Un vaccin impotriva leucemiei, realizat de o echipa de cercetatori britanici, va fi testat in premiera pe oameni. Cercetatorii sustin ca tratamentul are sanse sa fie folosit cu succes pentru a impiedica revenirea bolii dupa chimioterapie sau transplant de maduva osoasa, anunta cotidianul Telegraph.

In plus, exista speranta ca acest tratament, care activeaza sistemul imunitar al organismului impotriva leucemiei, va putea fi utilizat si pentru a trata alte tipuri de cancer.

Scopul vaccinului nu este neaparat prevenirea maladiei, ci acela ca, la pacientii deja diagnosticati, vaccinul sa ajute sistemul imunitar sa vaneze celulele canceroase si sa le distruga.

In plus, vaccinul ar urma sa determine sistemul imunitar sa recunoasca celulele canceroase, in cazul in care acestea reapar, ceea ce ar impiedica revenirea bolii.

Vaccinul este creat prin prelevarea unor celule din sangele pacientului si procesarea lor in laborator. Celulele primesc doua gene care actioneaza ca pavilioane pentru a ajuta la identificarea leucemiei, focalizand si impulsionand capacitatea sistemului imunitar de a identifica si distruge celulele canceroase.

Studiul va fi publicat in curand in Journal of Cancer Immunology, Immunotherapy.

7.200 de oameni sunt diagnosticati anual cu leucemie, iar maladia provoaca, in fiecare an, in jur de 4.300 de decese.