"De la inceputul epidemiei de gripa s-au inregistrat in Romania 707 cazuri. Ceea ce este important este faptul ca nu avem niciun deces in Romania. Dintre cele 707 cazuri, se mai afla sub tratament doar 209", a anuntat, miercuri, premierul interimar Emil Boc. El a adaugat ca Institutul Cantacuzino a produs, pana acum, 1,3 milioane de doze, iar vaccinarea populatiei va incepe pe 26 noiembrie.

Emil Boc despre gripa A H1N1:

  • Am luat astazi 2 decizii: am stabilit dublarea numarului de doze de vaccin antigripal de la 5 milioane la 10 milioane de doze. Costul total va fi de 42 de milioane de RON.
  • 5 milioane de doze vor fi produse anul acesta, iar alte 5 milioane, in anul 2010.
  • Am mai decis astazi sa achizitionam in regim de urgenta din strainatate 500.000 de doze de vaccin pentru copii.
  • Cele 5 milioane de doze care vor fi produse anul acesta in Romania sunt pentru adulti - persoane peste 15 ani. Pentru copii, vom produce vaccin in Romania abia din luna ianuarie.
  • Pe 26 noiembrie incepe vaccinarea populatiei.
  • Institutul Cantacuzino a produs, pana acum, 1.300.000 de doze. Asteptam ca vaccinul sa treaca testele, pentru a putea incepe campania de vaccinare.

In urma cu doua zile, Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, declara ca Romania are nevoie sa importe urgent doze de vaccin. El a fost contrazis in aceeasi zi de seful statului, care a sustinut ca tara noastra nu are nevoie sa importe vaccinul. O zi mai tarziu, Adrian Streinu Cercel a demisionat din functia de secretar de stat, afirmand ca la baza deciziei au stat "motive personale".

Emil Boc a precizat, la finalul sedintei de Guvern de miercuri, ca l-a rugat pe Adrian Streinu Cercel sa renunte la decizia sa privind demisia.

Emil Boc despre bugetul pe 2010:

  • Conditiile impuse de FMI pentru respectarea acordului de imprumut sunt adoptarea legii pensiilor, adoptarea legii responsabilitatii ministeriale si a legii bugetului de stat.
  • In urma discutiilor cu reprezentantii partidelor politice si cei ai FMI vom decide cea mai buna forma pentru promovarea legii bugetului.