O pisica din statul american Iowa a fost testata pozitiv cu virusul gripei AH1N1, a anuntat miercuri Asociatia americana de medicina veterinara. Este primul caz de transmitere a virusului gripei porcine de la om la pisica, ceea ce constituie o evolutie noua in epidemia actuala, relateaza Reuters.

Se pare ca pisica, in varsta de 13 ani, a contractat virusul de la unul din membrii familiei in care locuia.

"Doi dintre membrii familiei care detine pisica au suferit recent de gripa AH1N1, inainte ca animalul sa se imbolnaveasca", a precizat medicul veterinar Ann Garvey, de la Departamenul de Sanatate Publica din statul Iowa.

"Acest lucru (n.r. contaminarea pisicii) nu este total neasteptat, intrucat si alte virusuri gripale au fost descoperite in trecut in randul pisicilor", a precizat medicul veterinar.

Atat pisica cat si stapanii acesteia s-au insanatosit si sunt in afara oricarui pericol.

Pe pagina de web a Asociatiei americane de medicina veterinara (AVMA) exista o sectiune ce ofera informatii cu privire la infectia cu AH1N1 si transmiterea acestuia. Cainii si caii sunt, de asemenea, printre animalele vulnerabile care pot contracta diferite virusuri gripale, desi nu a fost confirmata nicio contaminare cu AH1N1 in randul acestora.

Noul virus AH1N1 se transmite cu usurinta de la om la om, infectand pana in prezent milioane de persoane si provocand moartea a cel putin 5.000.