AUDIO VIDEO Profesor Universitar Dr. Gheorghe-Andrei Dan: Singura solutie sa scapam de stres este sa ne transformam in plante

de Ionut Baias     HotNews.ro
Vineri, 26 februarie 2010, 18:48 DoctorH - DoctorH Actualitate

Profesor Doctor Dr. Gheorghe-Andrei Dan
Foto: HotNews.ro
Aterotromboza reprezinta cea mai frecventa cauza medicala de imbolnavire si de mortalitate de pe mapamond. Romania care se gaseste pe un nefericit loc fruntas fiind pe locul patru dupa Rusia, Bulgaria si Ungaria., declara profesor universitar doctor dr Gheorghe-Andrei Dan, seful Clinicii de Medicina Interna si al Sectiei clinice de Cardiologie, Spitalul Clinic "Colentina", intr-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta afirma ca in Romania se practica in continuare o medicina de campanie, demitizeaza stresul care este 'relatia naostra cu mediul in care traim" si sustine introducerea taxei pe produsele fast-food considerand-o o actiune "de decenta nationala".

Profesorul Universitar Doctor  Dr. Gheorghe-Andrei Dan, de la Spitalul Colentina a raspuns intrebarilor cititorilor HotNews.ro privind tratamentul preventiv al pacientilor cu risc cardiovascular, cat si tratamentul pacientilor care au suferit un eveniment vascular major.


Asculta interviul cu Profesor Universitar Doctor Dr. Gheorghe-Andrei DANRomania care se gaseste pe un nefericit loc patru la bolile cardiovasculare dupa Rusia, Bulgaria si UngariaRep: Ce este aterotromboza?

Profesor Universitar Doctor  Dr. Gheorghe-Andrei Dan: Aterotromboza este un termen generic introdus in urma cu cativa ani care vrea sa inglobeze in el doua fenomene care sunt responsabile de cauza imbatranirii reale, pentru ca omul nu are varsta din buletin ci varsta vaselor sale, iar vasele imbatranesc si, in cele din urma, ne condamna la moarte prin doua fenomene: unul cronic, un razboi de uzura, care este ateroscleroza care inseamana depunerea unui depozit de grasime si nu numai pe peretele vasului care devine astfel nefunctional, iar al doilea un razboi acut, terminal, complicatie a aterosclerozei care este tromboza vasculara. Cele doua elemente vin mana in mana, se conditioneaza reciproc, de aceea s-a introdus termenul generic de aterotromboza.

Aterotromboza reprezinta cea mai frecventa cauza medicala de imbolnavire si de mortalitate de pe mapamond si, ceea ce este mai tragic, manifestarile clinice ale aterotrombozei: boala coronariana cu infarctul de miocard, boala vasculara cu accidentul vascular cerebral sunt cauze majore de mortalitate in Romania care se gaseste pe un nefericit loc fruntas, dupa statisticele publicate recent in SUA, fiind pe locul patru dupa Rusia, Bulgaria si Ungaria.

Ceea ce este mai tragic este ca aterotromboza, prin afectiunile ei, este in crestere in Romania in timp ce in tarile vestice este in scadere. Acest lucru se transmite finalmente printr-o speranta mai mica de viata in Romania fata de tarile vestice unde exista o preocupare de mai multi ani pentru stoparea progresie acestei entitati si mai ales ales complicatiei ei: infarctul miocardic, accidentul cerebral vascular cu toate consecintele care decutg din acestea doua?

Rep: Cunoasteti recenta iniativa legislativa de a pune taxa pe produsele junk food. Ce parare aveti? Reprezinta o solutie?

Prof dr. G.A. Dan: Cred ca a pune taxa pe produsele junk de tip fast food e o chestie de decenta natioanala pentru orice tara. Din pacate, am fost si raman in continuare sceptic fata de punerea in practica a acestui deziderat din cel putin doua motive: in primul rand aceasta industrie este una dezvoltata in toate tarile, inclusiv Romania, industrie inseamana bani, iar banii inseamna multe lucruri, inclusiv politica.

