Numarul deceselor inregistrate in randul pacientilor din Romania infectati cu virusul gripal AH1N1 a ajuns la 85, in ultimele doua zile fiind confirmate 116 cazuri noi de imbolnavire si alte trei decese, potrivit ultimelor bilanturi comunicate de Ministerul Sanatatii.

De vineri pana sambata, doua persoane au murit in urma infectarii cu virusul AH1N1 si au fost diagnosticate 106 cazuri noi, cele mai multe fiind inregistrate in Bucuresti (33) si in judetul Prahova (17). Mai mult, de sambata pana duminica, o alta persoana cu gripa porcina a decedat si au fost confirmate 10 noi cazuri de imbolnavire.

Astfel, de la aparitia pandemiei, in Romania au fost confirmate 6.177 de cazuri de gripa AH1N1.

Aproape 5.500 de bucuresteni au fost imunizati sambata

Sute de oameni s-au asezat la coada duminica dimineata, in Capitala, pentru a se vaccina contra gripei porcine, dupa ce, sambata, numarul celor care s-au imunizat a fost de 5.475, cel mai mare de la inceperea campaniei nationale de vaccinare.

Patru mari centre de vaccinare impotriva virusului gripei AH1N1 functioneaza in prezent in Capitala: la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", Spitalul Colentina, Spitalul de Oftalmologie Lahovari si Spitalul Fundeni. Cabinetele de vaccinare organizate in cele patru unitati sanitare din Bucuresti vor fi deschise duminica, pana la orele 15.00.

Alte doua centre de vaccinare contra gripei porcine vor fi deschise, luni, de Ministerul Sanatatii, la Institutul "Cantacuzino" si la Institutul de Sanatate Publica, dupa ce in ultimele zile mii de bucuresteni au cerut sa fie imunizati. De asemenea, un nou centru de vaccinare gratuita contra gripei porcine va fi deschis, luni, in pasajul Universitatii, de catre Primaria Capitalei.

Mai mult, primarul general Sorin Oprescu a declarat ca, incepand de luni dimineata, vor functiona centre de vaccinare impotriva gripei AH1N1 in toate cele 18 spitale aflate in administrarea municipalitatii si in campusurile universitare.

Autoritatile recomanda vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectarii. Medicii de familie sunt obligati sa vaccineze contra gripei porcine fiecare persoana care ii solicita, in caz contrar ei fiind sanctionati de Ministerul Sanatatii, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, care a precizat ca vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metoda sigura de aparare.

Unde ne putem vaccina?

  • la cabinetele medicilor de familie
  • la cabinetele specializate din cadrul policlinicilor
  • in cabinete speciale din interiorul fiecarui spital municipal, judetean sau universitar
  • Institutul "Matei Bals" din Capitala a deschis un cabinet special pentru imunizarea jurnalistilor

Duminica, pana la ora 15.00

  • Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals"
  •  Spitalul Colentina
  •  Spitalul de Oftalmologie Lahovari
  •  Spitalul Fundeni

Incepand de luni, 11 ianuarie

  • La Institutul "Cantacuzino" - intre orele 11.00 si 19.00
  • La Institutul de Sanatate Publica - intre orele 13.00 si 19.00
  • La punctul medical din Pasajul Universitatii - intre orele 9.00 si 17.00