Durata de pregatire prin rezidentiat va fi redusa pentru 39 de specialitati, a anuntat joi ministrul Sanatatii, Cseke Attila, dupa o intalnire cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie din tara.

"Intrucat durata pregatirii in Romania este mai mare decat durata minima impusa prin Directiva 36/2005 a Consiliului Europei privind recunoasterea calificarilor profesionale, am inceput acest demers de reducere a duratei pregatirii", a declarat ministrul Sanatatii.

"Am cazut de acord astazi sa reducem durata de rezidentiat cu 1 an pentru 37 de specialitati, marea lor majoritate fiind specialitati medicale sau paraclinice: boli infectioase, dermatovenerologie, expertiza medicala a capacitatii de munca, endocrinologie, pediatrie, recuperare medicina fizica balneologie, reumatologie, anatomie patologica, epidemiologie, igiena" a precizat Cseke.

"De asemenea, se va reduce cu 2 ani pentru chirurgie cardiovasculara si medicina sportiva", a adaugat ministrul.

Ministrul Sanatatii a precizat totodata ca exista si specialitati pentru care a fost pastrata durata de pregatire, acestea fiind medicina interna, oncologie medicala, medicina de familie, chirurgie generala, obstetrica-ginecologie si urologie.

Cseke a mentionat de asemenea ca masura este sustinuta de Asociatia Universitatilor de Medicina si Farmacie, cat si de asociatiile si federatiile studentesti medicinisti. "Avem acordul si spijinul rectorilor in demersul catre comisiile de specialitate pentru adaptarea curriculumului de pregatire in aceste specialitati, urmand ca ulterior sa le aprobam prin ordin comun al Ministrului Sanatatii si Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului”, a declarat ministrul Sanatatii.

Potrivit ministrului, prin aceasta masura se urmareste formarea mai rapida a medicilor specialisti care sa intre sa lucreze in spitalele din Romania. "Prin aceasta masura urmarim, in primul rand, formarea mai rapida a medicilor specialisti. De asemenea, va fi si o reducere importanta a cheltuielilor la bugetul de stat. Pentru cele 39 de specialitati, reducerea va totaliza 41 de ani, ceea ce inseamna ca intr-o perioada de 5 ani facem o economie de 45 milioane lei cheltuieli salariale, raportandu-ne la salariul de baza din decembrie 2009", a spus ministrul, potrivit Agerpres.

El si-a exprimat speranta ca reducerea sa fie aplicata din toamna, daca toate curriculele vor fi readaptate in timp util de profesori. "Am discutat si despre organizarea concursului de rezidentiat la 21 noiembrie 2010. Pot sa va spun ca anul acesta se va pune accent pe rezidentiatul pe post, circa o treime din locuri fiind repartizate pentru acest tip de rezidentiat", a spus ministrul.

El a spus ca ar fi de preferat ca rezidentiatul sa fie sustinut in centrele universitare, daca acestea au infrastructura necesara. In cazul in care nu se vor intruni conditiile, rezidentiatul se va organiza la Bucuresti, acest lucru urmand sa se decida in perioada urmatoare.