Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Fratii Marcu, actionari majoritari la Medlife, au discutat online despre cea mai mare investitie straina in sistemul privat de sanatate si despre avantajele si limitele serviciilor medicale private

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 19 noiembrie 2009, 9:55 DoctorH - DoctorH Actualitate


Mihai si Nicolae Marcu in dialog cu cititorii
Foto: HotNews.ro
Deschiderea unei clinici sau a unui spital privat a devenit o afacere profitabila, chiar si in vreme de criza, in conditiile in care multi romani renunta la sistemul public de sanatate si opteaza pentru serviciile private. Proprietarii Medlife - Mihail Marcu si Nicolae Marcu - discuta cu cititorii HotNews.ro, vineri, la ora 12.00 despre piata serviciilor medicale, eficienta investitiilor in acest domeniu si sistemul sanitar romanesc.

Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle.

Romania are unul dintre cele mai proaste sisteme sanitare din Europa, iar alternativa privata nu acopera nici macar 10% din potentialii clienti, potrivit estimarilor Medlife. Conform datelor proprii, compania este lider pe piata serviciilor medicale private din Romania si detine 32% cota de piata in Bucuresti pe segmentul serviciilor oferite clientilor corporatii.

Medlife, cel mai mare operator de servicii medicale private de pe piata locala de profil activeaza in Romania din 1996.

Compania a reusit sa atraga in 2006 prima si cea mai mare investitie straina de calibru – IFC – divizia de investitii private a Bancii mondiale care a preluat 20% din MedLife.
Saptamana trecuta, actionarii, atat fondatorii cat si IFC, au vandut 36,25% din operatorul de servicii medicale pentru mai bine de 20 mil. euro catre SGAM Eastern Europe, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management, subsidiara a Grupului Societe Generale.

In urma tranzactiei, familia Marcu ramane cu 51% (dupa ce a vandut 29%), iar IFC cu 12,75% (dupa ce a vandut 7,25%).

Planul MedLife este sa atace segmentul corporate (clienti companii), astfel ca intr-un an si jumatate sa ajunga la o cota de piata de peste 50%, fata de 20-30% acum.

Ca parte a acestui program agresiv de extindere, MedLife va investi in patru clinici de mari dimensiuni, trei in Bucuresti si una in Cluj. Aceste noi unitati care necesita fiecare o investitie de peste 0,5 mil. euro vor aduce operatorului inca 2.000 de clienti noi in fiecare zi, astfel ca firma va ajunge la 4.500 de clienti pe zi. Aceste noi unitati care vor depasi 8.000 mp ar putea ca din 2011 sa aiba fiecare in componenta zone spitalicesti.

In prezent MedLife opereaza 4 clinici de mari dimensiuni, cinci laboratoare si 28 de centre medicale. In primele noua luni ale acestui an a avut o cifra de afaceri de 79 mil. lei (19 mil. euro), in crestere cu 44% fata de perioada similara a anului trecut. Pentru intregul an, compania estimeaza afaceri de 26 mil. euro.

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.
 • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
 • Stirile zilei la Deustche Welle Romania pot fi citite aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Radu

  Fiind mai tot timpul asaltati de stiri negative sau "mondene" este f. tonic ca din cand in cand sa citim si despre evenimente importante si nu in ultimul rand pozitive.
  Felicitari si la mai mare!
  Intrebare 1: nu considerati zona de S-E (Galati - Braila) ca o zona mai interesanta dpdv al unor potentiale investitii decat alte zone mult mai mature sau chiar suprasaturate?
  Intrebare 2: pe cand o eventuala investitie in Rep. Moldova?

  • Mihail Marcu

   Referitor la zona Galati-Braila este sigur ca vom deschide si acolo in aproximativ doi ani. Va fi o clinica de tip Hyperclinica, care sa acopere o gama larga de specialitati medicale de ambulatoriu, si un laborator integrat de analize. Nu apreciem ca este vorba despre o zona "mai putin matura" in nici un caz, avand deja solicitari de la multi clienti corporativi cu sucursale/puncte de lucru in Galati sau Braila

   Republica Moldova nu reprezinta o prioritate pana la momentul in care vom fi acoperit orasele importante la nivel national

 • Întrebarea nr. 2 miha

  Cred ca foarte multi oameni nu mai vor sa mearga in sistemul public. Cum ati ales medicii? Ce inseamna sa faci spital privat in Romania, cum primesc pacientii aceastavarianta / inca exista prejudecati, de exemplu, sa nasti in spital privat? Pentru clinica, e mai usor sa apelezi la serviciul privat, as zice recomandabil, cu spitalul a fost mai greu?

  • Nicolae Marcu

   1. Principiul dupa care ne-am ghidat in selectarea medicilor a fost caacesti medici sa fie medici permanenti MedLife, sa aiba un singur locde munca, cu alte cuvinte, un singur domeniu profesional la care sa seconcentreze. In acest sens, am ales medici cu 3-4 ani experienta care isi doreau autonomie profesional si o dorinta continua de dezvoltare personala. Langa acesti medici am selectat medici cu inalta capacitata profesionala si cu expertiza in domeniul lor, cu care am dezvoltat parteneriate pe termen lung.
   Intr-un fel, s-a constituit un tronson care cuprinde expretiza si dorinta foarte mare de dezvoltare.
   2. Inca nu ne-am lovit de prejudecati, dimpotriva pacientii au venit direct catre sistemul privat dorind in primul rand sa aiba o relatie normala cu personalul incepand de la receptie, infirmieri, asistente si personal medical. As nota aici ca niciuna dintre cele aproape 2000 de paciente care au nascut la Medlife nu au facut depresii sau psihoze postpartum desi dezvoltasera aceste afectiuni la nasterile anterioare in sistemul de stat.
   3. Intr-adevar, este mai confortabil sa apelezi la serviciile de ambulatoriu pentru ca sunt accesibile ca nivel de pret, in timp ce pentru spital costurile sunt mai ridicate. Aceste costuri sunt totusi comparabile cu pretul platit in unele spitale de stat prin mecanismul onorariului tacut.

 • Întrebarea nr. 3 gigel

  Am inteles ca vineri urmeaza sa mai faceti o investitie de 5 mil. Este adevarat? Care credeti ca sunt sansele de reusita ale acestei investitii?

  • Mihail Marcu

   Este vorba despre patru hyperclinici, dintre care trei in Bucuresti si una in Cluj in perioada imediat urmatoare, toate spatiile fiind deja preluate.
   In Bucuresti vom deschide o hyperclinica si un spital de dermatologie in zona Baneasa sub brandul DermaLife. Hyperclinica sa va adresa tuturor specialitatilor medicale, iar spitalul catre zona de dermatologie si estetice medicala, incluzand chrurgie plastica si reparatorie
   Tot in Bucuresti vom deschide Hyperclinici in zonele Obor si in Titan, ambele urmand sa aiba in componenta si spitale si imagistica medicala. Daca pentru Hyperclinici evident vom intra tot cu o gama foarte larga de specilitati de ambulatoriu, unitatile spitalicesti din cadrul acestora vor acoperi fie gama de cardiologie interventionala, fie proctologie sau oncologie, decizia finala urmand a fi luata in semestrul al doilea al anului 2010, investitiile fiind programate sa inceapa pentru zona de spitale in anul 2011
   In Cluj vom deschide o Hyperclinica, vom reloca laboratorul de analize care functioneaza in prezent si o unitate spitaliceasca cel mai probabil de oncologie

 • Întrebarea nr. 4 florin

  Puteti sa ne dati informatii legate de introducerea fondurilor private obligatorii de sanatate (Pilonul II)(similare cu fondurile private obligatorii de pensii)?
  -respectiv:
  * momentul introducerii (eventual conditionari)
  * modalitati implementare
  * modalitati functionare

  • Mihail Marcu

   Deocamdata nu sunt date certe despre introducerea acestui sistem, exista discutii la nivel de principiu dar nimic cert. Dealtfel in nici una din tarile aderate la UE in ultimii ani aceste sisteme nu functioneaza, populatia acestora fiind 'obisnuita' ca majoritatea serviciilor sa fie suportate de catre stat, existand chiar insuccese pe acest domeniu in majoritatea acestor state. in Slovacia este un scandal privind asiguratorii care sunt in prezent obligati sa vireze profiturile din asigurari de sanatate catre stat, in Ungaria unde la finele anului 2008 s-au privatizat 14 spitale se pare ca acestea intra in faliment, etc.
   Probabil ca este nevoie de o decizie curajoasa politica in acest sens si in opinia mea in Romania nu se va intampla prea curand.
   Eu sper ca macar la acest moment sa fie definit in sfarsit pachetul minimal al asigurarilor de stat si sa fie introdusa coplata serviciilor medicale care functioneaza in toate tarile europene

 • Întrebarea nr. 5 Luci

  Ar trebui ca banii sa urmareasca pacientul, daca acesta doreste sa mearga la stat sau la privat sa poata sa o faca din CAS, sa nu trebuiasca sa plateasca din nou din buzunar a doua oara. S-au incercat ceva modificari legislative in acest sens?

  • Mihail Marcu

   Acest lucru este deja posibil pentru anumite specialitati medicale. In cazul MedLife nu am dorit sa avem un contract cu CAS datorita pretului scazut decontat pentru serviciile de ambulatoriu. Totusi avem un program care merge foarte bine pe zona de oncologie - chimioterapie care este decontata integral de CAS, si pe cele doua sectii din Memorial Hospital de interne si pediatrie unde serviciile sunt partial decontate de casa de asigurari.
   Un impact major pentru sanatate pot avea investigatiile de laborator decontate de CAS, dar aici fondurile se termina foarte repede, in doua-trei zile la inceputul fiecarei luni. In prezent exista o initiativa a noastra prin care acceptam sa creditam CAS pe acest segment chiar pentru 6 luni, dar acest proiect este inca in derulare

 • Întrebarea nr. 6 Pacient

  Care sunt mecanismele de asigurare a unei dezvoltari durabile in acest domeniu? Sprijiniti dezoltarea continua a personalului? Cat la suta din aceste investitii vor merge in formarea personalului medical? Cate congrese/cursuri pe an sponsorizati pentru medicii Dvs.? Platiti in mod onorabil acesti medici sau in sistem preponderent de proportionalitate (ceea ce este o insulta pentru actul medical, ce devine astfel o activitate de productie, cu consecinte dezastruoase pentru pacientii care sunt considerati cu bucata)?

