Femeile care dezvolta cancer la un san inainte de varsta de 55 de ani si care au o predispozitie genetica spre aceasta boala au de patru ori mai multe sanse sa dezvolte boala si la celalalt san. Aproximativ 5% din persoanele care sufera de cancer la san sunt purtatoare ale acestor mutatii genetice, cunoscute sub denumirea de BRCA1 si BRCA2, relateaza AFP, care citeaza un studiu publicat in Journal of Clinical Oncology.

Cu cat o femeie dezvolta cancer la san la o varsta mai frageda, cu atat este mai probabil ca ea sa fi mostenit aceste mutatii genetice, releva studiul, coordonat de Kathleen Malone, de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle.

"In cazul celor mai tinere paciente care au participat la acest studiu – cele care au fost diagnosticate inainte de varsta de 35 de ani – am descoperit ca 16% dintre cele cu o tumoare canceroasa si 54% din cele care au avut doua tumori canceroase primare erau purtatoare ale acestei mutatii genetice", a declarat Malone.

Femeile ce prezentau mutatia genetica, diagnosticate cu cancer mamar inaintea varstei de 55 de ani, prezinta o probabilitate de 18% de a dezvolta tumori si la celalalt san, in decurs de zece ani. Femeile la care nu a fost identificata aceasta mutatie genetica au un risc de numai 5%, arata rezultatele cercetarii.

In aceste conditii, Kathleen Malone sugereaza ca femeile diagnosticate cu cancer la san la varste fragede ar trebui sa aiba in vedere efectuarea unor teste genetice, indiferent de istoricul medical al familiei. "Daca se descopera ca sunt purtatoare a uneia din mutatiile genetice BRCA, ele trebuie sa aiba in vedere metodele de prevenire, supraveghere si tratament, in acord cu riscul crescut de a dezvolta ulterior alte tumori".

La studiu au participat 705 femei cu cancer la ambii sani si 1.398 de femei care sufera de cancer la un singur san, toate diagnosticate inainte de varsta de 55 de ani.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.