Medicii se intalnesc frecvent cu pacienti care se plang de transpiratii nocturne. Daca in dormitor este neobisnuit de cald sau daca va imbracati prea gros noaptea, transpiratiile nocturne sunt normale. Transpiratiile care au cauze medicale sunt acelea care apar atunci cand in dormitor este o temperatura optima pentru dormit (18-22°C).

Temperatura optima pentru somn: 18-22°CFoto: BigStockPhoto.com

Acestea pot avea multe cauze. Pentru a le determina, medicul va analiza in detaliu istoricul medical al pacientului si ii va recomanda diverse analize, in functie de fiecare caz in parte.

Cele mai frecvente cauze ale transpiratiilor nocturne sunt:

  • Menopauza. Bufeurile care apar in perioada menopauzei se pot resimti si in timpul noptii.
  • Hiperhidroza idiopatica. Aceasta se manifesta prin productia excesiva sudorala, independenta de conditiile de temperatura. Nu se cunosc cu exactitate cauzele aparitiei hiperhidrozei, desi, in unele cazuri emotiile si stresul pot duce la aparitia transpiratiei excesive. Totusi, cele mai multe persoane afectate transpira abundent aproape tot timpul, indiferent de stare sau vreme.
  • Infectiile. Cea mai comuna infectie asociata cu transpiratiile nocturne este tuberculoza. In plus, infectiile bacteriene, precum endocardita (inflamarea valvelor inimii), osteomielita (inflamatia osului si a maduvei osoase) sau abcesele pot fi sursa transpiratiilor. Acestea mai pot aparea si in cazul infectiei cu virusul HIV si al bolnavilor de SIDA.
  • Cancerul. Transpiratiile nocturne sunt unul din primele simptome al unor tipuri de cancer. Cel mai comun tip de cancer asociat cu transpiratia excesiva este limfomul. Cu toate acestea, persoanele care sufera de cancer si nu au fost inca diagnosticate resimt, de obicei, si alte simptome, precum pierderea in greutate sau febra.
  • Medicamentele. Anumite medicamente pot provoca transpiratii in timpul noptii. Acestea sunt un efect secundar al multor tipuri de medicamente antidepresive si a altor medicamente recomandate pacientilor cu probleme psihice. De asemenea, unele medicamente antipiretice, precum aspirina, pot cauza transpiratia excesiva.
  • Hipoglicemia – nivelul scazut al glicemiei in sange. Persoanele care se trateaza cu insulina sau medicamente antidiabetice orale pot suferi de hipoglicemie si implicit de transpiratii nocturne.
  • Dereglarile hormonale. Acestea includ feocromocitomul, sindroamul carcinoid sau hipertiroidismul.
  • Afectiuni neurologice. In unele cazuri, afectiunile neurologice precum disreflexia autonoma, siringomielia, atacul cerebral sau neuropatia, pot fi sursa transpiratiilor, insa aceste cazuri sunt rare.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.