Miercuri, 31 martie 2010, a avut loc, in premiera in Romania, o nastere dupa o operatie de cancer de col uterin cu pastrarea fertilitatii. Pacienta, in varsta de 39 de ani, mama a alti doi copii, a fost diagnosticata, in 2007, cu cancer de col uterin, gradul I. Miercuri, la Spitalul Euroclinic din Bucuresti, ea a adus pe lume al treilea copil al familiei, prin cezariana.

Doctor Petre Bratila, director medical si sef al echipei de medici care a efectuat operatia, a explicat, in cadrul unei conferinte de presa, metoda - foarte simple de altfel - de operare a cancerului de col uterin in stadiu incipient.

In stadiile IA2 si IB1, metoda conservativa de tratare a cancerului de col se realizeaza astfel: ganglionii limfatici din pelvis sunt extirpati laparoscopic. Sunt analizati pentru a se depista eventuale invazii canceroase. Daca ganglionii nu sunt afectati, boala are inca un caracter strict localizat si se poate continua cu a doua parte a operatiei, cea de extirpare a colului uterin (trachelectomie), a parametrelor si portiunii superioare a vaginului. Astfel, uterul si ovarele raman functionale, mentinandu-se functia menstruala si reproductiva.

Metoda nu se poate aplica in cazul in care ganglionii limfatici extirpati sunt metastazici.

Istoricul interventiei

Prima operatie de acest gen a fost realizata la mijlocul secolului trecut de un roman, prof.dr. Eugen Aburel, pe cale abdominala. Prof. dr. Daniel Dargent a preluat ulterior tehnica si a adaptat-o pe cale laparoscopica.

Prima interventie chirurgicala realizata laparoscopic in Romania a avut loc in 2002, iar alte 21 de cazuri au fost operate din 2006 pana in prezent.

Interventiile de acest fel se realizeaza pe scara larga in Franta si Canada.

Cu ajutorul acestei metode de tratament, pacienta operata la Spitalul Euroclinic a putut deveni acum mama pentru a treia oara. Operatia conservativa pentru cancer de col pe care a suferit-o a fost realizata de o echipa de patru medici: dr. Elvira Bratila, dr. Anca Stanga (care au realizat laparoscopia vaginala), dr. Petre Bratila si dr. Silviu Istoc (chirurgia vaginului).

Evolutia post-operatorie este extrem de simpla:

  • spitalizarea dureaza 48 de ore;
  • refacerea este foarte rapida;
  • reintegrarea sociala este rapida;
  • pacienta poate redeveni activa sexual in doua luni;
  • menopauza va aparea in mod natural.

Pacientele care nu prezinta complicatii si recidive ale cancerului pot incerca sa aiba un copil la un an dupa aceasta interventie.