  • Nicolae Marcu

   In strategia pe termen lung a Medlife cheia este dezvoltarea continua a personalului. In fapt, serviciile medicale pe care le oferim sunt clar mediate de personalul medical. Investim continuu pe doua tronsoane. Pe tronsonul profesional (cursuri de specializare, participare la congrese si manifestari stiintifice, consultanta cu personal din strainatate) si pe plan personal - implicarea in trainingurile de dezvoltare personala, investitie continua in cresterea imaginii acestor medici prin sustinerea prezentei lor in emisiuni TV, in reviste de specialitate sau in publicatii de larg consum.

   Fiecare medic permanent Medlife, dupa un an de experienta in interiorul companiei, are dreptul la un curs sponsorizat integral de Medlife anual. Precizez ca prefer sponsorizarea unui curs fata de sponsorizarea unui congres, deoarece ma intereseaza latura practica.

   Medicii permanenti au un salariu lunar fix indiferent de numarul pacientilor care li se adreseaza. Am facut acest lucru ca fiecare medic sa poata oferi aceeasi atentie fiecarui pacient in conditii de confort. Medicii care au si activitate de spital primesc o suma variabila in functie de fiecare tip de interventie realizata in spital. Acest lucru este motivant pentru ei, deoarece isi pastreaza si legatura cu sala de interventie si au si un beneficiu financiar suplimentar. Prin acest mecanism consider ca in centrul atentiei se afla pacientul, dar se adauga un factor motivational - financiar si pentru medicul care depune un efort suplimentar. In fond, fiecare medic trebuie sa castige conform valorii lui profesionale si nu sa se inscrie in niste bariere generale.

 • Întrebarea nr. 7 daniela

  Buna ziua!
  Am cateva intrebari ptr dvs.

  1. Sistemul de sanatate se confrunta cu lipsa medicilor si a personalului medical. Cum se resimte acest lucru la MedLife?

  2. Sunt medici care lucreaza si la stat, au si cabinet particular, colaboreaza si la privat. In opinia dvs, este firesc?

  3. Cum vedeti sistemul de stat? Ca pe un rival sau ca pe un avantaj?

  O intrebare ptr dl. Mihail Marcu. Ati ocupat functia de vicepresedinte RoBank, ati renuntat la cariera bancara pentru a se implica in businessul medical fondat de familie, care credeti ca este reteta reusitei dvs? Sper ca nu vi se pare o intrebare stupida....

  O alta intrebare ptr dnul Nicolae Marcu. Ce parere aveti despre gripa porcina? Este furtuna in pahar cu apa? Cum ar trebui sa ne ferim de acest virus?
  Multumesc!

  • Nicolae Marcu

   1. Acest lucru este resimtit si la nivel de Medlife deoarece medicii care pleaca in strainatate sunt si tinta noastra de selectie, de aceea, procesul de identificare a unui medic Medlife este dificil si uneori indelungat. Nu ne putem permite sa angajam un medic sub standardele noastre personale si profesionale.

   2. Nu este neaparat firesc, dar este de inteles, deoarece venitul de la stat al medicilor nu acopera demnitatea si dificultatea acestei profesii. Pentru medic este singura alternativa sa isi sporeasca veniturile. Acest demers se traduce intr-un grad mai mare de uzura pentru ei, se traduce intr-un timp mai mic alocat perfectionarii continue. Din pacate, pana la urma, aceasta suferinta se va transmite pacientului.

   3. Sistemul de stat este mai degraba un sistem complementar. O medicina privata puternica se poate face in conditiile in care sistemul de stat este si el competitiv. Consider ca sistemul de stat ar trebui sustinut, iar sistemul privat, in zona in care activeaza, sa devina o varianta concurentiala. In acest moment, sistemul de stat este un avantaj pentru sistemul privat, deoarece, in zona comuna de activitate, dezamageste pacientii prin oferta de servicii improprie.

   4.Gripa porcina o vad ca pe o provocare. O provocare ca instruire medicala a publicului, o provocare pentru respectarea normelor epidemiologice, o provocare pentru a aduce pacientul mult mai aproape de zona de preventie. Este o oportunitate sa intelegem ca pacientul trebuie implicat in preventie, pacientul sa stie riscurile unor afectiuni virale si sa se intereseze si de alte afectiuni cu potential letal. Sunt convins ca pe termen lung vor aparea si alte tipuri de virusuri si antrenamentul de acum ne va prinde foarte bine. Ca o concluzie, as spune ca pentru acest tip de virus trebuie sa respectam toate tipurile de preventie si sa fim foarte atenti la pacientii nostri care sunt, teoretic, mult mai expusi.

  • Mihail Marcu

   Cred ca este o reusita a unui grup de oameni si nu a mea personala. Daca ar fi sa va raspund punctual despre meritul meu, acesta a fost de a privi guvernanta corporativa ca pe o necesitate si de a avea norocul de a selecta managerii potriviti. Probabil ca si modul competitiv in care vedem fiecare actiune este un atu important

 • Întrebarea nr. 8 gabi

  Evident, afacerea dv este un succes. Cum ati inceput? Cat de greu a fost sa invingeti birocratia sistemului in care traim? Care a fost cel mai dificil moment? Dar cel cu satisfactie maxima?
  As dori, daca se poate, sa imi raspunda amandoi la aceasta intrebare. Sunt convinsa ca lucrurile s-au vazut/simtit diferit. Va multumesc!

  • Mihail Marcu

   Inceputul a fost indubitabil mama, Cristescu Mihaela Gabriela, care in 1996 a pornit aceasta firma cu mult curaj, de una singura, cu o clinica micuta cu trei cabinete. Pe atunci eu lucram in banca, fratele meu la spitalul 9...
   Fratele meu si cu mine am venit la MedLife numai la inceputul anului 2004, cand am incercat sa construim in jurul clientelei mamei o clinica de mari dimensiuni, sa adaugam valoare acestui asset construit de ea nu din 1996, ci in peste 20 de ani in care a raspuns la telefon la orice ora...

 • Întrebarea nr. 9 robert

  Buna ziua,
  Am o intrebare ptr dnul Nini Marcu.
  1.Ati spus intr-un interviu ca la Medlife ati creat un sistem care se aseamana cu un hipermarket. La ce anume v-ati referit mai exact?
  2. Putem vorbi de o reforma in psihiatrie in conditiile in care laboratoarele de spital au o dotare de acum 50 de ani, numarul de medici este insuficient?

  • Nicolae Marcu

   1. Intr-adevar, structura hyperclinicilor Medlife poate fi asemanata cu structura unui hypermarket. Deoarece dimensiunile hyperclinicilor sunt foarte mari, am incercat sa aducem toate specialitatile medicale. Pe acelasi principiu ca la hypermarket, un pacient care vine catre un medic internist se poate recomanda un consult orl sau un set de analize de laborator. Daca are nevoie de o ecografie, poate sa o faca imediat si nu este nevoie sa mai faca inca un drum intr-o alta zi, intr-o alta clinica. Mai mult decat atat, daca are nevoie si de o interventie chirurgicala rapida (sarcina extrauterina, apendicita) se poate realiza in aceeasi zi.
   O alta asemanare cu hypermarketul este in ceea ce priveste distributia pacientilor prin receptii, adica disponibilitatea unui om de dirijare in fiecare moment.
   Asemanarea poate fi facuta si la nivelul preturilor deoarece acestea au fost calibrate sa permita un acces cat mai larg.
   Poate singurul loc in care nu am reusit sa ne comparam cu hypermarketurile este oferta de locuri de parcare.

   2. Indubitabil. Psihiatria romaneasca, una dintre cele mai performante din Europa, a reusit sa schimbe perceptia prin alinierea la standardele internationale. De 12 ani de cand sunt in acest domeniu, consider ca progresele sunt evidente si continue. Simt cum cererea unui consult de psihiatrie este mult mai degajata, simt cum consulturile interdisciplinare sunt mai frecvente, simt cum cererea catre psihoterapie creste si cum raspunsul medicilor psihiatri, psioterapeutilor, psihologilor este mai prompt si mai eficient. Sunt de acord insa, ca numarul de medici este insuficient. Desi in Life Memorial Hospital exista un psiholog permanent, consider ca prezenta unui psihiatru 3-4 ore pe zi este necesara. Fac o paranteza, scoala romaneasca de psihiatrie este foarte valoroasa.

 • Întrebarea nr. 10 diana

  In piatra neamt este sigur nevoie de un spital privat.
  locatii sunt destule, dar stiu eu una foarte potrivita, o fosta policlinica de stat.
  v-ar interesa sa investiti si in orasul meu?

  • Mihail Marcu

   Fara indoiala. Este de precizat ca acest lucru ar putea avea loc insa dupa 2014 tinand cont de dimensiunea pietei.
   Pot insa sa va spun ca exista o intentie a autoritatilor locale pentru constructia unui spital, am fost solicitati sa ajutam cu un sfat privind circuite spitalicesti europene in urma cu 2-3 saptamani. Sper ca nu era vorba doar de o intrebare, ci de un proiect real.

 • Întrebarea nr. 11 claudiu

  Eu v-as adresa intrebarea clasica:
  sunteti oameni de afaceri, deci stiti sa imi raspundeti:).
  Cand va iesi Romania din criza?
  Il intreb pe domnul Mihai Marcu, in calitatea sa de fost bancher - credeti ca politica BNR-ului este una corecta, in situatia aceasta, de recesiune?
  Si inca o intrebare - ce credeti ca se va intampla dupa alegeri? (Nu ma supar daca imi spuneti cine credeti ca va iesi presedinte) Cat de mult a afectat instabilitatea politica din Romania mediul de afaceri?
  Va multumesc si va doresc multa bafta in tot ce faceti! Si...felicitari pentru reusita! le meritati din plin, toate bune!

