Aterotromboza reprezinta cea mai frecventa cauza medicala de imbolnavire si de mortalitate de pe mapamond. Romania care se gaseste pe un nefericit loc fruntas fiind pe locul patru dupa Rusia, Bulgaria si Ungaria., declara profesor universitar doctor dr Gheorghe-Andrei Dan, seful Clinicii de Medicina Interna si al Sectiei clinice de Cardiologie, Spitalul Clinic "Colentina", intr-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta afirma ca in Romania se practica in continuare o medicina de campanie, demitizeaza stresul care este 'relatia naostra cu mediul in care traim" si sustine introducerea taxei pe produsele fast-food considerand-o o actiune "de decenta nationala".

Profesorul Universitar Doctor Dr. Gheorghe-Andrei Dan, de la Spitalul Colentina a raspuns intrebarilor cititorilor HotNews.ro privind tratamentul preventiv al pacientilor cu risc cardiovascular, cat si tratamentul pacientilor care au suferit un eveniment vascular major.

Asculta interviul cu Profesor Universitar Doctor Dr. Gheorghe-Andrei DAN

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania care se gaseste pe un nefericit loc patru la bolile cardiovasculare dupa Rusia, Bulgaria si Ungaria

Rep: Ce este aterotromboza?

Profesor Universitar Doctor Dr. Gheorghe-Andrei Dan: Aterotromboza este un termen generic introdus in urma cu cativa ani care vrea sa inglobeze in el doua fenomene care sunt responsabile de cauza imbatranirii reale, pentru ca omul nu are varsta din buletin ci varsta vaselor sale, iar vasele imbatranesc si, in cele din urma, ne condamna la moarte prin doua fenomene: unul cronic, un razboi de uzura, care este ateroscleroza care inseamana depunerea unui depozit de grasime si nu numai pe peretele vasului care devine astfel nefunctional, iar al doilea un razboi acut, terminal, complicatie a aterosclerozei care este tromboza vasculara. Cele doua elemente vin mana in mana, se conditioneaza reciproc, de aceea s-a introdus termenul generic de aterotromboza.

Aterotromboza reprezinta cea mai frecventa cauza medicala de imbolnavire si de mortalitate de pe mapamond si, ceea ce este mai tragic, manifestarile clinice ale aterotrombozei: boala coronariana cu infarctul de miocard, boala vasculara cu accidentul vascular cerebral sunt cauze majore de mortalitate in Romania care se gaseste pe un nefericit loc fruntas, dupa statisticele publicate recent in SUA, fiind pe locul patru dupa Rusia, Bulgaria si Ungaria.

Ceea ce este mai tragic este ca aterotromboza, prin afectiunile ei, este in crestere in Romania in timp ce in tarile vestice este in scadere. Acest lucru se transmite finalmente printr-o speranta mai mica de viata in Romania fata de tarile vestice unde exista o preocupare de mai multi ani pentru stoparea progresie acestei entitati si mai ales ales complicatiei ei: infarctul miocardic, accidentul cerebral vascular cu toate consecintele care decutg din acestea doua?

Rep: Cunoasteti recenta iniativa legislativa de a pune taxa pe produsele junk food. Ce parare aveti? Reprezinta o solutie?

Prof dr. G.A. Dan: Cred ca a pune taxa pe produsele junk de tip fast food e o chestie de decenta natioanala pentru orice tara. Din pacate, am fost si raman in continuare sceptic fata de punerea in practica a acestui deziderat din cel putin doua motive: in primul rand aceasta industrie este una dezvoltata in toate tarile, inclusiv Romania, industrie inseamana bani, iar banii inseamna multe lucruri, inclusiv politica.

Ma indoiesc ca se va ajunge la acel moment superior in care politicul va ceda bunului simt si se va impune aceasta taxa, taxa care ar folosi si bugetul statului. Cei care controleaza industria de fast food sunt persoane puternice care influentezeaza factorul politic. De aceea nu s-a reusit acest lucru nici in Statele Unite. Asta este pe romaneste si foarte simplu adevarul.

De aici se merge si mai departe chiar si am asistat la pledoarii foarte nerusinate ale celor din industrie care sustin ca aceste produse sunt foarte sanatoase.Civilizatia Coca-Cola, Mc Donald's, etc. sunt una din cauzele principale ale efectului nociv asupra sanatatii oamenilor.

Cauza majora de stres din Romania este insa dezordinea si haosul

Rep: Stresul este cauza cel mai des acuzata de omul modern. Stres in trafic, stres la birou...

Prof dr. G.A. Dan: Stresul este o notiune care este folosita inadecvat in limbajul curent. Stresul este prezent la toti oamenii. Singura solutie sa scapam de stres este sa ne transformam in plante si sa asteptam sa ni se inverzeasca frunzele. Incercarile de combatre a acestor stari se poat transforma adeseori intr-un stres si mai mare. Imaginati-va ce as putea sa-i spun unui barbat activ de 40 de ani: nu mai sta la birou si stai acasa. Va garantez ca acestui om nu-i va disparea stresul doar ca i se va parea viata mai lunga si chiar e posibil sa moara mai devreme. Sa nu exageram acest termen fiinda e vorba de relatia noastra cu mediul in care traim.

