In zilele noastre, aterotromboza reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial, cauzand mai multe decese decat cancerul, bolile de inima si cele de plamani. Romania se situeaza in mod ingrijorator pe pozitia a patra la nivel mondial (dupa Rusia, Bulgaria si Ungaria) in ceea ce priveste incidenta bolilor cardiovasculare.

Profesorul Universitar Doctor Dr. Gheorghe-Andrei Dan, de la Spitalul Colentina a raspuns intrebarilor cititorilor HotNews.ro privind tratamentul preventiv al pacientilor cu risc cardiovascular, cat si tratamentul pacientilor care au suferit un eveniment vascular major.

Aterotromboza ameninta viata pacientilor prin producerea unor evenimente vasculare majore precum infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral ischemic sau decesul de cauza vasculara. Riscul dezvoltarii aterotrombozei este influentat de varsta, predispozitia genetica, dar si de stilul de viata (fumatul, obezitatea, sedentarismul). Preventia evenimentelor aterotrombotice si reducerea riscului cardiovascular pot fi realizate prin controlul factorilor de risc (renuntarea la fumat, controlul tensiunii arteriale, dieta sanatoasa combinata cu scaderea in greutate, activitatile fizice practicate regulat), in asociere cu terapii medicamentoase, in cadrul carora agentii antitrombotici joaca un rol extrem de important.

Profesor Universitar Doctor Dr. Gheorghe-Andrei DAN (Spitalul Colentina)

- Doctor medicina, medic primar boli interne si cardiologie

- Cercetator stiintific principal gradul 1

- Profesor Universitar UMF “Carol Davila” Bucuresti,

- Secretar Stiintific al Facultatii de Medicina

- Seful Clinicii de Medicina Interna si al Sectiei clinice de Cardiologie, Spitalul Clinic "Colentina"

- International Fellow al American Heart Association

- Fellow al Societatii Europene de Cardiologie

- Premium Professional, Silver Member, al American Heart Association/American Stroke associationGuvernator pentru Romania al International Society of Cardiovascular Pharmacotherapy

- Past-President al Grupului de Lucru pentru Aritmii al Societăţii Române de Cardiologie