La 15 iunie a inceput campania nationala de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin. La jumatatea lunii iunie, 29% dintre cei 4162 de participantii la un chestionar online HotNews nu stiau nimic despre virusul HPV si despre conditiile in care acesta poate produce cancer, in timp ce alti 18% auzisera de HPV, dar stiau foarte putin.

Pana in acest moment, in școlile din intreaga țara au fost distribuite materiale informative adresate copiilor si parintilor. In plus, peste site-ul oficial www.informarehpv.ro a avut 298,123 vizitatori unici, la numarul gratuit de telefon si prin adresa de email intreaba@informarehpv.roau fost primite peste 1500 intrebari despre virusul HPV si cancerul de col uterin, iar dintre acestea 68% au abordat direct masurile de prevenire prin vaccinare anti-HPV si testare Babes-Papanicoau.

In prima etapa, in perioada iunie-iulie, au avut loc intalniri si activitati de informare cu medicii epidemiologi, medicii de familie si personalul medical scolar.

In a doua etapa, dupa inceperea scolii, parintii discuta cu dirigintii si profesorii despre infectia cu HPV si despre vaccinare. Pana in acest moment, in scolile din intreaga tara au fost distribuite materiale informative adresate copiilor si parintilor.

In cadrul unui al doilea sondaj pe aceeasi tema derulat pe parcursul ultimelor 3 luni, 60% dintre cei 3196 de participanti au raspuns ca virusul HPV determina cancerul de col uterin, iar dintre acestia 80% au stiut ca tulpinile canceroase HPV 16 si 18 sunt cele mai frecvente.

Sunt deci romanii mai informati cu privire la prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV in urma campaniei de informare derulate anul acesta sub coordonarea ministerului sanatatii?

Ministerul Sanatatii urmeaza sa afle acest lucru in urma unui sondaj de opinie derulat de catre o companie o institutie specializata, dupa toate regulile statistice si de sanatate publica, pe un esantion reprezentativ de 1000 de parinti. Rezultatele acestuia vor fi comunicate la inceputul lunii noiembrie.

Daca evaluarea releva ca minimum jumatate dintre parinti inteleg si sunt dispusi sa isi vaccineze copiii, autoritatile vor lua decizia de a pune in practica programul de vaccinare.

Care sunt argumentele autoritatilor?

o Cancerul de col uterin este o problema de sanatate importanta in Romania si o prioritate pentru sistemul public de sanatate - In Romania, cancerul de col uterin este principala cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varste intre 15 si 44 de ani si tot in Romania, 53% din femeile intervievate in cadrul unui studiu Gfk in 2008 nu cunosc nicio metoda de prevenire a acestui tip de cancer. Suntem pe primul loc in Europa prin rata de mortalitate iar riscul de deces este la noi in tara de 6,3 ori mai mare decat media europeeana – la peste 3000 de cazuri nou diagnosticate in fiecare zi se inregistreaza peste 2000 de decese prin cancer de col uterin.

o Beneficiile, profilul de siguranta si importanta vaccinului HPV sunt recunoscute la nivel international de catre institutii cu o reputatie incontestabila din domeniul sanatatii pe baza studiilor clinice derulate cu cel putin 10 ani inainte de aprobarea pentru utilizare pe piata: Organizatia Mondiala a Sanatatii, Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor, Asociatia Europeana impotriva Cancerului de Col Uterin, autoritati nationale si internationale de reglementare a medicamentului.

o Multe tari dezvoltate au implementat deja programe regionale sau nationale de imunizare anti-HPV.

o Ministerul Sanatatii din Romania a urmat recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si exemplul a 27 de tari dezvoltate din intreaga lume intre care Statele Unite, Australia, Canada, Franta, Italia, Spania, Grecia, Germania, etc si a decis implementarea ambelor masuri recomandate de preventie a cancerului de col uterin: vaccinare anti-HPV si screening citologic Babes-Papanicolau.

o Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor urmata de screening periodic Babes-Papanicolau pot fi prevenite pana la 94% din numarul total de cazuri de cancer de col uterin.

Centrul National de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (CNIPCU) a lansat campania de informare. HotNews.ro este partener media la debaterea pe tema HPV, solutiile medicale sunt decizii ale pacientilor, in urma unui consimtamant informat, pe baza relatiei de incredere pacient-medic.

In cadrul dezbaterii, HotNews lanseaza un nou sondaj pe tema virusului HPV si a prevenirii cancerului de col uterin (vezi mai jos sondaj):