Ma indoiesc ca se va ajunge la acel moment superior in care politicul va ceda bunului simt si se va impune aceasta taxa, taxa care ar folosi si bugetul statului. Cei care controleaza industria de fast food sunt persoane puternice care influentezeaza factorul politic. De aceea nu s-a reusit acest lucru nici in Statele Unite. Asta este pe romaneste si foarte simplu adevarul.

De aici se merge si mai departe chiar si am asistat la pledoarii foarte nerusinate ale celor din industrie care sustin ca aceste produse sunt foarte sanatoase.Civilizatia Coca-Cola, Mc Donald's, etc. sunt una din cauzele principale ale efectului nociv asupra sanatatii oamenilor.


Cauza majora de stres din Romania este insa dezordinea si haosul


Rep: Stresul este cauza cel mai des acuzata de omul modern. Stres in trafic, stres la birou...

Prof dr. G.A. Dan: Stresul este o notiune care este folosita inadecvat in limbajul curent. Stresul este prezent la toti oamenii. Singura solutie sa scapam de stres este sa ne transformam in plante si sa asteptam sa ni se inverzeasca frunzele. Incercarile de combatre a acestor stari se poat transforma adeseori intr-un stres si mai mare. Imaginati-va ce as putea sa-i spun unui barbat activ de 40 de ani: nu mai sta la birou si stai acasa. Va garantez ca acestui om nu-i va disparea stresul doar ca i se va parea viata mai lunga si chiar e posibil sa moara mai devreme. Sa nu exageram acest termen fiinda e vorba de relatia noastra cu mediul in care traim.

Sigur ca exista uneori o perceptie si un efect disproportionat, care tine si de individ si de natura muncii, si in aceasta situatie stresul, prin efectele lui nevazute (cum ar fi depresia) este un factor de risc cardiovascular important. Ati pus problema oamenilor care stau la birou. Pai tocmai sedenterismul le va distruge vasele. Aceasta este adevarata problema. Stresul este folosit deseori ca un ecran pentru a ne justifica si masca ignoranta. Nu stim sa explicam un anumit fenomen si spunem ca e pe baza de stres, reprezentand o explicatie sterila si fara baza practica.

In urma cu 15 ani a fost facut un experiment nefericit in SUA cand un numar de studenti de la o mare Universitate au fost crescuti intr-un mediu cu situatii zise fara stres. Rezultatul a fost catastrofal cand acestia au fost reintegrati social devenid, in cel mai fericit caz, pacienti ai clinicilor de psihiatrie. Stresul trebuie bine masurat si vazut bine in ce sta, dar aceste lucruri tin de igiena si evaluarea personala pe fiecare trebuie sa si-o faca. Cauza majora de stres din Romania este insa dezordinea si haosul.
Am bolnavi care au ajuns in cancer terminal fiindca au crezut ca se pot trata nedefinit cu produse "naturiste"


Rep: Exista o tendinta tot mai vadita de reintoarcere la "radacini", de a te trata doar cu produse naturiste "miraculoase'.

Prof dr. G.A. Dan: Ca medic alopat sunt un critic vehement si consecvent al acestui gen de 'terapie". Aici trebuie facute insa cateva distinctii si as aminti trei puncte principale. 1. O alimentatie naturala care sa tina seama si sa contina produse naturale in cel mai bun sens al cuvantului adica crescute fara ingrasaminte, fara chimicale, peste care sa nu fie crescut cu reziduuri, oua care sa fie facute de o gaina normala si nu tinuta in conditii improprii si hranita cu cine stie ce... Sigur ca acesta este un deziderat normal si firesc. De aceea o asemenea alimentatie, numita si biologica, este mult mai scumpa in statele mari, cu o populatie masiva de hranit.

Desiguri ca recomand folosirea de produse naturale. Termenul natural este insa absolut ridicol folosit in comparatie cu medicamentele ca si cum medicamentele sunt produse in cosmos si nu provin tot din natura. Acestea provin la origine tot din molecule naturale. Aceasta antinomie facuta intre produse naturale si medicamente este stupida, neproductiva si inexacta din punct de vedere etimologic.

