Campania de vaccinare impotriva gripei noi se extinde la intreaga populatie din categoriile de risc, a anuntat miercuri Ministerul Sanatatii (MS). Comitetul National pentru Gripa a decis ca urmatorul pas pentru limitarea imediata a raspandirii virusului pandemic AH1N1 este vaccinarea persoanelor cu afectiuni cronice, dar si a persoanelor active din companiile care lucreaza in contact direct cu publicul larg.

Astfel, incepand de saptamana viitoare, in cabinetele medicilor de familie va incepe vaccinarea persoanelor cu varsta de peste 16 ani care sufera de boli cronice, se precizeaza in comunicatul MS. Sunt vizati cei cu afectiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar si persoanele cu obezitate. Vaccinarea bolnavilor cronici se va putea efectua, in functie de posibilitati, si in unitatile sanitare de tratament specifice.

MS a decis, de asemenea, ca, la cerere, marile companii ai caror angajati intra in permanenta in contact direct cu mase mari de populatie, vor putea solicita vaccinarea personalului. Prima companie care a solicitat si careia i s-a aprobat vaccinarea personalului este Kaufland Romania, companie cu peste 8.000 de angajati.

Alte precizari ale Ministerului Sanatatii:

  • Vaccinarea este singura modalitate de limitare a raspandirii virusului gripal si este puternic recomandata de catre autoritatile sanitare nationale si internationale: Ministerul Sanatatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii, ECDC.
  • Atragem atentia inca o data ca responsabilitatea civica este foarte importanta in aceasta perioada si poate face diferenta in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri si chiar decese.
  • Orice persoana poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie sa stie si sa fie constienta ca aceasta este singura modalitate de a se proteja pe sine si pe cei din jurul sau.
  • Vaccinul produs in tara noastra respecta toate standardele internationale de fabricatie, protocoalele dupa care se efectueaza studiile clinice fiind identice cu ale celorlalti producatori. Produsul romanesc nu contine adjuvanti.
  • Din punct de vedere al modului de producere, vaccinul pandemic este similar cu cel impotriva gripei de sezon. Ca urmare, reactiile adverse care pot aparea sunt aceleasi cu reactiile date de vaccinul sezonier: roseata la locul intepaturii, usoare stari febrile si stari minore de disconfort, in cazul persoanelor sensibile.
  • Reamintim ca vaccinarea impotriva virusului gripal pandemic se face de catre Ministerul Sanatatii in cadrul unei campanii organizate.
  • Pana in prezent au fost distribuite 1.340.000 de doze de vaccin pandemic si au fost vaccinate peste 25.000 de persoane. 

Citeste recomandarile Ministerului Sanatatii in caz de imbolnavire cu virusul gripal AH1N1.

Alte 115 cazuri noi de gripa cu virus AH1N1 pandemic au fost confirmate in ultimele 24 de ore, totalul cazurilor inregistrate, pana in acest moment, ajungand la 4.113. Nu s-au inregistrat noi decese, potrivit ultimei raportari a MS privind situatia cazurilor de gripa noua in Romania.