Sigur ca exista uneori o perceptie si un efect disproportionat, care tine si de individ si de natura muncii, si in aceasta situatie stresul, prin efectele lui nevazute (cum ar fi depresia) este un factor de risc cardiovascular important. Ati pus problema oamenilor care stau la birou. Pai tocmai sedenterismul le va distruge vasele. Aceasta este adevarata problema. Stresul este folosit deseori ca un ecran pentru a ne justifica si masca ignoranta. Nu stim sa explicam un anumit fenomen si spunem ca e pe baza de stres, reprezentand o explicatie sterila si fara baza practica.

In urma cu 15 ani a fost facut un experiment nefericit in SUA cand un numar de studenti de la o mare Universitate au fost crescuti intr-un mediu cu situatii zise fara stres. Rezultatul a fost catastrofal cand acestia au fost reintegrati social devenid, in cel mai fericit caz, pacienti ai clinicilor de psihiatrie. Stresul trebuie bine masurat si vazut bine in ce sta, dar aceste lucruri tin de igiena si evaluarea personala pe fiecare trebuie sa si-o faca. Cauza majora de stres din Romania este insa dezordinea si haosul.

Am bolnavi care au ajuns in cancer terminal fiindca au crezut ca se pot trata nedefinit cu produse "naturiste"

Rep: Exista o tendinta tot mai vadita de reintoarcere la "radacini", de a te trata doar cu produse naturiste "miraculoase'.

Prof dr. G.A. Dan: Ca medic alopat sunt un critic vehement si consecvent al acestui gen de 'terapie". Aici trebuie facute insa cateva distinctii si as aminti trei puncte principale. 1. O alimentatie naturala care sa tina seama si sa contina produse naturale in cel mai bun sens al cuvantului adica crescute fara ingrasaminte, fara chimicale, peste care sa nu fie crescut cu reziduuri, oua care sa fie facute de o gaina normala si nu tinuta in conditii improprii si hranita cu cine stie ce... Sigur ca acesta este un deziderat normal si firesc. De aceea o asemenea alimentatie, numita si biologica, este mult mai scumpa in statele mari, cu o populatie masiva de hranit.

Desiguri ca recomand folosirea de produse naturale. Termenul natural este insa absolut ridicol folosit in comparatie cu medicamentele ca si cum medicamentele sunt produse in cosmos si nu provin tot din natura. Acestea provin la origine tot din molecule naturale. Aceasta antinomie facuta intre produse naturale si medicamente este stupida, neproductiva si inexacta din punct de vedere etimologic.

Din pacate, utilizarea si mediatizarea acestor tipuri de "remedii", in special pe canalele media, facute in apozitie cu medicina clasica poate conduce la rezultate absolut catastrofale. Am bolnavi care au ajuns in cancer terminal fiindca au crezut ca se pot trata nedefinit cu produse naturale desi boala era prezenta, am bolnavi care au refuzat sa faca tratamentele acreditate de studii pentru boala cardiovasculara ajungand cu infarct miocardic sau chiar au murit. Cred ca trebuie sa existe un control si o decenta mai mare atat din parte afactorilor de control cat si a celor care promoveaza aceste produse.

Sa ajungem insa si la lucrul cel mai grav. Atrag atentia celor care consuma principii naturale ca deseori in asa-zisele remedii naturale se gasesc substante in doze si concentratii mult mai mari decat in medicamentele controlate. Si am sa va dau doar doua exemple. Primul este celebra criza a medicamentelor de slabit aduse in Franta dintr-o tara asiatica si care au condus la un procent incredibil de insuficiente renale pentru ca aveau substante toxice.Sunt produse de slabit care contin cantitati incredibil de mari de principii active, amfetamine care nu se gasesc in emdicamente naturale si o sa inchei cu un exemplu cunoscut de toata lumea datorita unei neocelebritati. Este vorba de cazul Adrian Mutu. Acesta a consumat un produs natural in care se gasea o substanta binecunoscuta ca remediu impotriva obezitatii, sibutramina, si care se gasea camuflata intr-un produs natural. I-as sfatui pe cei care promoveaza aceste produse s atina cont de celebrul dicton "daca nu puteti sa faceti bine, atunci incercati sa nu faceti rau".

Civilizatia mioritica are o placere pentru teoria conspiratie

Rep: Tot pe linia teoriei conspiratiei... Exista tot mai multe voci de mdici care spun ca limita superioara a colesterolui a fost scazuta intentionat si interesat la comanda companiilor farmaceutice inducand astfel panica in randul oamenilor.