Din pacate, utilizarea si mediatizarea acestor tipuri de "remedii", in special pe canalele media, facute in apozitie cu medicina clasica poate conduce la rezultate absolut catastrofale. Am bolnavi care au ajuns in cancer terminal fiindca au crezut ca se pot trata nedefinit cu produse naturale desi boala era prezenta, am bolnavi care au refuzat sa faca tratamentele acreditate de studii pentru boala cardiovasculara ajungand cu infarct miocardic sau chiar au murit. Cred ca trebuie sa existe un control si o decenta mai mare atat din parte afactorilor de control cat si a celor care promoveaza aceste produse.

Sa ajungem insa si la lucrul cel mai grav. Atrag atentia celor care consuma principii naturale ca deseori in asa-zisele remedii naturale se gasesc substante in doze si concentratii mult mai mari decat in medicamentele controlate. Si am sa va dau doar doua exemple. Primul este celebra criza a medicamentelor de slabit aduse in Franta dintr-o tara asiatica si care au condus la un procent incredibil de insuficiente renale pentru ca aveau substante toxice.Sunt produse de slabit care contin cantitati incredibil de mari de principii active, amfetamine care nu se gasesc in emdicamente naturale si o sa inchei cu un exemplu cunoscut de toata lumea datorita unei neocelebritati. Este vorba de cazul Adrian Mutu. Acesta a consumat un produs natural in care se gasea o substanta binecunoscuta ca remediu impotriva obezitatii, sibutramina,  si care se gasea camuflata intr-un produs natural. I-as sfatui pe cei care promoveaza aceste produse s atina cont de celebrul dicton "daca nu puteti sa faceti bine, atunci incercati sa nu faceti rau".


Civilizatia mioritica are o placere pentru teoria conspiratie


Rep: Tot pe linia teoriei conspiratiei... Exista tot mai multe voci de mdici care spun ca limita superioara a colesterolui a fost scazuta intentionat si interesat la comanda companiilor farmaceutice inducand astfel panica in randul oamenilor.

Prof dr. G.A. Dan: Civilizatia mioritica are o placere pentru teoria conspiratiei. Daca nu as crede ca nu trebuie sa existe delict de opinie eu i-as aresta pe acesti iresponsabili pentru ca raul facut de ei e enorm. Am intrat si eu in contact cu un astfel de doctoras care si-a facut un blog si raspandea astfel de idei. Sigur ca existe multe probleme discutabile care tin de medicina, industrie etc, dar contributia scaderii colesterolului este una din cele mai mari revolutii ale secolului XX. Valoarea unor medicamente care scad colesteroul este atestata de zeci de organisme incat astfel de afirmatii sunt aberatii. Sa reamintim si cazul vaccinului impotriva gripei porcine,. A fost nevoie de un singur caz prezentat de media ca oamenii sa apeleze la el ceea ce era o chestie de decenta. Raul care se face prin asemenea firmatii este mult mai decat se ved ein realitate.

Desigur, daca ma intrebati care ar trebui sa fie valoarea ideala a colesterolului o sa am reale dificultati fiindca nu stiu ce reper sa iau, probabil colesterolul anumitor triburi primitive care nu fac ateroscleroza, dara sta e o problema pur stiintifica. Noi suntem insa departe de a stabili valoarea reala a colesterolului intr-o tra in care valoarea lui este mult peste normal si incidenta bolilor cardiovasculare este in crestere.

<

In Romania se practica in continuare o medicina de campanie

Rep: Foarte multi medici tineri pleaca la spitale din strainatate. Suntem buni sau ieftini? Cine ne va trata peste 10 ani?

Prof dr. G.A. Dan: Eu spun mai in gluma sau mai in serios ca eu o sa-mi las memoriile pe un caiet cu ce sa se trateze fiecare boala in situatia in care o sa fiu tratat de medicii mai tineri. Faptul ca pleaca un numar atat de mare de medici buni si mai ales tineri este o dovada a ineficientei si a falimentului politic din Romania. Daca politicienii si cei care ne conduc vor sa-si dea o nota atunci aceasta este exact exodul tinerilor. Ce reprezinta acest exod in mod general? In principal lipsa fata de acesti tineri. Au ajuns pe posturi caldute si nu-i mai intereseaza. Sa stiti ca nu pleaca doar medicii buni ci cei mai buni. Aici este marea problema. Ammai multe explictaii iar ele ar trebui sa dea de gandit si conductaorilor nostri.

