Doua noi centre de vaccinare contra gripei porcine au fost deschise in Capitala, sambata, incepand cu ora 13.00, la Spitalul de Oftalmologie Lahovari si la Spitalul Colentina, pe langa cel care functioneaza deja la Institutul "Matei Bals", a anuntat Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. De asemenea, alte doua puncte de vaccinare vor fi deschise luni, la Institutul "Cantacuzino" si la Institutul de Sanatate Publica, dupa ce in ultimele zile mii de bucuresteni au cerut sa fie imunizati.

UPDATE: Un nou centru de vaccinare gratuita contra gripei porcine va fi deschis, luni, in pasajul Universitatii, de catre Primaria Capitalei, urmand sa functioneze intre orele 9:00 si 17:00, anunta reprezentantii municipalitatii bucurestene, potrivit NewsIn. "Tot in cursul zilei de luni, pentru angajatii Primariei Capitalei, va fi infiintat un punct de vaccinare la sediul institutiei", mai spun reprezentantii primariei.

"Fac apel la medicii de familie sa se aprovizioneze cu vaccin si sa sustina campania de imunizare, care este gratuita. Am primit un apel de la directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitala, profesorul doctor Monica Pop, care s-a oferit sa organizeze un punct de vaccinare in respectiva unitate sanitara pentru ca este situata in centrul orasului", a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel, citat de Mediafax.

Numai la Institutul "Matei Bals" au fost vaccinati vineri si sambata pana la pranz peste 2.000 de oameni, iar la coada sunt alti 1.500 care astepta sa fie imunizati. Sambata dimineata, la Institutul "Matei Bals" fusesera aduse inca 5.000 de doze de vaccin contra A/H1N1 de la Institutul "Cantacuzino", dupa ce vineri au fost numeroase solicitari de imunizare fata de gripa noua.

"Am primit cereri pentru suplimentarea dozelor de vaccin si vom face acest lucru in cursul zilei de astazi (sambata - n.r.). Este nemaipomenit faptul ca atat de multi oameni au inteles importanta imunizarii si au venit sa se vaccineze, este insa regretabil ca asta s-a intamplat dupa moartea actorului Toni Tecuceanu", a declarat Adrian Streinu-Cercel, citat de NewsIn.

Multi dintre cei care stau la coada sa se vaccineze spun ca au venit sa imunizeze ingrijorati de numarul in crestere al deceselor cauzate de A/H1N1, alte persoane invocand faptul ca medicii de familie la care sunt arondati nu au intrat, deocamdata, in posesia dozelor de vaccin.

Ministerul Sanatatii a dispus ca toate spitalele de boli infectioase din tara, dar si alte unitati sanitare, sa deschida, luni, centre de vaccinare antipandemica, pentru a creste rata de vaccinare in aceasta perioada de plin val al infectarilor cu A/H1N1. Centrele vor fi destinate in special persoanelor neasigurate sau care nu au medic de familie.

Autoritatile recomanda vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectarii. Medicii de familie sunt obligati sa vaccineze contra gripei porcine fiecare persoana care ii solicita, in caz contrar ei fiind sanctionati de Ministerul Sanatatii, a declarat, pentru NewsIn, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, care a precizat ca vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metoda sigura de aparare.

Unde ne putem vaccina?

  • la cabinetele medicilor de familie
  • la Institutul "Matei Bals" din Capitala (str. Dr. Calistrat Grozovici nr. 1)
  • la Spitalul de Oftalmologie Lahovari
  • la Spitalul Colentina
  • la cabinetele specializate din cadrul policlinicilor
  • in cabinete speciale din interiorul fiecarui spital municipal, judetean sau universitar
  • Institutul "Matei Bals" din Capitala a deschis un cabinet special pentru imunizarea jurnalistilor
  • Institutul "Cantacuzino", Institutul de Sanatate Publica si centrul de vaccinare din pasajul Universitatii (de luni, 11 ianuarie)