  • Mihail Marcu

   Romania va iesi din criza mai repede decat pare. Romania este din fericire in trena UE, care a plecat din loc, o sa ne traga si pe noi. Exista deja semne de redresare, multi dintre prietenii mei din mediul de business mi-au confirmat acest lucru.
   Intrebarea dvs. despre politicile macroeconomice si in speta BNR dovedeste ca mi-ati urmarit comentariile din presa din acest an, intr-adevar am sustinut mereu ca BNR ar fi trebuit sa intervina mult mai devreme. Daca ar fi sa reducem bugetul Romaniei la unul al unei familii, este putin ciudat ca familia sa isi creasca depozitele bancare (asimilat rezervei BNR) intr-o perioada in care ii merge prost, in loc sa incerce sa se dezvolte, sa faca ceva nou.

   Mediul politic a afectat puternic negativ business-ul. Imi amintesc in urma cu cateva saptamani incercam sa convingem investitorii sa vina cu bani in Romania, iar seara la televizor se vorbea continuu despre faptul ca vom avea contractie a PIB de 8,5%, ca nu mai vin banii de la FMI si ca nu avem guvern...
   Nasol nu?
   Si nu este valabil pentru on politician sau altul, toti sunt cam pe acolo.
   Oricum eu am trei lucruri pe care nu le doresc in viata mea: manelele, telenovelele si politica.

 • Întrebarea nr. 12 marinarul

  Stiu ca intentionati sa dezvoltati o afacere cu ambarcatiuni. In ce stadiu sunteti?/

  • Mihail Marcu

   Afacerea functioneaza in Bucuresti - Mogosoaia - in cel mai mare showroom de ambarcatiuni din Romania (www.nauticlife.ro), si in perioada imediat urmatoare vom deschide un now showroom la intrarea in Tulcea. Conform busuness-planului va lua insa amploare cam in 2-3 ani, este o business la inceput, iar piata este inca in formare. Mai vorbim in 2014, cand sper sa fie leader-ul de piata

 • Întrebarea nr. 13 Ionel

  As dori sa va intreb daca se merita investit in Moldova avand in vedere ca oamenii au venituri mai mici si clientii corporate sunt mai putini.

  • Mihail Marcu

   Merita, dar in acest moment suntem procupati sa acoperim in primul rand orasele mari. Pentru a raspunde mai multor intrebari voi preciza planul pentru anii urmator, cu precizarea ca este posibil sa sufere mici modificari:
   2010 Bucuresti Baneasa, Bucuresti Obor, Bucuresti Titan, Cluj
   2011 Brasov, Iasi
   2012 Galati, Craiova
   Totusi este de mentionat ca in masura in care vom face achizitii de operatori locali acest plan se va accelera, mai ales daca vom achizitiona parti sociale din operatori de servicii medicale cu centre distribuite in mai multe orase.

 • Întrebarea nr. 14 amtoader

  Sunt un client constant MedLife. Am incercat doua saptamani la rand sa fac o programare la Clinica Grivita, la domnul prof. doctor de pediatrie Florin Iordachescu dar nu am reusit pentru ca agenda era deja full si nu am mai prins loc. Asa ca am facut o programare peste abia 10 zile...
  Intrebarea este daca aveti un sistem de monitorizare a gradului de solicitare, nu doar de ocupare, a medicilor care ofera consultatii la Medlife? Un sistem care pentru a raspunde cererii clientilor sa ofere mai mult spatiu pentru consultatii doctorilor care sunt solicitati. Felicitari pentru Medlife si sper sa va diversificati cat mai mult serviciile!

  • Nicolae Marcu

   In cadrul Medlife Bucuresti, exista un call center format din aproximativ 20 de persoane care raspund pe timpul zilei solicitarilor. Dupa ora 21:00 exista permanenta prin intermediul receptiei de spital. In acest call center exista sisteme de monitorizare si a gradului de solicitare pentru consultatii. Colegele mele din call center incearca sa onoreze in cat mai scurt timp solicitarile si incearca, atunci cand acestea se intind pe o perioada lunga, sa afle si gradul de urgenta al cererii. In principiu, urgenta este dirijata cat mai rapid chiar daca aceasta consultatie se face dupa programul de consultatii al medicului respectiv. Receptiile din hyperclinici au un sistem de programare rapida a pacientilor in sensul ca suna medicul in cabinet, descrie pe scurt problema si dirijeaza pacientul din receptie catre cabinet.
   Hyperclinicile sunt calibrate incat sa raspunda si la cereri peste numarul normal de solicitari. Niciun pacient Medlife nu trebuie sa ezite sa comunice receptiei daca cererea lui reprezinta o urgenta.
   Sunt onorat ca ati ales serviciile Medlife si fara a dori sa fie un cliseu va rog sa ne tineti in priza.

 • Întrebarea nr. 15 Emilia

  Stiu ca aveti contracte cu diversi angajatori pentru servicii medicale,doresc sa -mi spuneti daca va-ti gandit si la pensionari.

  • Nicolae Marcu

   Numarul pensionarilor care se adreseaza Medlife e destul de scazut. Exista cardul de reducere de 6% care se poate obtine gratuit si rapid in orice receptie Medlife, card ce reprezinta un instrument util pentru aceasta categorie.
   Tot pentru pensionari, hyperclinicile Favorit si Unirii au unele facilitati: la o consultatie platita, 50% reducere la a doua; EKG gratuit la o consultatie de cardiologie.

 • Întrebarea nr. 16 Ionut Voicu

  Exista in planurile de viitor o astfel de clinica in Brasov? M-ar interesa o colaborare (in prezent sunt medic rezident in Bucuresti si viitor specialist endocrinolog). Multumesc pt raspuns.
  ionutvo@gmail.com

  • Nicolae Marcu

   Exista un plan pentru anul 2011 de a dezvolta in Brasov o hyperclinica si ulterior o unitate spitaliceasca. In orice hyperclinica Medlife exista cel putin doi medici endocrinologi permanenti si endocrinologia este considerata una dintre cele mai importante specialitati medicale.
   Daca dorinta dvs va fi pentru o colaborare cu Medlife, va rog sa ne trimiteti CV-ul pe adresa office@medlife.ro

 • Întrebarea nr. 17 Elena

  Cum credeti ca o sa reuseasca planul dvs. legat de segmentul corporate (clienti companii), daca controalele medicale periodice efectuate de Medlife se fac superficial (stiu acest lucru din experienta)?!

  • Nicolae Marcu

   Medlife are cel mai mare numar de abonati din tara., aproximativ 170.000. Aceasta cifra contine si realitatea ca Medlife asigura un control medical periodic de calitate. Sunt adeptul unui act medical de calitate si am dezvoltat metode de control pentru asigurarea acestui aspect.
   Doresc sa va asigur ca la nivel de politica, de gandire medicala, de dorinta de implementare a standardelor, aceste aspecte nu exista. Va rog sa ne anuntati direct si cu date daca ati fost dezamagit.

 • Întrebarea nr. 18 Nicolas

  Cat de mult sunteti implicati in afaceri cu statul roman si cat la suta din cifra dumneavoastra de afaceri reprezinta incasari de la CASMB? (De exemplu unul dintre competitorii dumneavoastra directi nu are nicio legatura cu CASMB si eu unul le consider business-ul mult mai solid si corect decat al dumneavoastra) Va multumesc!

  • Mihail Marcu

   Cifra de afaceri a MedLife in relatie cu statul este fara indoiala procentual cea mai mica dintre operatorii de servicii medicale din top 20 - de sub 10%. Probail ca aveti o informatie rauvoitoare, MedLif este campion al serviciilor medicale efectuate contra cost, si este de departe si cel mai mare contributor la buget...

 • Întrebarea nr. 19 RoxanaDM

  Buna ziua !

  Vreau sa va intreb ce anume v-a determinat sa luati decizia de a vinde o parte din afacerea Dvs catre SGAM ?
  De ce tranzactia a avut loc acum si nu anul trecut sau anul viitor ?

  Va multumesc !

  • Mihail Marcu

   Tinand cont ca nu a fost un exit total, moment in care pretul ar fi fost primordial, dar in cazul nostru a contat mult care este viziunea de dezvoltare a noului actionar. In principiu dorinta noastra ferma a fost ca MedLife nu numai sa ramana principaliul furnizor de servicii medicale din Romania, dar sa isi si consolideze aceasta pozitie. Ori, acest lucru nu se poate face decat cu determinare si asumarea comuna a unor riscuri, pentru care SoGen a aratat mare deschidere.

   Momentul vanzarii? Depinde cum simti momentul. Am considerat de comun acord cu IFC- membru al World Bank Group, actionar MedLife din 2006, ca MedLife este 'pe val' si daca ne miscam bine acum era momentul sa apasam pe acceleratie pentru marirea ecartului dintre noi si urmaritori.