Primul factor este unul general, specific intregii generatii actuale de tineri. Nu gasesc resurse, nu gasesc speranta, am schimbat cerul cenusiu de pe vremea lui Ceausescu cu un cer la fel de cenusiu. Al doilea factor este specific meserie mele. Este vorba despre un notabil dispret la adresa meseriei de doctor. Nu este vorba de criticarea acelor cazuri care merita sa fie criticate ci de un notabil dispret care a atins intreaga bransa.

Revenind la teoria conspiratiei tare mi-e teama ca acest dispret este bine intretinut, pe de-o parte de lumea extramedicala, medicina fiind considerata ca neproductiva desi e cea mai productiva meserie cu putinta. Sa-mi explicati daca puteti de ce un judecator primeste un spor de stres emotionala iar un doctor care sta langa un pacient pe care trebuie sa-l salveze de pe-un minut pe altul nu intra in calcul? Si doctorii sunt vinovati si-si merita soarta fiindca nu reusesc sa formeze o colectivitate unita care sa exlcluda chiar ea uscaturile din randurile lui. Sigur ca exista si uscaturi in lumea medicala, iar acestea sunt mai sunatoare fiindca aici se lucreaza cu viata omului.

Ca sa fii doctor in Romania trebuie sa ai trei caracteristici: trebuie sa fiinebun ca s avrei sa faci aceasta meserie cu atata pasiune ca sa uiti orice, sa ai un imbold care provine deobicei din familie, iar in al treilea rand sa te hotaresti sa nu pleci din bransa si sa parasesti halatul alb. Din pacate, halat poarta multi in Romania. Ul alt fenomen este legat de ambitiile de cariera ale tinarului doctor care nu sunt satisfacute in Romania. Din cauza investiile extrem de mici facute.

In Romania se practica in continuare o medicina de campanie. Se storc bani pentru tehnologizarea medicinii dar procesul este mult mai lent decat in alte tari, chiar daca in ultimii ani s-au facut si progrese evidente. Nu poti atunci sa-i ceri unui tanar stralucit care a terminat facultatea sa raana in Romania si sa faca apostolat asa cum am facut eu in loc sa mearga in occident sau SUA unde va practica cu mintea pe care o are o medicina de secul XXI.

 


Profesor Universitar Doctor Gheorghe-Andrei DAN (Spitalul Colentina)

- Doctor medicina, medic primar boli interne si cardiologie
- Cercetator stiintific principal gradul 1 - Profesor Universitar UMF “Carol Davila” Bucuresti,
- Secretar Stiintific al Facultatii de Medicina - Seful Clinicii de Medicina Interna si al Sectiei clinice de Cardiologie, Spitalul Clinic "Colentina"
- International Fellow al American Heart Association
- Fellow al Societatii Europene de Cardiologie
- Premium Professional, Silver Member, al American Heart Association/American Stroke associationGuvernator pentru Romania al International Society of Cardiovascular Pharmacotherapy
- Past-President al Grupului de Lucru pentru Aritmii al Societatii Romane de Cardiologie

Vezi aici raspunsurile doctorului Gheorghe-Andrei Dan la intalnirea online.


