Cel mai amplu studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii desfasurat pana in prezent asupra existentei unei legaturi intre folosirea telefonului mobil si imbolnavirea de cancer, care a fost realizat pe parcursul a 10 ani pe 13.000 de persoane, s-a dovedit neconvingator, potrivit BBC News.

Rezultatele indica un risc posibil in cazul utilizarii exagerate, insa va fi nevoie de mai multe cercetari pentru raspunsuri mai concludente.

Studiul a fost criticat pentru ca 25% din finantare a venit din partea companiilor de telefonie mobila.

"Studiul nu indica un risc crescut, dar nu putem concluziona ca nu exista deloc, pentru ca suficiente descoperiri sugereaza un posibil pericol,"a declarat Elisabeth Cardis, principalul autor al studiului.

Cei mai impatimiti utilizatori ai telefonului mobil ar fi prezentat un risc mai mare de a se imbolnavi de cancer la creier, insa cercetatorii au declarat ca "erori si confuzii" din studiu nu au permis realizarea unei legaturi cauzale.

Pe de alta parte, unele date au sugerat ca, pe ansamblu, utilizatorii de celulare au un risc mai scazut de tumoare cerebrala decat cei care nu le folosesc.

Anumiti experti sustin ca studiul este eronat pentru ca, in loc sa monitorizeze participantii, le cere sa incerce sa tina minte exact cat de mult au vorbit si la ce ureche in ultimii 10 ani.

Luna trecuta a fost lansat un studiu mai amplu in Marea Britanie, care va include 250.000 de participanti si va dura intre 20 si 30 de ani.