Avand in vedere speculatiile recent aparute in mass-media, referitoare la campania de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV, facem urmatoarele precizari:

„Urmand recomandarile OMS si ale Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, care sustin vaccinarea anti HPV pentru preventia cancerului de col uterin, Ministerul Sanatatii a lansat o ampla campanie de informare.

  • Campania este gestionata de catre Centrul National de Informare pentru prevenirea cancerului de col uterin si este structurata, in doua etape: informarea medicilor epidemiologi, medicii de familie si personalul medical scolar. In a doua etapa, informarea parintilor in cadrul sedintelor cu parintii, cu ajutorul materialelor de informare distribuite in toate scolile din tara.
  • Campania de informare se va finaliza printr-un sondaj de opinie, realizat dupa toate regulile statistice si de sanatate publica.
  • Rezultatele vor fi comunicate la inceputul lunii noiembrie. Numai dupa aceasta evaluare si in functie de rezultatele evaluarii se va lua decizia de a continua sau nu programul de vaccinare.
  • In functie de aceste rezultate,  autoritatile vor lua decizia de a pune in practica programul de vaccinare; vor fi vaccinate doar fetitele ai caror parinti accepta vaccinarea, dar nu va mai fi necesar acordul in scris al acestora.”

Toate aceste prezizari se gasesc si pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii.

Vezi detalii pe site-ul MS