Citeste mai multe despre   


4770 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  revedeti textul (Vineri, 26 februarie 2010, 20:17)

  Eugen [anonim]

  Foarte interesant interviu. Ar fi bine sa revedeti textul care este scris repede si e plin de greseli "de frapa"
 • 0 (2 voturi)    
  articol extraordinar (Vineri, 26 februarie 2010, 20:41)

  dessik [utilizator]

  Cat de inteligent este acest om! Ce frumos isi exprima ideile si vorbeste despre diferenta dintre cum sunt intelesi de populatie termenii "natural", "stres" etc si realitatea stiintifica. As dori sa vad cat mai multe articole de acest gen pe hotnews. Din pacate redactorul a denaturat sensul articolului cand a scris sumarul, facandu-l sa para o mizerie pseudo-stiintifica scoasa pentru a justifica taxa pe fast-food.
 • +1 (1 vot)    
  PRETEXTUL DE EMIGRARE, mesaj ocult... (Vineri, 26 februarie 2010, 21:16)

  niv [utilizator]

  Romania este excesiva nu doar climateric, dar si sub aspectele stresului: stresul constructiv, calitativ si valorizator este necunoscut! ai, in schimb, parte de un stres de joasa intentionalitate, un stres supernociv! cat despre emigrarea tinerilor medici: trebuia inca de mult scazut la minimum util numarul de studenti in domeniu! risipa pleaca de la pletora de medicinisti, de conferentiari, de profesori universitari, de Facultati de Medicina mult prea mercantil organizate si nu e de mirare ca absolventii n-au alt orizont decat plecarea: asta-i si secretul tuturor! intra la Medicina sa isi procure un excelent PRETEXT DE EMIGRARE, pretext care le este "predat" ca pe un mesaj ocult chiar de catre toti conferentiarii si profesorii universitari , pe parcursul celor sase ani de studiu, ca pe vremea "Impuscatului"...
 • 0 (2 voturi)    
  Amintiri din copilarie (Vineri, 26 februarie 2010, 23:35)

  Neutron [anonim]

  In general pleaca specialistii tineri. Un calcul simplu: 6 ani facultate si sa zicem o medie de 4 ani durata de specializare inseamna 10 ani. Deci un medic specialist care pleaca acum, are CEL PUTIN 28 de ani. Daca scad 10 ani din 2010 inseamna anul 2000. Din experienta personala, in anul 2000 admiterea si facultatea inca erau destul de grele. Deci nu prea aveai cum sa iesi medic slab pregatit ( mai bine te apucai de altceva pentru ca, cine nu stie, dadeai vreo 14-15 examene pe an, fiecare examen insemnand de fapt doua: practic si teoretic, si terminam anul universitar prin august cand toti erau deja bronzati ). Nu mai vorbesc de cei care am facut facultatea in anii '90 cand Medicina romaneasca era prin topuri. OK, fiecare promotie avea "favorizatii" ei dar in numar infim. Cand dadeai la Medicina, nu te gandeai ca peste 10 ani vei pleca nu stiu unde. Mai ales ca nu aparuse chestia asta cu plecarea "in masa". Credeai ca se vor schimba lucrurile. Unii mai cred, unii au renuntat demult la speranta.
  • 0 (2 voturi)    
   In care topuri? (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 0:22)

   Cactus [utilizator] i-a raspuns lui Neutron

   Lamuriti-ma si pe mine va rog domnule Neutron.
   In care top era medicina romaneasca in anii '90?
   Eu am vreo cateva in minte... dar o sa zica forumistii ca sunt rautacios...
   multumesc
   • 0 (0 voturi)    
    Metafora (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 12:56)

    Neutron [anonim] i-a raspuns lui Cactus

    Era o metafora. Nu ma refeream la "top" ca la un "Billboard" ( nu stiu daca aparuse pe atunci A.R.W.U. si sigur nu aparuse Clasamentul Shanghai ). Din cate stiu, la nivel international, anul trecut, nu intra nici o facultate romaneasca in top 500. Si oricum topurile pe care le stiu eu, sunt facute strict pe universitati, nu pe tari ( iar universitatile americane si britanice ocupa majoritatea locurilor din top ). Medicii ajunsi afara si apreciati de straini (ei fiind adevaratul indicator de calitate), sunt promotiile mai vechi. Nu stiu daca peste 5 ani sa zicem, cand vor termina cei de-acum, va mai fi aceeasi situatie. M-am uitat la concurenta de la medicina in ultimii ani si am vazut ca intai s-a ajuns la 1 pe loc iar apoi la admitere pe baza de dosar. Parerea mea e ca atunci cand candideaza 4, 5 sau 10 pe loc (cum INCA mai era in anii '90), cel admis nu prea are cum sa fie chiar "slabutz".
    PS: banuiesc la ce top te-ai gandit, dar "chestia" aia ii afecta mai ales pe straini. Din simplul fapt ca romanii nu aveau "posibilitatile" lor. Nu prea gaseai hartii cu moaca lu' Franklin prin buzunarele bastinasilor. Dar asta nu ii impiedica sa invate pe bune pentru a trece examenele. Acum nu stiu cum este, am doar banuieli.
    • 0 (0 voturi)    
     idealizati, ceea ce (Luni, 1 martie 2010, 2:21)

