Peste jumatate din romani au luat antibiotice in ultimele 12 luni. 16% dintre romanii care au luat antibiotice in ultimele 12 luni nu au avut prescriptie medicala pentru ele. Un sondaj Eurobarometru, publicat de Comisia Europeana si citat de Agerpres, releva ca 59% dintre romani cred ca antibioticul trateaza gripa si raceala.

Rezultatele cercetarii mai arata ca 52% din femeile si 50% din barbatii romani au luat antibiotice in ultimele 12 luni, comparativ cu 43% dintre femeile si 37% dintre barbatii din UE. In plus, 71% dintre persoanele intervievate considera ca antibioticele sunt eficiente impotriva virusurilor, ceea ce este fals, iar 59% considera, in mod eronat, ca “antibioticele sunt eficiente impotriva gripei si racelii”.

Studiul a fost realizat in perioada 14–27 noiembrie 2009, pe un esantion constituit din 1.008 romani.

Antibioticele sunt substante naturale sau sintetice care actioneaza in scopul distrugerii bacteriilor sau in scopul limitarii dezvoltarii (reproducerii) acestora. Ele sunt utilizate pentru a trata anumite tipuri de infectii bacteriene.

Nici la nivel european lucrurile nu stau mult mai bine. 40% din cetatenii europeni intervievati cred ca aceste medicamente pot indeparta virusul gripal. Proportia este mai mare in statele din sudul Europei, precum Spania si Italia. In schimb, 83% din europeni stiu ca “supraconsumul de antibiotice le face ineficiente”.

Eurobarometrul mai arata ca aproape 40% dintre europeni sunt constienti de consecintele abuzului de antibiotice, dar majoritatea au nevoie de mai multe informatii.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.