Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare au identificat un posibil focar de gripa aviara intr-o gospodarie din satul Plaur din judetul Tulcea, anunta Mediafax. Atat cele doua gaini care prezentau simptomele bolii, cat si restul pasarilor din gospodaria respectiva au fost sacrificate, pentru a se impiedica raspandirea virusului. Localitatea Plaur este un sat izolat, cu 31 de gospodarii, aflat pe bratul Chilia Veche al Dunarii, langa granita cu Ucraina.

Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor informeaza ca gainile suspecte de gripa aviara erau crescute intr-o gospodarie "izolata" din satul Plaur.

  • "Au fost luate imediat masurile de preventie, respectiv de ucidere si distrugere a pasarilor din gospodaria respectiva si s-au facut dezinfectiile necesare. Nu au mai fost depistate pasari bolnave in urma verificarilor in restul gospodariilor din sat si nici pasari salbatice moarte in zona. In momentul de fata nu exista nici un pericol de raspandire a bolii", au anuntat reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare.

Probele recoltate de la cele doua gaini au fost trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, urmand a fi transmise ulterior catre Laboratorul comunitar de referinta pentru gripa aviara Weybridge din Marea Britanie.

In urma cu mai putin de doua saptamani, autoritatile romane confirmau existenta unui focar de gripa aviara inalt patogen de tip H5N1 in comuna Letea, din judetul Tulcea. Acesta era primul caz inregistrat intr-o tara a Uniunii Europene, din ultimul an.