     niv [utilizator] i-a raspuns lui Neutron

     in Romania nu se recomanda! Admiterea la Medicina dar si cea la Arhitectura in plin "socialism" ceausist nu avea consistenta deontologica, candidatii venind de pe bancile liceului generalist fara cele necesare si suficiente pentru a face fata concursului de admitere, programa analitica de Liceu, fie el "umanist" ori mate-fizica-biologie("real") necontinand materiile cerute decat, poate, intr-o masura cu totul deficitara, ba chiar lipsind, devenind atat de necesara "industria" costisitoare a meditatiilor particulare, acolo se si aflau cadrele universitare de la IMF sau, respectiv, de la Arhitectura...acestia "straduindu-se" sa (isi) protejeze, dintre numerosii "elevi", pe cei care...corespundeau unor criterii speciale, mai curand de dincolo de probitatea universitara, probitate incomoda si azi, nu-i asa?...
   • 0 (0 voturi)    
    Blat bun, topping rau (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 17:59)

    Neutron [anonim] i-a raspuns lui Cactus

    Ma refeream la perioada in care admiterea era admitere ( 5-10/loc), nu exista admiterea cu dosar, nu exista varianta "la particular" si cand erau oameni care incercau de 3-4 ori sa intre la facultate, fara a avea posibilitatea de a da la facultati diferite in acelasi an ( trebuia intr-adevar sa iti doresti sa faci medicina, nu sa fie un moft). Deci vorbeam de "topul facultatilor unde e cel mai greu de intrat si de terminat" :) Acum cred ca s-a mai schimbat clasamentul.
    Dupa cum am spus si in postarea nevalidata ( nu stiu motivul ), in Top 1000 al ARWU sau al Shanghai Ranking, Romania nu are reprezentanti din cate stiu eu. Dar vad ca britanicilor, francezilor sau scandinavilor nu prea le pasa de topuri cand vaneaza medici romani; in plus vad ca si facultati mai de la coada topului dau medici de top.
 • 0 (0 voturi)    
  OMAGIU (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 6:25)

  mariana nicolaescu [anonim]

  Sunt o pacienta si o cunostinta a dr.DAN.Ii sunt recunoscatoare ptr.atentia ,bunavointa si competenta cu care m-a tratat .Ii admir memoria,capacitatea de a asculta bolnavul si dorinta de a ajuta. Mi-a facut placere sa citesc interviul.
 • 0 (0 voturi)    
  transformati in plante (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 9:46)

  elena [anonim]

  Stimate domnule doctor,

  Si plantele pot suferi de stres.
  Stres la apa, caldura, lumina si elemente minerale.
  Ce ne facem ca plante? Nu vom depinde tot de omul stresat si de natura poluata?
  Gasiti alta solutie in care sa ne transformam. Poate iin parlamentari oportunisti alergatori dupa oase grase?
 • +1 (1 vot)    
  sa ne transformam in plante ... (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 11:49)

  the [utilizator]

  dupa aia sa ne culeaga unii si sa ne faca ceai antistress ?
  doftorul asta nu stie ca sunt si plante stresate ?
  mimosa pudica
  impatiens nolli-me-tangere
  ...
  pfff
  apostolat, hai ???
  si acum, fr'un post de ministru, ceva ???
  multe vorbe, multe ...
 • +2 (2 voturi)    
  maciuca chimica si cea alimentara (Sâmbătă, 27 februarie 2010, 14:42)

