Presedintele american Barack Obama a proclamat stare de urgenta sanitara in Statele Unite ale Americii, din cauza epidemiei de gripa AH1N1. Decizia a fost luata dupa ce peste 1.000 de persoane au murit din cauza gripei, a anuntat Casa Alba, potrivit AFP.

Declaratia, semnata vineri seara, califica situatia "de urgenta nationala". Hotararea administratiei prezidentiale intareste capacitatea centrelor medicale de a gestiona afluxul de pacienti care au contractat virusul. Mai exact, le permite sa realizeze operatii fara a respecta anumite cerinte federale. Peste 20.000 de americani au fost spitalizati din cauza gripei porcine, de la declansarea pandemiei, au anuntat autoritatile.

In urma cu aproape doua luni, un raport elaborat de o comisie prezidentiala americana avertiza ca gripa porcina ar putea infecta jumatate din populatia Statelor Unite in aceasta toamna si iarna, ducand la spitalizarea a 1,8 milioane de persoane si provocand pana la 90.000 de morti.

A fost prima data cand expertii au facut publice cifre exacte in privinta impactului gripei porcine in SUA. Pentru a realiza aceste estimari, expertii au studiat evolutia altor pandemii, dar si cea a gripei porcine in SUA, a declarat Marc Lipsitch, de la Harvard School of Public Health, care a contribuit la intocmirea raportului. "Aceste cifre nu reprezinta o predictie, ci un scenariu posibil", declara acesta pentru Washington Post.