Suferinzii de epilepsie care nu raspund la tratamentul medicamentos ar putea fi tratati cu ajutorul stimularii cerebrale profunde, sustin cercetatorii de la Stanford University, citati de BBC. Ei au efectuat un studiu clinic in cadrul caruia au monitorizat crizele epileptice a 110 pacienti, cu ajutorul unor electrozi implantati in creier.

In cazul a 41% din pacienti s-a constatat o ameliorare a crizelor, dupa 13 luni de la implantarea electrozilor. Prin comparatie, la pacientii carora nu le-au fost implantati electrozi s-a constatat o ameliorare a crizelor cu doar 14,5%. Pentru alti 56% din pacienti, ameliorarea s-a putut constata la doi ani de la debutul tratamentului. Toti pacientii care au participat la studiu sufereau periodic crize epileptice si nu raspundeau la tratamentul medicamentos.

Stimularea cerebrala profunda este o metoda chirurgicala de tratament care implica implantarea unui dispozitiv medical numit pacemaker cerebral, care trimite impulsuri electrice anumitor parti ale creierului.

Epilepsia este o tulburare neurologica des intalnita, caracterizata prin crize recurente. Aceste crize se pot manifesta prin:

  • pierderea temporara a constientei;
  • convulsii;
  • confuzie;
  • tulburari senzoriale.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, epilepsia afecteaza 50 de milioane de oameni in intreaga lume.

O serie de studii anterioare arata ca o treime din pacientii care sufera de epilepsie nu raspund la tratamentul medicamentos.

Dr. Robert Fisher, director al Centrului pentru Epilepsie din cadrul Universitatii Stanford si coordonator al studiului, a declarat ca stimularea electrica profunda a creierului este intr-adevar o metoda eficienta, care amelioreaza in mod real crizele, insa a tinut sa atraga atentia ca aceasta este o metoda invaziva, care poate duce la complicatii grave. Este nevoie de cercetari suplimentare pentru selectarea pacientilor care pot fi supusi cu minim de riscuri acestui tip de terapie.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.