Virusul A H1N1, semnalat pentru prima data in martie 2009, in Mexic, a ucis anul trecut 12.220 de persoane in intreaga lume, potrivit ultimului bilant publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si citat de AFP. Continentul american, in special Statele Unite si Canada, au fost cele mai afectate de virus, aici inregistrandu-se cel putin 6.670 de victime, insa OMS atrage atentia ca in acest moment, raspandirea virusului este cea mai activa in Europa centrala si de est.

Pe continentul european, virusul a provocat moartea a cel putin 2.422 de oameni.

OMS, care a declarat pandemie din cauza virusului A H1N1 in iunie 2009, sustine, insa, ca numarul real al deceselor este, in realitatea, mai ridicat decat cel care apare in bilantul oficial si atrage atentia ca abia peste 2 ani ar putea fi cunoscut numarul exact al victimelor.

Potrivit directorului general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan, virusul este unul imprevizibil si poate suferi in continuarea mutatii catre o forma mai agresiva.

In Romania, de la inceputul epidemiei au fost diagnosticate 5.680 de cazuri de imbolnaviri cu virusul A H1N1 si s-au inregistrat 58 de decese, majoritatea la persoane care sufereau si de alte boli asociate, potrivit Ministerului Sanatatii.