 • Întrebarea nr. 20 Diana

  Buna ziua.
  Am si eu o serie de intrebari:
  1. Cum ajuta deschiderea de noi clinici si spitale private Medlife la alinierea Romaniei pe directia tarilor din UE cu sistem de sanantate efficiente (ma refer la Olanda, Germania)?
  2. Care este competitorul numarul 1 pentru Medlife in Bucuresti, si care este numarul 1 la nivel de tara?
  3. Cum se poate realiza dupa parerea dumnavoastra trecerea cea mai lina de la sistemul monopolistic integrat de sanatate de care am avut parte atati ani (Somashko) la modelul competitiv integrat (Bismarck)?
  4. Intrebare practica: cu ce bani poate omul de rand.. cu venit de 800- 900 RON sa se trateze in clinicile Medilife? Dar persoanele cu asigurari de sanatate din exteriorul tarii?
  Multumesc pentru timpul dumneavoastra.
  Va doresc multa sanatate si prosperitate!
  Diana

  • Mihail Marcu

   1. Cred ca se poate vorbi in primul rand despre standard. In cazul nostru a fost important pionieratul, introducerea in premiera in Romania a unor servicii si proceduri medicale in premiera, dar si respectarea standardelor de constructie a unitatilr medicale. De exemplu arhitectul care a proiectat toate unitatile MedLife a fost trimis pe cheltuiala nostra si a IFC-ului in mai multe tari pentru studierea standardelor si asigurarea implementarii lor. este dovedit stiintific, ca indiferent de echipamentele si folosite personalul superior circuitele medicale si protocoalele sunt definitorii pentru un act medical sigur si profesionist. Nu in ultimul rand este important trainingul medical al medicilor, pe care MedLife il asigura la cele mai inalte standarde. Este de notorietate ca foarte multi din medicii MedLife au asigurata pregatirea practica si teoretica in diverse tari, pe toate aproape specialitatile medicale.
   Avem chiar in acest moment medici la cursuri si in practica in Franta, Cehia si Spania, pe oftalmologie, dermatologie si in premiera chirurgia intrauterina
   2. Statul
   3. Daca as avea aceasta solutie ar trebui sa iau un premiu de management. Noi am mers de la inceput pe un sistem integrat, dar mai avem mult de lucru
   4. Persoanele cu asigurari de sanatate private se pot trata la MedLife si acum, in limitele si functie de conditiile din politele de asigurare, indiferent daca sunt facute in Romania sau in alta tara. O asigurare de sanatate se poate achizitiona si de la MedLife, prin dealerul de asugurari integrat AsiLife, si costa 20-60 EURO pe luna functie de suma asigurata si serviciile medicale care sunt acoperite

 • Întrebarea nr. 21 Anda

  Ce sanse ar avea in Romania un absolvent de master in health care (economics, policy & law) din UE?

  Cum vedeti situatia din Romania peste 2-3 ani in ceea ce priveste sistemul medical privat? Dar cel de stat?

  Multumesc Hotnews pentru posibilitatea pusa la dispozitie si multumim D-lor Mihail Marcu si Nicolae Marcu pentru timpul acordat.

  • Nicolae Marcu

   Din pacate, sanse mici. Sistemul de selectie al manegerilor in spitalele de stat are de multe ori un drum neconcurential. Din pacate si in sistemul privat exista o retinere pentru incadrarea unui astfel de specialist deoarece experienta unui absolvent este relativ redusa. Consider insa ca orice firma din domeniul medical privat trebuie sa aiba un consultant din strainatate ce va putea anticipa miscarile strategice ulterioare. As fi primul care mi-as dori sa pot discuta cu un astfel de absolvent de master.
   Daca bugetul alocat dezvoltarii sistemului de stat va fi in continuare cel mai redus din Europa, sistemul medical privat il va depasi. Exista operatori privati care ar fi capabili sa investeasca intr-un sistem alternativ sistemului de stat. Sunt si eu curios ce va aduce implementarea sistemului de coplata. Statul va trebui sa ia o decizie in directia ofertei catre medicii din sistem. Aici este cheia, deoarece reparatia si dotarea unor cladiri nu are neaparat in siaj un serviciu medical de calitate.

 • Întrebarea nr. 22 Marian

  Cum a decurs colaborarea dvs. cu consultantii/intermediarii acestei investitii? De-a luncgul timpului consultantii au mia jucat si alte roluri in dezvoltarea afacerii?

  • Mihail Marcu

   Este foarte, foarte importanta. Derulam contracte de consultanta cam tot timpul, in special cu consultanti medicali privind implementarea de diverse prooceduri si protocoale. Avem consultanta de la constructii si implementarea circuitelor, la laborator complet automatizat si imagistica medicala. De exemplu va fi o provocare introducerea din luna Februarie a primuli RMN de 3 Tesla, care va fi primul echipament de aceasta performanta din Romania. Nu este suficient sa instalezi un asemenea aparat daca nu ai si know-how-l pentru utilizarea lui, fiind doar trei aparate de acest fel in Europa Centrala si de Est, iar majoritatea lor fiind utilizata peste totin lume in principal in cercetare

 • Întrebarea nr. 23 Andreea

  Felicitari pentru tot ce ati realizat pana acum! ce strategie ati abordat de ati reusit sa aveti cel mai mare numar de abonamente vandute?

  • Mihail Marcu

   Trebuie precizat ca daca vorbim despre abonamente medicale care se ofera de catre companii angajatilor lor, intrucat MedLife nu acorda abonamente catre persoane fizice, individuale.

   Succesul este dat de satisfactia oamenilor. In principiu pentru firmele care isi lasa angajatii sa aleaga dintre doi sau trei operatori de servicii medicale cu pachete medicale si preturi asemanatoare, MedLife este preferat de peste 90% din angajatii acestor companii. Este o presiune uriasa catre alti operatori care trebuie sa se alinieze serviciilor MedLife, mai degraba de jos in sus decat de sus in jos.
   Avem zilnic 20-30 de clienti platitori cash care sunt abonati la alte clinici dar, care prefera sa plateasca din buzunar sa vina la noi

 • Întrebarea nr. 24 Mircea Iordan

  Am avut nefericita experienta ca, de trei ori ,sa apelez la clinici private unde lucrau si medici de la "stat" care, dupa ce am platit consultatiile ca la privat" sa ma sfatuiasca sa continui tratamentul necesar la cabinetul lor in spitalul de stat unde lucreaza, argumentand ca ma costa mai ieftin (incasau ei tot onorariul).
  Iar de multe ori modul de adresare si comportamentul personalului a fost identic cu cel de la policlinicile de stat.
  Aveti de gand sa "importati" si medici care stiu sa se poarte cu pacientii ?!

  • Nicolae Marcu

   Noi avem o vorba: "Lucrul la stat dauneaza grav sanatatii". Din pacate, exista multi medici care nu isi pot atenua proastele reflexe formate anterior. Deasemenea, sa nu uitati ca medicul vine la privat cu o personalitate de dinainte formata. Daca el ca persoana este orgoloios, va fi orgolios oriunde ar lucra. Cheia este in procesul de selectie a personalului. In ceea ce ma priveste, in decizia de anagajare a unui medic, criteriul cel mai important este stiinta relatiei cu pacientii. Ma dezamageste medicul care are un fotoliu impozant in cabinet si aseaza in fata lui, pe un taburet, pacientul aflat in suferinta.

 • Întrebarea nr. 25 SISKA

  Sint asistent medical, am lucrat in Bucurest in Spit. Municipal pina in anul 2003 (13 ani), iar in prezent lucrez la Roma intr-o clinica privata (cu costuri destul de ridicate, de la 500 de euro in sus doar cazarea si hrana,costurile tratament+operatii excluse). Aceasta clinica are doar 45 de paturi, fiecare in camere separate.Spre deosebire de sitalele noastre, structurate pe sectii, fiecare cu specialitatea ei, aici, intr-o camera e pacient de urologie, in urmatoarea de ortopedie s.a.m.d. deci aici un asistent medical este polispecializat (lipsesc doar sala de nasteri si chir. cardiovasculara, in rest se face inclusiv chemioterapie). Cum in curind as vrea sa ma intorc in tara (lucrez in ac. clinica de 5 ani), m-ar interesa care este structura unei clinci private la noi (spre exemplu a dvs.), modul in care va recuperati banii de la pacienti/asigurare si in medie care este salariul unui asistent medical intr-o structura ca a dvs. Va multumesc.

  • Nicolae Marcu

   1 Structura spitalului:
   Spitalul este organizat in 5 sectii, sectia de chirurgie fiind capacitata sa primeasca pacienti din majoritatea subspecialitatilor chirurgicale. Este astfel posibil exact ca in clinica d-voastra, sa fie in cemere alaturate un pacient urolog sau unul ortopedic, sau unul din specialitatile chirurgicale pe care le gasiti pe siteul nostru. Spitalul nostru a fost construit pe model european si indeplineste toate normele de siguranta subsecvente.
   2. Sunt foarte putini pacienti cu asigurari medicale private. Dar toti pacientii care provin din acest sistem sunt urmariti printr-o divizie specializata cu ASILIFE. De altfel, suntem si brokeri de asigurari prin aceasta divizie.
   3. Salariul unui asistent medical este intre 1200 si 2500 Ron, functie de unitatea in care lucreaza, clinica, spital si functie de modul de lucru, 8 ore pe zi sau 12 cu 24.

 • Întrebarea nr. 26 dobre

  1.cum va ganditi sa eliminati atitudinea neloiala a medicilor colaboratori care racoleaza pacienti Medlife si ii trateaza in spitalele unde sunt angajati?

  • Nicolae Marcu

   Studiez cu foarte multa atentie acest fenomen si incerc sa aflu cat mai multe despre el. Prima senzatie a fost de furie, apoi am incercat sa gasesc o cale rationala. Medicii care dirijeaza pacientii Medlife catre alte unitati din rationamente de siguranta si tehnica medicala (neurochirurgie, chirurgie oncologica, chirurgie cardio-vasculara) sunt medici care au inteles limitele spitalului Life Memorial Hospital. Cei care dirijeaza o interventie minora pot considera ca sunt in afara sistemului nostru si ca viata lor in companie ar fi foarte scurta. Este dezonorant sa-i spui unui pacient sa nu vina acolo unde te-a gasit, din ratiuni ca mai ai un serviciu unde este mai bine.

 • Întrebarea nr. 27 liviu

  Cum recuperati plata seviciilor de la Casele de asigurari in conditiile in care platile se fac sa spunem usor motivate?

  • Mihail Marcu

   In general MedLife, care se bazeaza in procent de peste 90% pe venituri din zona privata este relativ usor sa suporte aceste intarzieri, mai mult decat atat este dispusa sa crediteze sistemul intr-o anumita masura. Probabil ca avand ca actionar IFC - membra a World Bank, nici nu ne-a cerut nimeni sa 'motivam' plati...

