In 2009 exista cel mai mic buget pentru sanatate din ultimii noua ani, ca valoare absoluta. Care sunt cauzele si ce solutii pot fi propuse? SAR a facut o analiza a politicilor de sanatate si farmaceutice in Romania, in care se arata ca deteriorarea recenta a performantelor sistemului sanitar din Romania este provocata de subfinantare si de lipsa unor reforme consecvente. Sorin Ionita, directorul Societatii Academice din Romania, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Bugetul alocat sanatatii pe 2009 a scazut cu aproape 20% fata de anul trecut. Din lipsa banilor, anul acesta s-au incercat diferite masuri noi care sa reduca si mai mult cheltuiala cu medicamentele. Eficacitatea acestora asupra bugetului sanatatii ar fi oricum limitata, cat timp medicamentele reprezinta 22-23% din cheltuiala cu sanatatea. Directorul Societatii Academice din Romania, Sorin Ionita, a discutat online cu cititorii despre starea sistemului medical din Romania.

SAR a facut o analiza a politicilor de sanatate si farmaceutice in Romania, in care se arata ca deteriorarea recenta a performantelor sistemului sanitar din Romania este provocata de subfinantare si de lipsa unor reforme consecvente, dar si de deciziile opace si intempestive de stabilire a preturilor la medicamente, supraimpozitare si alocare distorsionata a fondurilor.

SAR propune solutii pentru evitarea unei crize majore in sistemul sanitar si farmaceutic romanesc, criza avand toate sansele sa se agraveze in lunile urmatoare.

  • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.