  ICD-10 [anonim]

  Cat de naturale sunt medicamentele aflate pe rafturile farmaciilor ar trebui sa explice un farmaceut din campul de productie, prin cate modificari trece acea molecula pana isi capata numele-fantezie sub care zace in cutie. Nu stiu cum arata o foaie insotitoare in Romania, in Apus e aproape o carticica, plina cu efecte colaterale, contraindicatii si riscuri. Nu degeaba poarta numele de "maciuca chimica".
  Speranta de viata in continua crestere da de inteles ca majoritatea oamenilor imbatraneste peste varsta predecesorilor datorita imbunatatirii conditiilor de trai, insa nu e de asteptat ca toti acesti indivizi sa aiba parametri ideali. In 25 de ani de medicina de laborator s-au perindat sute de mii de rezultate ale colesterolului sub ochii mei si am trait inasprirea limitei de la 240 mg/dl la 220 si in final la 200. Valoarea mediana nu s-a schimbat simtitor, in schimb a crescut nivelul acelui "stres" la care omul este supus prin inducerea unui sentiment de esec de a nu corespunde valorilor din condei. * O paralela cu tablele de decese ale societatilor de asigurare, baza calcularii premiilor la asigurarea de viata: plecand de la greutatea normala (inaltime in cm - 100 cm --- Broca) cu luarea in considerare a tipului de corp (picnic, leptosom, atletic) ajunse la greutatea ideala (greutatea normala - 10% pentru barbati, -20% pt. femei --- idealul Twiggy) spre a constata ca cei mai de najdejde asigurati sunt tot cei cu un pic de carne pe coaste.
  Medicina este in esenta una curativa, daca s-ar apleca cu o darzenie comparabila asupra celei paliative (de prevenire a bolilor- in sensul "an apple a day keeps the doctor away") ar fi nu numai oamenii mai sanatosi ci si finantele statului. Dar salutand taxa pe alimente nocive ne plecam neputinciosi in fata puterii imbatabile a celor care ne imping in bratele farmaceuticii nu mai putin fixate asupra bilanturilor.
  Intre Scila si Caribda sa trecem cu totii - insa cum, daca nu le aruncam in aer?
  • +1 (1 vot)    
   Cultivarea factorilor sanogenici (Duminică, 28 februarie 2010, 12:35)

   Neutron [anonim] i-a raspuns lui ICD-10

   Interesant punct de vedere. Si pertinent. Insa imi permit sa fac o mica corectura: in loc de "paliativa" este corect "preventiva" sau "profilactica". Deci corect ar fi : "daca s-ar apleca cu o darzenie comparabila asupra celei preventive" iar si mai corect: "asupra preventiei primare".
   Mai precis cand spui "An apple a day..." inseamna ca faci educatie sanogenica ( adica promovezi factorii ce aduc beneficii sanatatii ). Tratamentul paliativ se refera la altceva (combaterea simptomelor fara eliminarea bolii de baza, de exemplu combaterea durerii unui bolnav cu neoplasm).
   • 0 (0 voturi)    
    multumesc (Duminică, 28 februarie 2010, 20:01)

    ICD-10 [anonim] i-a raspuns lui Neutron

    pentru corectura.
 • 0 (0 voturi)    
  Colesterol (Luni, 1 martie 2010, 12:10)

  turb0brut [anonim]

  Bla Bla bla, sponzorizat de big Pharma.. S-a gandit cineva de ce nu au probleme cu colesterolul popoarele primitive care inca nu au contact cu civilizatia noastra ? Stiti ca nivelul de colesterol nu se poate controla prin alimentatie doar cam vreo 5 % ? Si corpul uman produce colesterol (de ambele feluri) fiindca este folosit in metabolismul uman ? Ati observat ca nu poate sa afirme car e un nivel de colesterol OK dar tr Redus !! Bineinteles cu medicamente scumpe de la BIG PHARMA in fiecare zi, tot restul vietii. Studiati problema Dietetei Paleolitice pe net si poate aflati multe raspunsuri la bolile civilizatiei noastre care au aparut in secolul XX !!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică