un demers foarte dificil. Aproape la fel ca in cazul banilor negri, este deja un obicei, insa guvernul ar trebui sa ia decizia de a renunta la o parte din aceste acte. Daca vine cineva si intreaba "aveti aceasta informatie?" raspunsul ar trebui sa fie "nu colectam acest tip de informatii", si este nevoie de un guvern curajos sa faca asa ceva.

Interviu cu Dr. Thomas Mann, fost sef al Directiei guvernamentale de Sanatate Publica din Marea Britanie (2)

Interviu realizat de Vlad Mixich