Persoanele in varsta care au carente de vitamina D sunt mai susceptibile sa sufere de depresie. Recent au fost publicate studii ce demonstreaza efectele benefice ale vitaminei D asupra organismului. Deficienta de vitamina D a fost asociata cu riscul crescut de boli de inima, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala si crize severe de astm, informeaza Reuters.

Foarte multe persoane varstnice au deficienta de vitamina D in organism, fiind astfel mai predispuse la fracturi, diverse boli cronice sau deteriorarea starii psihice.Un nou studiu, coordonat de dr. Luigi Ferrucci de la National Institute on Aging, arata legatura dintre vitamina D si depresie, in cazul persoanelor in varsta.

La studiul care s-a extins pe o perioada de sase ani au participat 531 de femei si 423 de barbati cu varsta peste 65 de ani. La inceputul studiului, 42% din femei si 18% din barbati sufereau de depresie. In acelasi timp, la trei sferturi din femei si jumatate din barbati s-a constatat o deficienta de vitamina D in organism.

Pe parcursul cercetarii, s-a constatat ca starile depresive s-au agravat cu precadere in cazul femeilor cu carente de vitamina D. De asemenea, s-a constatat ca femeile care nu sufereau de depresie, dar care aveau deficiente de vitamina D la inceputul studiului au fost de doua ori mai predispuse sa devina depresive in urmatorii sase ani decat femeile care aveau un nivel normal de vitamina D in organism.

Acelasi tipar s-a constatat si in cazul barbatilor, insa asocierea intre cei doi indicatori nu a fost la fel de puternica, sustin cercetatorii.

Studiul nu demonstreaza ca lipsa de vitamina D provoaca depresie, au precizat autorii; persoanele cu astfel de carente ar putea sa aiba si alte deficiente care sa ii predispuna la stari psihice depresive. Totusi, ei sunt de parere ca prevenirea “deficientei dvitamina e D la persoanele varstnice poate deveni o strategie de prevenire a starilor depresive si evitare a eventualei deteriorari a starii lor de sanatate."

Vitamina D este produsa de organism prin expunerea la soare, dar se gaseste si in anumite alimente, precum pestele. Ea mai ajuta si la asimilarea calciului in organism, proces foarte important pentru sanatatea sistemului osos.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.