9360 vizualizari

 • noi investitii (Joi, 19 noiembrie 2009, 12:33)

  Radu [anonim]

  Fiind mai tot timpul asaltati de stiri negative sau "mondene" este f. tonic ca din cand in cand sa citim si despre evenimente importante si nu in ultimul rand pozitive.
  Felicitari si la mai mare!
  Intrebare 1: nu considerati zona de S-E (Galati - Braila) ca o zona mai interesanta dpdv al unor potentiale investitii decat alte zone mult mai mature sau chiar suprasaturate?
  Intrebare 2: pe cand o eventuala investitie in Rep. Moldova?
  • 1 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:03)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Referitor la zona Galati-Braila este sigur ca vom deschide si acolo in aproximativ doi ani. Va fi o clinica de tip Hyperclinica, care sa acopere o gama larga de specialitati medicale de ambulatoriu, si un laborator integrat de analize. Nu apreciem ca este vorba despre o zona "mai putin matura" in nici un caz, avand deja solicitari de la multi clienti corporativi cu sucursale/puncte de lucru in Galati sau Braila

   Republica Moldova nu reprezinta o prioritate pana la momentul in care vom fi acoperit orasele importante la nivel national
 • felicitari (Joi, 19 noiembrie 2009, 12:33)

  miha [anonim]

  Cred ca foarte multi oameni nu mai vor sa mearga in sistemul public. Cum ati ales medicii? Ce inseamna sa faci spital privat in Romania, cum primesc pacientii aceastavarianta / inca exista prejudecati, de exemplu, sa nasti in spital privat? Pentru clinica, e mai usor sa apelezi la serviciul privat, as zice recomandabil, cu spitalul a fost mai greu?
  • r (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:06)

   Nicolae Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui miha

   1. Principiul dupa care ne-am ghidat in selectarea medicilor a fost caacesti medici sa fie medici permanenti MedLife, sa aiba un singur locde munca, cu alte cuvinte, un singur domeniu profesional la care sa seconcentreze. In acest sens, am ales medici cu 3-4 ani experienta care isi doreau autonomie profesional si o dorinta continua de dezvoltare personala. Langa acesti medici am selectat medici cu inalta capacitata profesionala si cu expertiza in domeniul lor, cu care am dezvoltat parteneriate pe termen lung.
   Intr-un fel, s-a constituit un tronson care cuprinde expretiza si dorinta foarte mare de dezvoltare.
   2. Inca nu ne-am lovit de prejudecati, dimpotriva pacientii au venit direct catre sistemul privat dorind in primul rand sa aiba o relatie normala cu personalul incepand de la receptie, infirmieri, asistente si personal medical. As nota aici ca niciuna dintre cele aproape 2000 de paciente care au nascut la Medlife nu au facut depresii sau psihoze postpartum desi dezvoltasera aceste afectiuni la nasterile anterioare in sistemul de stat.
   3. Intr-adevar, este mai confortabil sa apelezi la serviciile de ambulatoriu pentru ca sunt accesibile ca nivel de pret, in timp ce pentru spital costurile sunt mai ridicate. Aceste costuri sunt totusi comparabile cu pretul platit in unele spitale de stat prin mecanismul onorariului tacut.
 • Guvern (Joi, 19 noiembrie 2009, 12:46)

  George [anonim]

  Sincere felicitari si succes in continuare!
  In evolutia afacerii Dv. intr-un astfel de domeniu de interes larg a existat vreun moment in care ati simtit vreun sprijin din partea statului? Ati avut vreodata impresia ca vreo politica guvernamentala a facut din sanatate o prioritate?
  • 15 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:49)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Nu, niciodata. Nu, niciodata
 • investitie (Joi, 19 noiembrie 2009, 13:27)

  gigel [anonim]

  Am inteles ca vineri urmeaza sa mai faceti o investitie de 5 mil. Este adevarat? Care credeti ca sunt sansele de reusita ale acestei investitii?
  • 2 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:15)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigel

   Este vorba despre patru hyperclinici, dintre care trei in Bucuresti si una in Cluj in perioada imediat urmatoare, toate spatiile fiind deja preluate.
   In Bucuresti vom deschide o hyperclinica si un spital de dermatologie in zona Baneasa sub brandul DermaLife. Hyperclinica sa va adresa tuturor specialitatilor medicale, iar spitalul catre zona de dermatologie si estetice medicala, incluzand chrurgie plastica si reparatorie
   Tot in Bucuresti vom deschide Hyperclinici in zonele Obor si in Titan, ambele urmand sa aiba in componenta si spitale si imagistica medicala. Daca pentru Hyperclinici evident vom intra tot cu o gama foarte larga de specilitati de ambulatoriu, unitatile spitalicesti din cadrul acestora vor acoperi fie gama de cardiologie interventionala, fie proctologie sau oncologie, decizia finala urmand a fi luata in semestrul al doilea al anului 2010, investitiile fiind programate sa inceapa pentru zona de spitale in anul 2011
   In Cluj vom deschide o Hyperclinica, vom reloca laboratorul de analize care functioneaza in prezent si o unitate spitaliceasca cel mai probabil de oncologie
 • fond privat de sanatate obligatoriu (Joi, 19 noiembrie 2009, 14:02)

  florin [anonim]

  Puteti sa ne dati informatii legate de introducerea fondurilor private obligatorii de sanatate (Pilonul II)(similare cu fondurile private obligatorii de pensii)?
  -respectiv:
  * momentul introducerii (eventual conditionari)
  * modalitati implementare
  * modalitati functionare
  • 3 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:23)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   Deocamdata nu sunt date certe despre introducerea acestui sistem, exista discutii la nivel de principiu dar nimic cert. Dealtfel in nici una din tarile aderate la UE in ultimii ani aceste sisteme nu functioneaza, populatia acestora fiind 'obisnuita' ca majoritatea serviciilor sa fie suportate de catre stat, existand chiar insuccese pe acest domeniu in majoritatea acestor state. in Slovacia este un scandal privind asiguratorii care sunt in prezent obligati sa vireze profiturile din asigurari de sanatate catre stat, in Ungaria unde la finele anului 2008 s-au privatizat 14 spitale se pare ca acestea intra in faliment, etc.
   Probabil ca este nevoie de o decizie curajoasa politica in acest sens si in opinia mea in Romania nu se va intampla prea curand.
   Eu sper ca macar la acest moment sa fie definit in sfarsit pachetul minimal al asigurarilor de stat si sa fie introdusa coplata serviciilor medicale care functioneaza in toate tarile europene
 • Costul ar putea fi redus.. (Joi, 19 noiembrie 2009, 14:41)

  Luci [anonim]

  Ar trebui ca banii sa urmareasca pacientul, daca acesta doreste sa mearga la stat sau la privat sa poata sa o faca din CAS, sa nu trebuiasca sa plateasca din nou din buzunar a doua oara. S-au incercat ceva modificari legislative in acest sens?
  • 3 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:30)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luci

   Acest lucru este deja posibil pentru anumite specialitati medicale. In cazul MedLife nu am dorit sa avem un contract cu CAS datorita pretului scazut decontat pentru serviciile de ambulatoriu. Totusi avem un program care merge foarte bine pe zona de oncologie - chimioterapie care este decontata integral de CAS, si pe cele doua sectii din Memorial Hospital de interne si pediatrie unde serviciile sunt partial decontate de casa de asigurari.
   Un impact major pentru sanatate pot avea investigatiile de laborator decontate de CAS, dar aici fondurile se termina foarte repede, in doua-trei zile la inceputul fiecarei luni. In prezent exista o initiativa a noastra prin care acceptam sa creditam CAS pe acest segment chiar pentru 6 luni, dar acest proiect este inca in derulare
 • Formare medicala (Joi, 19 noiembrie 2009, 17:59)

  Pacient [anonim]

  Care sunt mecanismele de asigurare a unei dezvoltari durabile in acest domeniu? Sprijiniti dezoltarea continua a personalului? Cat la suta din aceste investitii vor merge in formarea personalului medical? Cate congrese/cursuri pe an sponsorizati pentru medicii Dvs.? Platiti in mod onorabil acesti medici sau in sistem preponderent de proportionalitate (ceea ce este o insulta pentru actul medical, ce devine astfel o activitate de productie, cu consecinte dezastruoase pentru pacientii care sunt considerati cu bucata)?
  • r (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:16)

   Nicolae Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pacient

   In strategia pe termen lung a Medlife cheia este dezvoltarea continua a personalului. In fapt, serviciile medicale pe care le oferim sunt clar mediate de personalul medical. Investim continuu pe doua tronsoane. Pe tronsonul profesional (cursuri de specializare, participare la congrese si manifestari stiintifice, consultanta cu personal din strainatate) si pe plan personal - implicarea in trainingurile de dezvoltare personala, investitie continua in cresterea imaginii acestor medici prin sustinerea prezentei lor in emisiuni TV, in reviste de specialitate sau in publicatii de larg consum.

   Fiecare medic permanent Medlife, dupa un an de experienta in interiorul companiei, are dreptul la un curs sponsorizat integral de Medlife anual. Precizez ca prefer sponsorizarea unui curs fata de sponsorizarea unui congres, deoarece ma intereseaza latura practica.

   Medicii permanenti au un salariu lunar fix indiferent de numarul pacientilor care li se adreseaza. Am facut acest lucru ca fiecare medic sa poata oferi aceeasi atentie fiecarui pacient in conditii de confort. Medicii care au si activitate de spital primesc o suma variabila in functie de fiecare tip de interventie realizata in spital. Acest lucru este motivant pentru ei, deoarece isi pastreaza si legatura cu sala de interventie si au si un beneficiu financiar suplimentar. Prin acest mecanism consider ca in centrul atentiei se afla pacientul, dar se adauga un factor motivational - financiar si pentru medicul care depune un efort suplimentar. In fond, fiecare medic trebuie sa castige conform valorii lui profesionale si nu sa se inscrie in niste bariere generale.
 • cateva intrebari! (Joi, 19 noiembrie 2009, 19:09)

  daniela [anonim]

  Buna ziua!
  Am cateva intrebari ptr dvs.

