Durerile de spate afecteaza aproximativ 80% din populatie. Lucrurile nu au stat intotdeauna asa, durerea de spate fiind mai curand o afectiune a omului modern. Corpul omenesc a fost conceput pentru miscare, pentru activitate fizica. Cu timpul insa, activitatile umane au devenit din ce in ce mai sedentare si, oricate beneficii ne-ar aduce dezvoltarea tehnologica, ea nu poate suplini nevoia organismului de mobilitate.

Durerea de spate se intalneste cel mai des la persoanele de varsta mijlocie, desi pot fi afectate si persoanele mai tinere de ambele sexe. Este important insa sa stim ca durerea de spate este un simptom, nu o boala in sine. Ea poate fi provocata de:

  • Cauze mecanice. Poate cea mai comuna cauza mecanica este boala degenerativa a discului intervertebral. Aceasta nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba un termen folosit pentru a descrie modificarile ce se petrec la nivelul discurilor intervertebrale odata cu inaintarea in varsta. Odata cu trecerea timpului, discurile intervertebrale se deterioreaza si isi pierd capacitatea de amortizare. De aici vine si durerea de spate, atunci cand acesta este suprasolicitat. Alte cauze mecanice ale durerii de spate sunt spasmele musculare, tensiunea musculara si hernia de disc.
  • Leziuni. Leziunile coloanei vertebrale, precum fracturile sau entorsele, provoaca dureri de spate cronice sau de scurta durata. Entorsele reprezinta lezarea ligamentelor si a structurilor capsulare care conecteaza fetele articulare cervicale si vertebrele. Fracturile sunt deseori provocate de osteoporoza, o boala care face ca oasele sa devina fragile. Leziunile pot fi provocate si de diverse accidente.
  • Boli dobandite. Multe probleme medicale pot provoca sau agrava durerile de spate. Acestea includ scolioza, care determina curbarea coloanei vertebrale, spondiloza; diverse forme de artrita, inclusiv osteoartrita, artrita reumatoida, spondilita anchilozanta; si stenoza spinala, care este o ingustare a canalului spinal, presand astfel maduva spinarii si nervii spinali.

Alte cauze:

  • sarcina;
  • pietrele la rinichi;
  • endometrioza, o boala caracterizata de dezvoltarea unor celule similare cu cele care formeaza interiorul uterului (celule endometriale) in locatii aflate in afara uterului
  • fibromialgia, boala care da stari de oboseala profunda si dureri musculare;
  • infectiile si tumorile. Desi nu sunt cele mai obisnuite cauze ale durerilor de spate, infectiile le pot provoca daca apar la nivelul coloanei vertebrale (boala numita osteomielita), sau la nivelul discurilor vertebrale. Tumorile provoaca, de asemenea, rareori dureri de spate. Uneori se intampla totusi, in situatia in care acestea sunt localizate in spate sau, mai des, ca urmare a unui cancer generalizat.

Desi durerile de spate sunt cel mai adesea provocate de cauze fizice, este important de stiut ca stresul emotional le poate agrava.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.