Desi se maturizeaza tot mai rapid, adolescentii "din ziua de azi" nu demonstreaza ca sunt si responsabili, atunci cand fac sex neprotejat sau se drogheaza, de exemplu. Acest gen de comportament tipic riscant pare sa aiba totusi explicatii biologice, sustin oamenii de stiinta americani: activitatea crescuta a sistemului mezolimbic al dopaminei, "un sistem care pare sa fie punctul terminus al tuturor viciilor", relateaza Science Daily, care il citeaza pe cercetatorul Russell Poldrack.

Dopamina impinge adolescentii in situatii riscanteFoto: Reuters

“Rezultatele studiului nostru sugereaza ca atitudinile riscante, precum experimentarea drogurilor sau sexul neprotejat, sunt de fapt induse de activitatea crescuta a sistemului mezolimbic al doapminei, un sistem care pare sa fie punctul terminus al tuturor viciilor, in creierul adolescentilor”, sustine Poldrack.

La studiu au participat persoane cu varste cuprinse intre opt si 30 de ani. Ele au trebuit sa invete sa incadreze imagini abstracte intr-una din cele doua categorii prestabilite, dupa care era afisat pe ecran raspunsul corect. Ca recompensa, participantii primeau bani pentru fiecare raspuns corect.

Cercetatorii au fost interesanti sa afle modul in care creierul raspunde la “eroarea de predictie” sau diferenta dintre rezultatul preconizat al unei actiuni si rezultatul real, pe masura ce participantii invatau cum sa clasifice imaginile. “Invatarea pare sa se bazeze pe erorile de predictie, pentru ca, daca lumea ar fi exact cum te astepti sa fie, n-ar fi nimic de invatat”, a explicat Poldrack.

Cercetarile anterioare au demonstrat ca sistemul dopaminei din creier raspunde direct la erorile de predictie. Specialistii au efectuat o serie de masuratori si au ajuns la concluzia ca creierul adolescentilor, implicit si sistemul dopaminei, a reactionat cel mai puternic la erorile de predictie.

Se stie ca dopamina este un element foarte important cand vine vorba de motivatia de a primi recompense. Rezulta, asadar, ca semnalele de eroare din creierul adolescentilor ar putea duce la cresterea motivatiei pentru obtinerea unor rezultate mai bune, de aici si asumarea unor riscuri mai mari.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.