Numai cinci minute de exercitii fizice in aer liber pe zi pot imbunatati vizibil starea psihica, se arata intr-un studiu citat de Reuters. Cercetatorii de la Universitatea Essex au demonstrat ca numai cinci minute de activitati desfasurate spatii deschise, precum gradinaritul, plimbarile sau mersul pe bicicleta pot stimula starea de spirit si creste respectul de sine.

“Credem ca ar fi un mare beneficiu pentru indivizi, societate si costurile serviciilor medicale daca oamenii s-ar automedica cu mai multe exercitii verzi, este de parere dr. Jo Barton, care a coordonat studiul, publicat de Environmental Science & Technology, alaturi de Jules Pretty.

Mai multe cercetari anterioare au aratat ca exercitiile in aer liber au capacitatea de a reduce predispozitia pentru boli psihice si a imbunatati starea de bine, dar Jules Pretty si Jo Barton sustin ca pana acum nimeni nu a aratat cat timp trebuie petrecut in aer liber pentru ca beneficiile sa devina evidente.

Barton si Pretty au analizat datele preluate de la 1.252 de persoane diferite ca varsta, sex si stare a sanatatii psihice, care au participat la zece studii anterioare realizate in Marea Britanie. Ei au avut in vedere datele privind activitatile obisnuite in aer liber, precum plimbarea, gradinaritul, mersul pe bicicleta, pescuitul, plimbarea cu barca, calaria sau muncile agricole.

Astfel au descoperit ca cele mai evidente modificari ale starii de sanatate s-au produs la persoanele tinere, care sufera de tulburari psihice, desi s-au remarcat beneficii in randul tuturor grupurilor studiate. Din punctul de vedere al stimei de sine, efectele pozitive s-au putut remarca dupa numai cinci minute de “exercitii verzi”.

Autorii studiului precizeaza ca orice tip de mediu natural este benefic, inclusiv parcurile mici din marile aglomerari urbane, dar cele mai spectaculoase efecte le au exercitiile facute in zone cu mult spatiu verde si apa.