  1. Sistemul de sanatate se confrunta cu lipsa medicilor si a personalului medical. Cum se resimte acest lucru la MedLife?

  2. Sunt medici care lucreaza si la stat, au si cabinet particular, colaboreaza si la privat. In opinia dvs, este firesc?

  3. Cum vedeti sistemul de stat? Ca pe un rival sau ca pe un avantaj?

  O intrebare ptr dl. Mihail Marcu. Ati ocupat functia de vicepresedinte RoBank, ati renuntat la cariera bancara pentru a se implica in businessul medical fondat de familie, care credeti ca este reteta reusitei dvs? Sper ca nu vi se pare o intrebare stupida....

  O alta intrebare ptr dnul Nicolae Marcu. Ce parere aveti despre gripa porcina? Este furtuna in pahar cu apa? Cum ar trebui sa ne ferim de acest virus?
  Multumesc!
  • r (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:29)

   Nicolae Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniela

   1. Acest lucru este resimtit si la nivel de Medlife deoarece medicii care pleaca in strainatate sunt si tinta noastra de selectie, de aceea, procesul de identificare a unui medic Medlife este dificil si uneori indelungat. Nu ne putem permite sa angajam un medic sub standardele noastre personale si profesionale.

   2. Nu este neaparat firesc, dar este de inteles, deoarece venitul de la stat al medicilor nu acopera demnitatea si dificultatea acestei profesii. Pentru medic este singura alternativa sa isi sporeasca veniturile. Acest demers se traduce intr-un grad mai mare de uzura pentru ei, se traduce intr-un timp mai mic alocat perfectionarii continue. Din pacate, pana la urma, aceasta suferinta se va transmite pacientului.

   3. Sistemul de stat este mai degraba un sistem complementar. O medicina privata puternica se poate face in conditiile in care sistemul de stat este si el competitiv. Consider ca sistemul de stat ar trebui sustinut, iar sistemul privat, in zona in care activeaza, sa devina o varianta concurentiala. In acest moment, sistemul de stat este un avantaj pentru sistemul privat, deoarece, in zona comuna de activitate, dezamageste pacientii prin oferta de servicii improprie.

   4.Gripa porcina o vad ca pe o provocare. O provocare ca instruire medicala a publicului, o provocare pentru respectarea normelor epidemiologice, o provocare pentru a aduce pacientul mult mai aproape de zona de preventie. Este o oportunitate sa intelegem ca pacientul trebuie implicat in preventie, pacientul sa stie riscurile unor afectiuni virale si sa se intereseze si de alte afectiuni cu potential letal. Sunt convins ca pe termen lung vor aparea si alte tipuri de virusuri si antrenamentul de acum ne va prinde foarte bine. Ca o concluzie, as spune ca pentru acest tip de virus trebuie sa respectam toate tipurile de preventie si sa fim foarte atenti la pacientii nostri care sunt, teoretic, mult mai expusi.
  • 4 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:34)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniela

   Cred ca este o reusita a unui grup de oameni si nu a mea personala. Daca ar fi sa va raspund punctual despre meritul meu, acesta a fost de a privi guvernanta corporativa ca pe o necesitate si de a avea norocul de a selecta managerii potriviti. Probabil ca si modul competitiv in care vedem fiecare actiune este un atu important
 • afacere (Joi, 19 noiembrie 2009, 19:16)

  gabi [anonim]

  Evident, afacerea dv este un succes. Cum ati inceput? Cat de greu a fost sa invingeti birocratia sistemului in care traim? Care a fost cel mai dificil moment? Dar cel cu satisfactie maxima?
  As dori, daca se poate, sa imi raspunda amandoi la aceasta intrebare. Sunt convinsa ca lucrurile s-au vazut/simtit diferit. Va multumesc!
  • 5 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:40)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabi

   Inceputul a fost indubitabil mama, Cristescu Mihaela Gabriela, care in 1996 a pornit aceasta firma cu mult curaj, de una singura, cu o clinica micuta cu trei cabinete. Pe atunci eu lucram in banca, fratele meu la spitalul 9...
   Fratele meu si cu mine am venit la MedLife numai la inceputul anului 2004, cand am incercat sa construim in jurul clientelei mamei o clinica de mari dimensiuni, sa adaugam valoare acestui asset construit de ea nu din 1996, ci in peste 20 de ani in care a raspuns la telefon la orice ora...
 • ptr dl nini marcu (Joi, 19 noiembrie 2009, 19:20)

  robert [anonim]

  Buna ziua,
  Am o intrebare ptr dnul Nini Marcu.
  1.Ati spus intr-un interviu ca la Medlife ati creat un sistem care se aseamana cu un hipermarket. La ce anume v-ati referit mai exact?
  2. Putem vorbi de o reforma in psihiatrie in conditiile in care laboratoarele de spital au o dotare de acum 50 de ani, numarul de medici este insuficient?
  • r (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:42)

   Nicolae Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui robert

   1. Intr-adevar, structura hyperclinicilor Medlife poate fi asemanata cu structura unui hypermarket. Deoarece dimensiunile hyperclinicilor sunt foarte mari, am incercat sa aducem toate specialitatile medicale. Pe acelasi principiu ca la hypermarket, un pacient care vine catre un medic internist se poate recomanda un consult orl sau un set de analize de laborator. Daca are nevoie de o ecografie, poate sa o faca imediat si nu este nevoie sa mai faca inca un drum intr-o alta zi, intr-o alta clinica. Mai mult decat atat, daca are nevoie si de o interventie chirurgicala rapida (sarcina extrauterina, apendicita) se poate realiza in aceeasi zi.
   O alta asemanare cu hypermarketul este in ceea ce priveste distributia pacientilor prin receptii, adica disponibilitatea unui om de dirijare in fiecare moment.
   Asemanarea poate fi facuta si la nivelul preturilor deoarece acestea au fost calibrate sa permita un acces cat mai larg.
   Poate singurul loc in care nu am reusit sa ne comparam cu hypermarketurile este oferta de locuri de parcare.

   2. Indubitabil. Psihiatria romaneasca, una dintre cele mai performante din Europa, a reusit sa schimbe perceptia prin alinierea la standardele internationale. De 12 ani de cand sunt in acest domeniu, consider ca progresele sunt evidente si continue. Simt cum cererea unui consult de psihiatrie este mult mai degajata, simt cum consulturile interdisciplinare sunt mai frecvente, simt cum cererea catre psihoterapie creste si cum raspunsul medicilor psihiatri, psioterapeutilor, psihologilor este mai prompt si mai eficient. Sunt de acord insa, ca numarul de medici este insuficient. Desi in Life Memorial Hospital exista un psiholog permanent, consider ca prezenta unui psihiatru 3-4 ore pe zi este necesara. Fac o paranteza, scoala romaneasca de psihiatrie este foarte valoroasa.
 • investitie (Joi, 19 noiembrie 2009, 19:27)

  diana [anonim]

  In piatra neamt este sigur nevoie de un spital privat.
  locatii sunt destule, dar stiu eu una foarte potrivita, o fosta policlinica de stat.
  v-ar interesa sa investiti si in orasul meu?
  • 6 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:44)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui diana

   Fara indoiala. Este de precizat ca acest lucru ar putea avea loc insa dupa 2014 tinand cont de dimensiunea pietei.
   Pot insa sa va spun ca exista o intentie a autoritatilor locale pentru constructia unui spital, am fost solicitati sa ajutam cu un sfat privind circuite spitalicesti europene in urma cu 2-3 saptamani. Sper ca nu era vorba doar de o intrebare, ci de un proiect real.
 • crizatul (Joi, 19 noiembrie 2009, 19:37)

  claudiu [anonim]

  Eu v-as adresa intrebarea clasica:
  sunteti oameni de afaceri, deci stiti sa imi raspundeti:).
  Cand va iesi Romania din criza?
  Il intreb pe domnul Mihai Marcu, in calitatea sa de fost bancher - credeti ca politica BNR-ului este una corecta, in situatia aceasta, de recesiune?
  Si inca o intrebare - ce credeti ca se va intampla dupa alegeri? (Nu ma supar daca imi spuneti cine credeti ca va iesi presedinte) Cat de mult a afectat instabilitatea politica din Romania mediul de afaceri?
  Va multumesc si va doresc multa bafta in tot ce faceti! Si...felicitari pentru reusita! le meritati din plin, toate bune!
  • 10 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:08)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui claudiu

   Romania va iesi din criza mai repede decat pare. Romania este din fericire in trena UE, care a plecat din loc, o sa ne traga si pe noi. Exista deja semne de redresare, multi dintre prietenii mei din mediul de business mi-au confirmat acest lucru.
   Intrebarea dvs. despre politicile macroeconomice si in speta BNR dovedeste ca mi-ati urmarit comentariile din presa din acest an, intr-adevar am sustinut mereu ca BNR ar fi trebuit sa intervina mult mai devreme. Daca ar fi sa reducem bugetul Romaniei la unul al unei familii, este putin ciudat ca familia sa isi creasca depozitele bancare (asimilat rezervei BNR) intr-o perioada in care ii merge prost, in loc sa incerce sa se dezvolte, sa faca ceva nou.

