Pretul medicamentelor nu va creste in urma masurilor ''reformatoare'' din contractul-cadru pe 2010 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat, joi, presedintele CNAS, Nicolae Lucian Duta, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, masurile propuse sunt menite sa simplifice procedurile administrative din sanatate si sa eficientizeze utilizarea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, fara a reduce calitatea serviciilor.

Lucian Duta a mai afirmat ca Romania are sistemul medical cel mai putin predictibil din Europa, iar actul medical este la latitudinea fiecarui medic, neexistand un control al medicamentelor nici la farmacii, nici la medicii care le prescriu: "Suntem singura tara din Europa fara un control al medicamentelor. Cresterea sumei pentru medicamente in 2009 si in primele luni ale lui 2010 fata de 2007 sau fata de primele noua luni ale anului 2008 este de 40%, ceea ce inseamna ca s-a ajuns de la 700 de milioane de euro la un miliard de euro".

Potrivit presedintelui CNAS, contributia pentru sanatate este de 10,7%, iar numarul contribuabililor a scazut, astfel ca 4,8 milioane de platitori sustin de fapt cheltuielile pentru cei aproximativ 21 milioane de potentiali consumatori.

Nicolae Lucian Duta a semnalat faptul ca bugetul aprobat in anul 2010 nu este suficient pentru acoperirea serviciilor medicale pe toata durata anului, afirmand ca trebuie gasite solutii. El a apreciat ca medicii ar putea fi platiti 70% per capita si 30% per serviciu.

Nicolae Duta a mai anuntat si ca CNAS nu intentioneaza sa introduca plafoanele de medicamente in farmacii. Potrivit acestuia, noul contract-cadru ar trebui sa intre in vigoare de la 1 aprilie, iar lista cu medicamente la farmacii va fi valabila la 90 de zile de la intrarea in vigoare a contractului.