Copiii vor fi vaccinati impotriva gripei cu virusul AH1N1 cu dozele care vor fi produse, la inceputul lunii ianuarie, la Institutul Cantacuzino, pe baza unei proceduri conform standardelor nationale acreditate, a declarat, vineri, premierul interimar Emil Boc, potrivit Mediafax. El a amintit ca Executivul a decis sa nu importe doze de vaccin in cazul carora producatorul nu isi asuma eventuale reactii adverse.

  • "Am decis sa nu importam daca producatorul vaccinului nu isi asuma responsabilitatea pentru vaccin, asa cum orice medicament trebuie sa aiba intr-o tara democratica sau intr-o Europa democratica in care traim. La inceputul lunii ianuarie, o sa avem vaccinul la Institutul Cantacuzino si o sa-l aplicam potrivit standardelor nationale acreditate, recunoscute si care sa fie oficiale. Copiii vor fi vaccinati atunci cand va trebui, dar nu voi accepta ca in Romania copiii sa fie testeri sau cobai pentru medicamente produse in alta parte si care nu au fost validate acolo", a spus Boc.

Intrebat daca el s-a vaccinat impotriva gripei de tip nou, Boc a amintit ca nicio persoana din Romania nu a efectuat acest vaccin.

  • "Cand va fi, evident ca voi intra in categoriile prevazute de lege si de strategia Ministerului Sanatatii pentru un asemenea virus", a adaugat seful Guvernului.

Atentionat de presa ca pare a fi usor racit, Emil Boc a spus zambind presei ca "nu mor caii cand vor cainii".

Ministerul Sanatatii si Guvernul au semnat un memorandum pentru achizitionarea de la firma Glaxo Smith Kline a 500.000 de doze de vaccin pandemic pentru copii cu varste intre sase luni si sase ani, a anuntat, in urma cu o saptamana, secretarul de stat in minister Adrian Streinu-Cercel.

In sedinta de miercuri a Guvernului, premierul interimar, Emil Boc, a cerut insa ministerului de resort sa nu achizitioneze dozele de vaccin impotriva virusului AH1N1, destinate copiilor, daca firma producatoare nu isi asuma raspunderea pentru eventuale reactii adverse dupa administrarea vaccinului.

Fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac (PSD) declara, in 9 noiembrie, ca Romania nu ar trebui sa accepte vaccinul AH1N1 pentru copii, care a fost refuzat de Polonia, apreciind ca Guvernul ar trebui sa faca publice conditiile solicitate de catre producator si sa ia in calcul reanalizarea sursei de achizitie.

Compania GlaxoSmithKline (GSK) a sustinut, joi, intr-un comunicat ca vaccinul Pandemrix, produs de GSK, este folosit in 12 tari, adica mai mult de jumatate din cele 22 din intreaga lume unde au inceput campaniile de imunizare impotriva gripei AH1N1, pana acum fiind vaccinate peste doua milioane de persoane.