   Mediul politic a afectat puternic negativ business-ul. Imi amintesc in urma cu cateva saptamani incercam sa convingem investitorii sa vina cu bani in Romania, iar seara la televizor se vorbea continuu despre faptul ca vom avea contractie a PIB de 8,5%, ca nu mai vin banii de la FMI si ca nu avem guvern...
   Nasol nu?
   Si nu este valabil pentru on politician sau altul, toti sunt cam pe acolo.
   Oricum eu am trei lucruri pe care nu le doresc in viata mea: manelele, telenovelele si politica.
 • vant la pupa! (Joi, 19 noiembrie 2009, 19:39)

  marinarul [anonim]

  Stiu ca intentionati sa dezvoltati o afacere cu ambarcatiuni. In ce stadiu sunteti?/
  • 7 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:47)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marinarul

   Afacerea functioneaza in Bucuresti - Mogosoaia - in cel mai mare showroom de ambarcatiuni din Romania (www.nauticlife.ro), si in perioada imediat urmatoare vom deschide un now showroom la intrarea in Tulcea. Conform busuness-planului va lua insa amploare cam in 2-3 ani, este o business la inceput, iar piata este inca in formare. Mai vorbim in 2014, cand sper sa fie leader-ul de piata
 • Merita investit ... (Joi, 19 noiembrie 2009, 20:21)

  Ionel [anonim]

  As dori sa va intreb daca se merita investit in Moldova avand in vedere ca oamenii au venituri mai mici si clientii corporate sunt mai putini.
  • 8 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:54)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel

   Merita, dar in acest moment suntem procupati sa acoperim in primul rand orasele mari. Pentru a raspunde mai multor intrebari voi preciza planul pentru anii urmator, cu precizarea ca este posibil sa sufere mici modificari:
   2010 Bucuresti Baneasa, Bucuresti Obor, Bucuresti Titan, Cluj
   2011 Brasov, Iasi
   2012 Galati, Craiova
   Totusi este de mentionat ca in masura in care vom face achizitii de operatori locali acest plan se va accelera, mai ales daca vom achizitiona parti sociale din operatori de servicii medicale cu centre distribuite in mai multe orase.
 • dr.Florin Iordachescu (Joi, 19 noiembrie 2009, 21:21)

  amtoader [anonim]

  Sunt un client constant MedLife. Am incercat doua saptamani la rand sa fac o programare la Clinica Grivita, la domnul prof. doctor de pediatrie Florin Iordachescu dar nu am reusit pentru ca agenda era deja full si nu am mai prins loc. Asa ca am facut o programare peste abia 10 zile...
  Intrebarea este daca aveti un sistem de monitorizare a gradului de solicitare, nu doar de ocupare, a medicilor care ofera consultatii la Medlife? Un sistem care pentru a raspunde cererii clientilor sa ofere mai mult spatiu pentru consultatii doctorilor care sunt solicitati. Felicitari pentru Medlife si sper sa va diversificati cat mai mult serviciile!
  • r (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:48)

   Nicolae Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui amtoader

   In cadrul Medlife Bucuresti, exista un call center format din aproximativ 20 de persoane care raspund pe timpul zilei solicitarilor. Dupa ora 21:00 exista permanenta prin intermediul receptiei de spital. In acest call center exista sisteme de monitorizare si a gradului de solicitare pentru consultatii. Colegele mele din call center incearca sa onoreze in cat mai scurt timp solicitarile si incearca, atunci cand acestea se intind pe o perioada lunga, sa afle si gradul de urgenta al cererii. In principiu, urgenta este dirijata cat mai rapid chiar daca aceasta consultatie se face dupa programul de consultatii al medicului respectiv. Receptiile din hyperclinici au un sistem de programare rapida a pacientilor in sensul ca suna medicul in cabinet, descrie pe scurt problema si dirijeaza pacientul din receptie catre cabinet.
   Hyperclinicile sunt calibrate incat sa raspunda si la cereri peste numarul normal de solicitari. Niciun pacient Medlife nu trebuie sa ezite sa comunice receptiei daca cererea lui reprezinta o urgenta.
   Sunt onorat ca ati ales serviciile Medlife si fara a dori sa fie un cliseu va rog sa ne tineti in priza.
 • Medlife (Joi, 19 noiembrie 2009, 21:22)

  Emilia [anonim]

  Stiu ca aveti contracte cu diversi angajatori pentru servicii medicale,doresc sa -mi spuneti daca va-ti gandit si la pensionari.
  • r (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:52)

   Nicolae Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Emilia

   Numarul pensionarilor care se adreseaza Medlife e destul de scazut. Exista cardul de reducere de 6% care se poate obtine gratuit si rapid in orice receptie Medlife, card ce reprezinta un instrument util pentru aceasta categorie.
   Tot pentru pensionari, hyperclinicile Favorit si Unirii au unele facilitati: la o consultatie platita, 50% reducere la a doua; EKG gratuit la o consultatie de cardiologie.
 • clinica medicala in Brasov (Joi, 19 noiembrie 2009, 23:17)

  Ionut Voicu [anonim]

  Exista in planurile de viitor o astfel de clinica in Brasov? M-ar interesa o colaborare (in prezent sunt medic rezident in Bucuresti si viitor specialist endocrinolog). Multumesc pt raspuns.
  ionutvo@gmail.com
  • r (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:59)

   Nicolae Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut Voicu

   Exista un plan pentru anul 2011 de a dezvolta in Brasov o hyperclinica si ulterior o unitate spitaliceasca. In orice hyperclinica Medlife exista cel putin doi medici endocrinologi permanenti si endocrinologia este considerata una dintre cele mai importante specialitati medicale.
   Daca dorinta dvs va fi pentru o colaborare cu Medlife, va rog sa ne trimiteti CV-ul pe adresa office@medlife.ro
 • o intrebare (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:03)

  Elena [anonim]

  Cum credeti ca o sa reuseasca planul dvs. legat de segmentul corporate (clienti companii), daca controalele medicale periodice efectuate de Medlife se fac superficial (stiu acest lucru din experienta)?!
  • r (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:57)

   Nicolae Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elena

   Medlife are cel mai mare numar de abonati din tara., aproximativ 170.000. Aceasta cifra contine si realitatea ca Medlife asigura un control medical periodic de calitate. Sunt adeptul unui act medical de calitate si am dezvoltat metode de control pentru asigurarea acestui aspect.
   Doresc sa va asigur ca la nivel de politica, de gandire medicala, de dorinta de implementare a standardelor, aceste aspecte nu exista. Va rog sa ne anuntati direct si cu date daca ati fost dezamagit.
 • Afaceri cu statul... (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:03)

  Nicolas [anonim]

  Cat de mult sunteti implicati in afaceri cu statul roman si cat la suta din cifra dumneavoastra de afaceri reprezinta incasari de la CASMB? (De exemplu unul dintre competitorii dumneavoastra directi nu are nicio legatura cu CASMB si eu unul le consider business-ul mult mai solid si corect decat al dumneavoastra) Va multumesc!
  • 9 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:58)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicolas

   Cifra de afaceri a MedLife in relatie cu statul este fara indoiala procentual cea mai mica dintre operatorii de servicii medicale din top 20 - de sub 10%. Probail ca aveti o informatie rauvoitoare, MedLif este campion al serviciilor medicale efectuate contra cost, si este de departe si cel mai mare contributor la buget...
 • Bravo (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:24)

  sorin [anonim]

  Si eu sunt interesat de o astfel de afacere, avind deja o cladire in Braila de 1200 mp. Considerati ca piata pe acest segment este in dezvoltare? Cum vedeti in urmatorii ani dezvoltarea serviciilor de sanatate? Va doresc succes mai departe.
 • Decizie vanzare (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:53)

  RoxanaDM [anonim]

  Buna ziua !

  Vreau sa va intreb ce anume v-a determinat sa luati decizia de a vinde o parte din afacerea Dvs catre SGAM ?
  De ce tranzactia a avut loc acum si nu anul trecut sau anul viitor ?

  Va multumesc !
  • 11 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:27)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui RoxanaDM

   Tinand cont ca nu a fost un exit total, moment in care pretul ar fi fost primordial, dar in cazul nostru a contat mult care este viziunea de dezvoltare a noului actionar. In principiu dorinta noastra ferma a fost ca MedLife nu numai sa ramana principaliul furnizor de servicii medicale din Romania, dar sa isi si consolideze aceasta pozitie. Ori, acest lucru nu se poate face decat cu determinare si asumarea comuna a unor riscuri, pentru care SoGen a aratat mare deschidere.

   Momentul vanzarii? Depinde cum simti momentul. Am considerat de comun acord cu IFC- membru al World Bank Group, actionar MedLife din 2006, ca MedLife este 'pe val' si daca ne miscam bine acum era momentul sa apasam pe acceleratie pentru marirea ecartului dintre noi si urmaritori.
 • Sistemul de sanatate din Ro v.s cel din Europa (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:30)

  Diana [anonim]

  Buna ziua.
  Am si eu o serie de intrebari:
  1. Cum ajuta deschiderea de noi clinici si spitale private Medlife la alinierea Romaniei pe directia tarilor din UE cu sistem de sanantate efficiente (ma refer la Olanda, Germania)?
  2. Care este competitorul numarul 1 pentru Medlife in Bucuresti, si care este numarul 1 la nivel de tara?
  3. Cum se poate realiza dupa parerea dumnavoastra trecerea cea mai lina de la sistemul monopolistic integrat de sanatate de care am avut parte atati ani (Somashko) la modelul competitiv integrat (Bismarck)?
  4. Intrebare practica: cu ce bani poate omul de rand.. cu venit de 800- 900 RON sa se trateze in clinicile Medilife? Dar persoanele cu asigurari de sanatate din exteriorul tarii?
  Multumesc pentru timpul dumneavoastra.
  Va doresc multa sanatate si prosperitate!
  Diana
  • 13 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:42)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana

   1. Cred ca se poate vorbi in primul rand despre standard. In cazul nostru a fost important pionieratul, introducerea in premiera in Romania a unor servicii si proceduri medicale in premiera, dar si respectarea standardelor de constructie a unitatilr medicale. De exemplu arhitectul care a proiectat toate unitatile MedLife a fost trimis pe cheltuiala nostra si a IFC-ului in mai multe tari pentru studierea standardelor si asigurarea implementarii lor. este dovedit stiintific, ca indiferent de echipamentele si folosite personalul superior circuitele medicale si protocoalele sunt definitorii pentru un act medical sigur si profesionist. Nu in ultimul rand este important trainingul medical al medicilor, pe care MedLife il asigura la cele mai inalte standarde. Este de notorietate ca foarte multi din medicii MedLife au asigurata pregatirea practica si teoretica in diverse tari, pe toate aproape specialitatile medicale.
   Avem chiar in acest moment medici la cursuri si in practica in Franta, Cehia si Spania, pe oftalmologie, dermatologie si in premiera chirurgia intrauterina
   2. Statul
   3. Daca as avea aceasta solutie ar trebui sa iau un premiu de management. Noi am mers de la inceput pe un sistem integrat, dar mai avem mult de lucru
   4. Persoanele cu asigurari de sanatate private se pot trata la MedLife si acum, in limitele si functie de conditiile din politele de asigurare, indiferent daca sunt facute in Romania sau in alta tara. O asigurare de sanatate se poate achizitiona si de la MedLife, prin dealerul de asugurari integrat AsiLife, si costa 20-60 EURO pe luna functie de suma asigurata si serviciile medicale care sunt acoperite
 • studii in health care (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:58)

  Anda [anonim]

  Ce sanse ar avea in Romania un absolvent de master in health care (economics, policy & law) din UE?

