In Romania, cheltuielile publice cu sanatatea (4,5% din PIB in 2008) reprezinta jumatate din cat se cheltuieste, in medie, in statele din Uniunea Europeana (7,3% din PIB). Iar Romania a rezervat anul acesta cel mai mic buget sanatatii, din ultimii 9 ani: 3,2%.

In aceste conditii, specialistii din sistem se intreaba daca mai putem vorbi despre servicii medicale de calitate, in Romania. Pentru o mai buna privire de ansamblu, vom prezenta o analiza comparativa intre sistemul medical din Romania si cel din Bulgaria, tara alaturi de care am aderat la Uniunea Europeana, in 2007.

Ambele state sunt pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste situatia sectorului sanitar. Vecinii de la sud au alocat anul acesta sanatatii un buget mai mare decat aloca Romania, 3,8% din PIB.

Sistemul de sanatate romanesc trebuie reformat, in principal pentru a furniza solutii in cazul a doua realitati iminente: imbatranirea populatiei - cu problemelor complexe care decurg din acest fenomen - si nevoia de a se orienta spre activitati de prevenire, care pun accent pe intarirea schimbarii comportamentelor in randul populatiei generale, se arata intr-un raport al Fondului ONU pentru Populatie in Romania. - detalii aici

Sistemul de asigurari de sanatate functioneaza pe modelul Bismark - detalii aici

Resursele sunt furnizate in cea mai mare parte de contributiile obligatorii ale angajatilor si angajatorilor, precum si de subventiile de la bugetul de stat

3,2% din PIB a fost alocat anul acesta Sanatatii

Gestionarea fondurilor este realizata la nivel national

Institutiile care se ocupa de administrarea banilor in acest sector sunt non-profit

Raportul de activitate pe anul 2005 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate arata ca, in septembrie 2005, in mediul urban gradul de cuprindere in sistemul de asigurari era de 96.08%, iar in cel rural de 89.25%. (http://www.ms.ro/pagina.php?id=119)

Contributiile la asigurarile de sanatate sunt realizate pornind de la venituri si sunt partajate intre angajator si angajat

Potrivit unui studiu pe situatia din tara, distributia angajat/angajator este aproape egala - detalii aici

In ceea ce priveste cheltuielile cu medicamentele, Romania rezerva 22,3% din totalul de cheltuieli pe sanatate. Cifre ce reprezinta doar putin peste media Europei Centrale si de Est, potrivit unui raport Cegedim.

Numarul de spitale din Romania este de 431, potrivit fostului ministru al Sanatatii, Ion Bazac - detalii aici

Numarul medicilor la 100.000 de locuitori este de 192, in timp ce in UE este de 322 - detalii aici

Populatia arondata localitatilor din mediul rural fara medici de familie este de 145.110 locuitori, adica 1,48% din totalul populatiei din mediul rural, potrivit datelor publicate pe Ministerul Sanatatii - detalii aici

Numarul de locuitori care revin la un medic in rural este de peste 6 ori mai mare decat in urban

Situatia din Bulgaria, tara care aloca 3,8% din PIB Sanatatii

In Bulgaria, sistemul de sanatate a fost reformat in ultimii 15 ani de mai multe ori. Ca si la noi, vecinii de la sud de Dunare au servicii medicale de urgenta garantate. Medicul de familie (generalist) este prezent si in Bulgaria.

  •     Fiecare asigurat are nevoie de un bilet de trimitere de la acesta pentru a se putea interna intr-un spital.
  •     Sunt 211 spitale in Bulgaria - detalii aici
  •     Sistemul de sanatate vecin are mai multe probleme, tipic balcanice: platile informale, subfinantarea, datoriile imense, lipsa investitiilor si managementul ineficient.
  •     Sistemul de sanatate este puternic centralizat, cu toate ca s-a incercat o descentralizare in 1991.
  •     Sistemul medical este bazat pe legi recente.
  •     Tratamentul din spitale este foarte asemanator cu cel din Romania.
  •     Primul contact cu pacientul il are medicul de familie - care este si responsabil de tot ce i se intampla acestuia.
  •     Fiecare asigurat la Stat poate sa-si aleaga medicul propriu si acesta este platit in functie de numarul de pacienti pe care-l are.
  •     In functie de severitatea afectiunii, medicul de familie decide tratamentul eliberat din farmacie pe baza de reteta, sau dupa caz, internarea acolo unde problemele de sanatate sunt mai grave.
  •     Din 2007, bulgarii au cate o carte electronica individuala care contine, pe langa datele  personale, istoricul medical si orice alta informatie ar fi necesara in contactul cu un medic.
  •     Cheltuielile private se ridica la 2,3 miliarde de dolari, potrivit unui studiu Deloitte pe anul 2008.
  •     Fondul National de Asigurari de Sanatate este o institutie autonoma, organizata in conformitate cu legislatia bulgara.
  •     Legea adoptata de Parlamentul bulgar in 1998, a introdus un sistem de asigurari de sanatate de tip Bismarck, la fel ca si in Romania.
  •     Platile obligatorii se deduc din venituri.
  •     Parlamentul decide marimea platilor pe care le realizeaza catre asigurarile de sanatate si in fiecare an determina bugetul National de Asigurari de Sanatate.
  •     Centrele medicale de urgenta si asistenta medicala au contracte individuale cu Casa de Asigurari de Sanatate (reprezentata de catre directorii de fonduri regionale) si devin furnizori de ingrijiri medicale in sistemul de asigurari medicale obligatorii.
  •     Fiecare persoana asigurata are nevoie de o "trimitere" de la medicul de familie, inainte de a merge la un spital pentru ingrijire medicala (cu exceptia situatiilor de urgenta).

Anul acesta, Romania a pierdut 5 pozitii la lansarea Indexului European de sanatate (EHCI 2009). Cercetarea comparativa anuala a sistemelor de sanatate din Europa a clasat Romania penultima din 33 de tari europene, cu 489 puncte din 1.000 posibile. Singura tara mai prost clasata decat Romania este Bulgaria, potrivit healthpowerhouse.com (http://www.healthpowerhouse.com/files/Romania.pdf), care a furnizat aceste date. "Romania are, din pacate, scoruri proaste in majoritatea domeniilor sanatatii", a anuntat Arne Björnberg, Directorul de Cercetare al Euro Health Consumer Index, care a explicat ca de vina, in mare parte, sunt „platile informale asteptate de la pacienti, care sunt inca o problema serioasa si o piedica in ajungerea la un sistem de sanatate bazat pe echitate."

In acelasi clasament, Romania a ocupat in 2008 locul 27, la un numar de 31 de tari europene analizate de catre Indexul European de Sanatate. detalii aici

Pe acelasi continent cu Romania se afla insa tara care acorda al doilea buget din lume, ca marime, sanatatii. Fata de cele doua state nou integrate in Uniunea Europeana (cu bugete de aproape 4% din PIB alocate pentru Sanatate), Franta aloca in mod traditional sume importante acestui domeniu. In 2007, bugetul alocat a fost de 11,1% (ocupand locul al doilea in lume, dupa SUA), pentru ca anul acesta sa nu coboare sub 10%. (detalii aici).