Pana la 30% din populatia Uniunii Europene ar putea fi afectata, in lunile urmatoare, de virusul AH1N1. Avertismentul a fost lansat in luna octombrie de comisarul european pentru Sanatate, Androulla Vassiliou. Tot atunci, presedintele american Barack Obama proclama stare de urgenta sanitara in Statele Unite ale Americii, din cauza epidemiei de gripa AH1N1. La nivel mondial, numarul deceselor provocate de gripa porcina este de peste 6.000, de la aparitia noului virus. Insa inainte ca gripa porcina sa ia amploare, in luna iulie, epidemiologul Tom Jefferson declara intr-un interviu acordat Der Spiegel ca "o industrie intreaga asteapta o pandemie".

Iata cateva fragmente din interviul acordat in data de 21.07.2009 de epidemiologul Tom Jefferson publicatiei germane Der Spiegel.

Jefferson sustine, in interviul acordat Der Spiegel, ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a modificat definitia data pandemiei. In vechea acceptiune, aceasta era reprezentata de un virus care evolueaza repede, la care organismul uman nu are imunitate si care creeaza o rata de morbiditate si de mortalitate mare. Aceasta a doua parte a definitiei a fost scoasa de OMS; sustine Jefferson.

"Este adevarat ca virusurile gripale sunt imprevizibile, asa ca nu necesita un anumit grad de precautie. Dar una dintre trasaturile extraordinare ale acestei gripe este ca exista unele persoane care fac predictii ani dupa ani, din ce in ce mai grave. (...) De exemplu, ce s-a intamplat cu gripa aviara, care trebuia sa ne omoare pe toti? Nimic. Dar asta nu-i opreste pe acesti oameni de la realizarea predictiilor. Uneori ai impresia ca este o intreaga industrie care asteapta izbucnirea unei pandemii".

Iar tinta atacurilor specialistului sunt Organizatia Mondiala a Sanatatii, oficialii din domeniul sanatatii publice, virusologii si companiile farmaceutice. Ei au construit aceasta masinarie, in jurul pandemiei iminente, a declarat Tom Jefferson. "Au implicat foarte multi bani, influenta, cariere si institutii intregi. Tot ce a trebuit a fost ca un virus sa evolueze, pentru ca masinaria sa se porneasca".

Epidemiologul a declarat ca nimeni nu poate spune cu siguranta cate cazuri de imbolnavire se vor inregistra. Dar nu vede diferente fundamentale intre aceasta gripa si o epidemie de gripa normala. In acest context, Tom Jefferson se intreaba de ce OMS a schimbat definitia pandemiei. Vechea definitie avea in vedere un virus nou, care s-a propagat rapid, pentru care oamenii nu au imunitate si care creeaza o rata ridicata a morbiditatii si a mortalitatii. Acum, ultimele doua criterii au fost lasate de-o parte "si asta este modul in care gripa porcina a fost catalogata drept pandemie", a declarat specialistul.

Tom Jefferson a avertizat ca trebuie facuta distinctia clara intre bolile asemanatoare gripei si gripa autentica. "Ceea ce stiu este ca gripa reala este in mod sistematic supraestimata". Ambele se manifesta prin aceleasi simptome. Dar gripa reala este cauzata de virusii gripali, in timp ce peste 200 de virusi diferiti provoaca boli asemanatoare gripei. Intrebat de ce oamenii de stiinta nu isi orienteaza atentia asupra acestor virusuri, epidemiologul a replicat: "Nu pot face bani din ea. (...) Impotriva gripei exista vaccinuri si medicamente care pot fi vandute. Si aici sunt concentrati banii din industria farmaceutica. Se asigura ca cercetarile privind gripa sunt publicate in marile ziare".

Iar concentrarea asupra gripei nu este numai gresita, ci este si periculoasa, a avertizat Tom Jefferson. "Va amintiti de SARS? Aceea a fost o epidemie cu adevarat periculoasa", a continuat el, amintind de epidemia Sindromului respirator acut sever SARS.