  Cum vedeti situatia din Romania peste 2-3 ani in ceea ce priveste sistemul medical privat? Dar cel de stat?

  Multumesc Hotnews pentru posibilitatea pusa la dispozitie si multumim D-lor Mihail Marcu si Nicolae Marcu pentru timpul acordat.
  • r (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:33)

   Nicolae Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anda

   Din pacate, sanse mici. Sistemul de selectie al manegerilor in spitalele de stat are de multe ori un drum neconcurential. Din pacate si in sistemul privat exista o retinere pentru incadrarea unui astfel de specialist deoarece experienta unui absolvent este relativ redusa. Consider insa ca orice firma din domeniul medical privat trebuie sa aiba un consultant din strainatate ce va putea anticipa miscarile strategice ulterioare. As fi primul care mi-as dori sa pot discuta cu un astfel de absolvent de master.
   Daca bugetul alocat dezvoltarii sistemului de stat va fi in continuare cel mai redus din Europa, sistemul medical privat il va depasi. Exista operatori privati care ar fi capabili sa investeasca intr-un sistem alternativ sistemului de stat. Sunt si eu curios ce va aduce implementarea sistemului de coplata. Statul va trebui sa ia o decizie in directia ofertei catre medicii din sistem. Aici este cheia, deoarece reparatia si dotarea unor cladiri nu are neaparat in siaj un serviciu medical de calitate.
 • lconsultantii (Vineri, 20 noiembrie 2009, 11:08)

  Marian [anonim]

  Cum a decurs colaborarea dvs. cu consultantii/intermediarii acestei investitii? De-a luncgul timpului consultantii au mia jucat si alte roluri in dezvoltarea afacerii?
  • 14 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:47)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian

   Este foarte, foarte importanta. Derulam contracte de consultanta cam tot timpul, in special cu consultanti medicali privind implementarea de diverse prooceduri si protocoale. Avem consultanta de la constructii si implementarea circuitelor, la laborator complet automatizat si imagistica medicala. De exemplu va fi o provocare introducerea din luna Februarie a primuli RMN de 3 Tesla, care va fi primul echipament de aceasta performanta din Romania. Nu este suficient sa instalezi un asemenea aparat daca nu ai si know-how-l pentru utilizarea lui, fiind doar trei aparate de acest fel in Europa Centrala si de Est, iar majoritatea lor fiind utilizata peste totin lume in principal in cercetare
 • piata din Moldova (Vineri, 20 noiembrie 2009, 11:35)

  andrei [anonim]

  Planuiati sa deschideti un spital in valoare de 6 mil. de euro, la Iasi. Ati renuntat la aceasta investitie din cauza deschiderii Arcadia Hospital, in acelasi oras, in valoare de 15 milioane de euro?
  Multumesc!
 • Felicitari (Vineri, 20 noiembrie 2009, 11:43)

  Andreea [anonim]

  Felicitari pentru tot ce ati realizat pana acum! ce strategie ati abordat de ati reusit sa aveti cel mai mare numar de abonamente vandute?
  • 20 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 14:01)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   Trebuie precizat ca daca vorbim despre abonamente medicale care se ofera de catre companii angajatilor lor, intrucat MedLife nu acorda abonamente catre persoane fizice, individuale.

   Succesul este dat de satisfactia oamenilor. In principiu pentru firmele care isi lasa angajatii sa aleaga dintre doi sau trei operatori de servicii medicale cu pachete medicale si preturi asemanatoare, MedLife este preferat de peste 90% din angajatii acestor companii. Este o presiune uriasa catre alti operatori care trebuie sa se alinieze serviciilor MedLife, mai degraba de jos in sus decat de sus in jos.
   Avem zilnic 20-30 de clienti platitori cash care sunt abonati la alte clinici dar, care prefera sa plateasca din buzunar sa vina la noi
 • Medici in clinici private (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:18)

  Mircea Iordan [anonim]

  Am avut nefericita experienta ca, de trei ori ,sa apelez la clinici private unde lucrau si medici de la "stat" care, dupa ce am platit consultatiile ca la privat" sa ma sfatuiasca sa continui tratamentul necesar la cabinetul lor in spitalul de stat unde lucreaza, argumentand ca ma costa mai ieftin (incasau ei tot onorariul).
  Iar de multe ori modul de adresare si comportamentul personalului a fost identic cu cel de la policlinicile de stat.
  Aveti de gand sa "importati" si medici care stiu sa se poarte cu pacientii ?!
  • raspuns (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:37)

   Nicolae Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea Iordan

   Noi avem o vorba: "Lucrul la stat dauneaza grav sanatatii". Din pacate, exista multi medici care nu isi pot atenua proastele reflexe formate anterior. Deasemenea, sa nu uitati ca medicul vine la privat cu o personalitate de dinainte formata. Daca el ca persoana este orgoloios, va fi orgolios oriunde ar lucra. Cheia este in procesul de selectie a personalului. In ceea ce ma priveste, in decizia de anagajare a unui medic, criteriul cel mai important este stiinta relatiei cu pacientii. Ma dezamageste medicul care are un fotoliu impozant in cabinet si aseaza in fata lui, pe un taburet, pacientul aflat in suferinta.
 • sanatatea privata (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:40)

  SISKA [anonim]

  Sint asistent medical, am lucrat in Bucurest in Spit. Municipal pina in anul 2003 (13 ani), iar in prezent lucrez la Roma intr-o clinica privata (cu costuri destul de ridicate, de la 500 de euro in sus doar cazarea si hrana,costurile tratament+operatii excluse). Aceasta clinica are doar 45 de paturi, fiecare in camere separate.Spre deosebire de sitalele noastre, structurate pe sectii, fiecare cu specialitatea ei, aici, intr-o camera e pacient de urologie, in urmatoarea de ortopedie s.a.m.d. deci aici un asistent medical este polispecializat (lipsesc doar sala de nasteri si chir. cardiovasculara, in rest se face inclusiv chemioterapie). Cum in curind as vrea sa ma intorc in tara (lucrez in ac. clinica de 5 ani), m-ar interesa care este structura unei clinci private la noi (spre exemplu a dvs.), modul in care va recuperati banii de la pacienti/asigurare si in medie care este salariul unui asistent medical intr-o structura ca a dvs. Va multumesc.
  • raspuns (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:43)

   Nicolae Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui SISKA

   1 Structura spitalului:
   Spitalul este organizat in 5 sectii, sectia de chirurgie fiind capacitata sa primeasca pacienti din majoritatea subspecialitatilor chirurgicale. Este astfel posibil exact ca in clinica d-voastra, sa fie in cemere alaturate un pacient urolog sau unul ortopedic, sau unul din specialitatile chirurgicale pe care le gasiti pe siteul nostru. Spitalul nostru a fost construit pe model european si indeplineste toate normele de siguranta subsecvente.
   2. Sunt foarte putini pacienti cu asigurari medicale private. Dar toti pacientii care provin din acest sistem sunt urmariti printr-o divizie specializata cu ASILIFE. De altfel, suntem si brokeri de asigurari prin aceasta divizie.
   3. Salariul unui asistent medical este intre 1200 si 2500 Ron, functie de unitatea in care lucreaza, clinica, spital si functie de modul de lucru, 8 ore pe zi sau 12 cu 24.
 • spital privat (Vineri, 20 noiembrie 2009, 12:41)

  dobre [anonim]

  1.cum va ganditi sa eliminati atitudinea neloiala a medicilor colaboratori care racoleaza pacienti Medlife si ii trateaza in spitalele unde sunt angajati?
  • raspuns (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:50)

   Nicolae Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dobre

   Studiez cu foarte multa atentie acest fenomen si incerc sa aflu cat mai multe despre el. Prima senzatie a fost de furie, apoi am incercat sa gasesc o cale rationala. Medicii care dirijeaza pacientii Medlife catre alte unitati din rationamente de siguranta si tehnica medicala (neurochirurgie, chirurgie oncologica, chirurgie cardio-vasculara) sunt medici care au inteles limitele spitalului Life Memorial Hospital. Cei care dirijeaza o interventie minora pot considera ca sunt in afara sistemului nostru si ca viata lor in companie ar fi foarte scurta. Este dezonorant sa-i spui unui pacient sa nu vina acolo unde te-a gasit, din ratiuni ca mai ai un serviciu unde este mai bine.
 • cat? (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:07)

  liviu [anonim]

  Cum recuperati plata seviciilor de la Casele de asigurari in conditiile in care platile se fac sa spunem usor motivate?
  • 16 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:53)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui liviu

   In general MedLife, care se bazeaza in procent de peste 90% pe venituri din zona privata este relativ usor sa suporte aceste intarzieri, mai mult decat atat este dispusa sa crediteze sistemul intr-o anumita masura. Probabil ca avand ca actionar IFC - membra a World Bank, nici nu ne-a cerut nimeni sa 'motivam' plati...
 • 19 (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:54)

  Mihail Marcu [hotnews.ro]

  Va multumim pentru interesul acordat,

  Mihai si Nicolae Marcu


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by