Institutul elvetian de control al medicamentelor Swissmedic a anuntat deschiderea unei anchete in cazul decesului unei tinere. Femeia a murit in luna septembrie, in urma unei embolii pulmonare, afectiune care ar putea fi legata de pilula contraceptiva "Yaz" a grupului farmaceutic Bayer, a precizat institutul.

De cealalta parte, Bayer a comunicat ca a fost deschisa si o ancheta judiciara in acest caz, insa a explicat ca grupul nu poate face niciun comentariu in acest stadiu al cercetarilor, transmite AFP.

Tanara a inceput sa ia pilulele cu 10 luni inaintea decesului, a precizat Swissmedic intr-un comunicat. Daca legatura va fi dovedita, acesta ar fi primul deces inregistrat in Elvetia din cauza pilulei "Yaz", a declarat purtatorul de cuvant al Swissmedic, Joachim Gross. "Trombozele si emboliile sunt complicatii rare, dar cunoscute in raport cu hormonii sexuali feminini, cum ar fi pilulele contraceptive", se arata intr-un comunicat al Bayer.

Pilula contraceptiva "Yaz" a fost lansata in 2006 in Statele Unite, din mai 2008 a fost pusa in vanzare in Uniunea Europeana, pentru ca la inceputul lunii septembrie a anului trecut sa intre pe piata elvetiana.

Suspiciuni au planat si asupra contraceptivelor "Yasmin", pilule dezvoltate tot de Bayer si cu caracterisitici asemenanatoare celor ale "Yaz". La inceputul anului 2009, o tanara a intrat in coma, dupa o embolie pulmonara. Swissmedic a decis atunci sa efectueze o evaluare a tuturor pilulele contraceptive. Rezultatele sunt asteptate la finele lunii octombrie, potrivit purtatorului de cuvant al institutului.

Potrivit Bayer, "Yaz" si "Yasmin" sunt pilule contraceptive cu un dozaj slab de hormoni, cu doua substante active importante: etinilestradiol, un estrogen frecvent utilizat in contraceptivele orale, si drospirenona, hormon sintetic care seamana foarte mult cu progesteronul.