Strabismul este o afectiune care apare frecvent la copii, dar poate aparea, din diverse motive, si mai tarziu in viata. Miscarile oculare sunt controlate de sase muschi. Doi dintre ei sunt responsabili de miscarile laterale (stanga – dreapta), in timp ce de alti patru muschi depind miscarile verticale (sus – jos) si cele in plan inclinat. Pentru ca ochii sa se alinieze si sa se concentreze in egala masura in acelasi punct trebuie ca muschii oculari ai fiecarui ochi sa functioneze impreuna, in echilibru cu muschii celuilalt ochi.

Strabismul este declansat de slabirea unuia dintre muschii oculari sau de inervarea insuficienta a acestuia si se poate depista inca din primele luni de viata.

In prima luna de viata, copilul vede imagini mari, cum e chipul mamei. Ajungand la trei luni, poate sa priveasca obiecte mai mici, cum sunt jucariile, sau sa le urmareasca cu privirea in miscare. La aceasta varsta se poate face un test: se proiecteaza lumina unei lanterne mici pe suprafata ochilor si se constata daca reflexul luminos care se formeaza pe cornee este situat in centrul pupilei, arata dr. oftalmolog Luminita Teodorescu.

Cand inceputul strabismului se produce sub varsta de sase luni sau chiar mai devreme, se numeste strabism congenital. Mai frecvent este strabismul convergent, cand ochiul fuge spre nas. Apare adesea la copiii prematuri, la cei cu greutate mica la nastere sau daca au suferit hipoxie perinatala. Riscul este prezent si daca mama gravida fumeaza sau consuma alcool.

Nu sunt cunoscute toate cauzele aparitiei strabismului. De foarte multe ori, afectiunea este ereditara. Alti factori ce par sa contribuie la aparitia strabismului sunt:

  • suprasolicitarea vederii (ca in cazul prezbitismului);
  • componenta fiziologica (distanta dintre ochi este mai mare decat ar fi normal);
  • tumoare oculara;
  • tumoare craniana;
  • boala Graves;
  • accidente vasculare cerebrale;
  • paralizia musculaturii oculare in urma unui traumatism, nevrite, infectii;
  • insuficienta in miscarea de convergenta a ochilor;
  • factori genetici.

Iata situatia cu care se confrunta Mirela, mama a doi baietei gemeni, in varsta de un an si cinci luni: “Dupa ce am facut vaccinul de la un an, adica ROR in manuta, la nici cinci zile am observat ca ii fuge ochiul drept in interior. Prima data cand am observat era putin vizibil, dupa 2–3 zile am observat ca mai tare si am mers la medic sa ne dea o trimitere la oftalmolog; bineinteles ca prima data a zis ca nu are ce sa ii faca ca este prea mic si sa mai asteptam. Am mers totusi cu amandoi la oftalmolog care ne-a confirmat ca are strabism convergent si ne-a zis acelasi lucru sa mai asteptam”.

Strabismul nu apare din cauza vaccinului, vaccinarea este doar un factor declansator, cauza reala este genetica sau prezenta de dioptrii mari”, explica dr. Teodorescu.

Uneori copilul pare sa priveasca numai cu un ochi, iar celalalt este in permanenta deviat. Cel mai probabil, vederea lui este foarte scazuta (ambliopie). Rareori fixatia alterneaza, adica priveste cand cu un ochi, cand cu celalalt. Gravitatea o constituie lipsa vederii binoculare, adica vederea cu ambii ochi deodata si perceptia tridimensionala.

Odata constatata prezenta strabismului, copilul trebuie consultat imediat de un specialist oftalmolog pediatru. Prima urgenta o reprezinta tratamentul ambliopiei. In majoritatea cazurilor, oftalmologul prescrie ochelari si da indicatia de acoperire a ochiului bun, cel care priveste drept. Durata ocluziei este in functie de profunzimea ambliopiei si de varsta. Urmeaza controale repetate pentru urmarirea evolutiei.

Daca nu tratam ambliopia in primele luni de viata sau daca amanam operatia, sansele de binocularitate scad. Daca toate etapele de terapie sunt instituite la timp, sunt sanse de pozitionare corecta a ochilor si binocularitate cat mai apropiata de normal, mentioneaza dr. Teodorescu.

Citeste intregul articol pe MedLive.ro.