Prof dr. G.A. Dan: Civilizatia mioritica are o placere pentru teoria conspiratiei. Daca nu as crede ca nu trebuie sa existe delict de opinie eu i-as aresta pe acesti iresponsabili pentru ca raul facut de ei e enorm. Am intrat si eu in contact cu un astfel de doctoras care si-a facut un blog si raspandea astfel de idei. Sigur ca existe multe probleme discutabile care tin de medicina, industrie etc, dar contributia scaderii colesterolului este una din cele mai mari revolutii ale secolului XX. Valoarea unor medicamente care scad colesteroul este atestata de zeci de organisme incat astfel de afirmatii sunt aberatii. Sa reamintim si cazul vaccinului impotriva gripei porcine,. A fost nevoie de un singur caz prezentat de media ca oamenii sa apeleze la el ceea ce era o chestie de decenta. Raul care se face prin asemenea firmatii este mult mai decat se ved ein realitate.

Desigur, daca ma intrebati care ar trebui sa fie valoarea ideala a colesterolului o sa am reale dificultati fiindca nu stiu ce reper sa iau, probabil colesterolul anumitor triburi primitive care nu fac ateroscleroza, dara sta e o problema pur stiintifica. Noi suntem insa departe de a stabili valoarea reala a colesterolului intr-o tra in care valoarea lui este mult peste normal si incidenta bolilor cardiovasculare este in crestere.

<

In Romania se practica in continuare o medicina de campanie

Rep: Foarte multi medici tineri pleaca la spitale din strainatate. Suntem buni sau ieftini? Cine ne va trata peste 10 ani?

Prof dr. G.A. Dan: Eu spun mai in gluma sau mai in serios ca eu o sa-mi las memoriile pe un caiet cu ce sa se trateze fiecare boala in situatia in care o sa fiu tratat de medicii mai tineri. Faptul ca pleaca un numar atat de mare de medici buni si mai ales tineri este o dovada a ineficientei si a falimentului politic din Romania. Daca politicienii si cei care ne conduc vor sa-si dea o nota atunci aceasta este exact exodul tinerilor. Ce reprezinta acest exod in mod general? In principal lipsa fata de acesti tineri. Au ajuns pe posturi caldute si nu-i mai intereseaza. Sa stiti ca nu pleaca doar medicii buni ci cei mai buni. Aici este marea problema. Ammai multe explictaii iar ele ar trebui sa dea de gandit si conductaorilor nostri.

Primul factor este unul general, specific intregii generatii actuale de tineri. Nu gasesc resurse, nu gasesc speranta, am schimbat cerul cenusiu de pe vremea lui Ceausescu cu un cer la fel de cenusiu. Al doilea factor este specific meserie mele. Este vorba despre un notabil dispret la adresa meseriei de doctor. Nu este vorba de criticarea acelor cazuri care merita sa fie criticate ci de un notabil dispret care a atins intreaga bransa.

Revenind la teoria conspiratiei tare mi-e teama ca acest dispret este bine intretinut, pe de-o parte de lumea extramedicala, medicina fiind considerata ca neproductiva desi e cea mai productiva meserie cu putinta. Sa-mi explicati daca puteti de ce un judecator primeste un spor de stres emotionala iar un doctor care sta langa un pacient pe care trebuie sa-l salveze de pe-un minut pe altul nu intra in calcul? Si doctorii sunt vinovati si-si merita soarta fiindca nu reusesc sa formeze o colectivitate unita care sa exlcluda chiar ea uscaturile din randurile lui. Sigur ca exista si uscaturi in lumea medicala, iar acestea sunt mai sunatoare fiindca aici se lucreaza cu viata omului.

Ca sa fii doctor in Romania trebuie sa ai trei caracteristici: trebuie sa fiinebun ca s avrei sa faci aceasta meserie cu atata pasiune ca sa uiti orice, sa ai un imbold care provine deobicei din familie, iar in al treilea rand sa te hotaresti sa nu pleci din bransa si sa parasesti halatul alb. Din pacate, halat poarta multi in Romania. Ul alt fenomen este legat de ambitiile de cariera ale tinarului doctor care nu sunt satisfacute in Romania. Din cauza investiile extrem de mici facute.

In Romania se practica in continuare o medicina de campanie. Se storc bani pentru tehnologizarea medicinii dar procesul este mult mai lent decat in alte tari, chiar daca in ultimii ani s-au facut si progrese evidente. Nu poti atunci sa-i ceri unui tanar stralucit care a terminat facultatea sa raana in Romania si sa faca apostolat asa cum am facut eu in loc sa mearga in occident sau SUA unde va practica cu mintea pe care o are o medicina de secul XXI.

Profesor Universitar Doctor Gheorghe-Andrei DAN (Spitalul Colentina)

- Doctor medicina, medic primar boli interne si cardiologie

- Cercetator stiintific principal gradul 1 - Profesor Universitar UMF “Carol Davila” Bucuresti,

- Secretar Stiintific al Facultatii de Medicina - Seful Clinicii de Medicina Interna si al Sectiei clinice de Cardiologie, Spitalul Clinic "Colentina"

- International Fellow al American Heart Association

- Fellow al Societatii Europene de Cardiologie

- Premium Professional, Silver Member, al American Heart Association/American Stroke associationGuvernator pentru Romania al International Society of Cardiovascular Pharmacotherapy

- Past-President al Grupului de Lucru pentru Aritmii al Societatii Romane de Cardiologie

Vezi aici raspunsurile doctorului Gheorghe-Andrei Dan la intalnirea online.