Stiati ca starea unghiilor ne poate semnala prezenta unor afectiuni in organism? In mod normal, unghiile au suprafata neteda, stralucitoare si sunt usor curbate. Daca observati ca unghiile isi modifica curbura sau culoarea obisnuita, nu incercati sa mascati “inconvenientul” cu cat mai multa oja.

Unghiile, oglinda sanatatiiFoto: BigStockPhoto.com

Cel mai bine este sa consultati un medic, care poate identifica daca nu sunt alte cauze care au provocat deteriorarea unghiei.

Cum vorbesc unghiile despre sanatatea noastra

Unghii albicioase

Culoarea deschisa sau chiar alba a unghiilor este de obicei asociata cu avansarea in varsta, dar poate fi de asemenea un semn ca suferiti de:

  • anemie;
  • insuficienta cardiaca congestiva;
  • afectiuni ale ficatului;
  • malnutritie.

Unghii albe

Unghiile de culoare alba cu margini intunecate pot indica prezenta unei afectiuni a ficatului, precum hepatita.

Unghii galbene

Una din cele mai frecvente cauze a ingalbenirii unghiilor este infectia cu o ciuperca. Pe masura ce infectia avanseaza, pielea de sub unghii incepe sa se retraga, iar unghiile se pot ingrosa si degrada. In unele situatii, unghiile galbene pot sa indice prezenta unor afectiuni mai grave, precum bolile tiroidiane, bolile pulmonare, diabetul sau psoriazisul.

Unghii vinetii

Unghiile cu tenta vinetie arata ca organismul nu este suficient de bine oxigenat. Cauza ar putea fi o infectie pulmonara, precum pneumonia. Nuanta albastruie la baza unghiei poate fi un semn de diabet.

Unghii ondulate

Daca suprafata unghiilor este ondulata sau neregulata, poate fi un semn precoce al psoriazisului sau al artritei inflamatorii.

Unghii crapate sau care se exfoliaza

Unghiile fragile, care se rup sau se exfoliaza frecvent, sunt asociate cu afectiunile glandei tiroide. Exfolierea combinata cu nuanta galbena insa este mai probabil sa fie cauzata de infectia cu o ciuperca a unghiei.

Pielea din jurul unghiilor este umflata

Daca pielea din jurul unghiilor este rosie sau umflata, este un semn de infectare. Infectia in aceasta zona poate aparea ca urmare a lupusului.

Linii intunecate in spatele unghiei

Daca remarcati prezenta unor linii de culoare inchisa in spatele unghiei, consultati cat mai repede posibil un medic. Acestea pot fi uneori cauzate de melanom, cea mai periculoasa forma a cancerului de piele.

Unghii roase

Rosul unghiilor poate sa fie doar un obicei prost, dar cand acesta persista poate fi un semn de anxietate, care ar putea necesita tratament. De asemenea, rosul unghiilor mai poate fi asociat si cu tulburarea obsesiv-compulsiva.

Desi unghiile ne pot ajuta sa identificam prezenta unor afectiuni in organism, deteriorarea lor este rareori singurul simptom pe care ar trebui sa il resimtim.

Numeroase anomalii ale unghiei sunt adesea inofensive. Nu toata lumea care are unghiile albe are hepatita. Daca va ingrijoreaza starea unghiilor dvs., consultati medicul dermatolog.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.