O echipa de cercetatori americani si thailandezi a pus la punct un vaccin capabil sa reduca de o maniera semnificativa riscul de contaminare cu virusul HIV, au anuntat oamenii de stiinta, dupa ce au efectuat teste pe mai mult de 16.000 de persoane, relateaza AFP.

Studiul, prezentat ca cea mai importanta cercetare de acest gen efectuata vreodata in lume, a fost condus de ministerul thailandez al Sanatatii si de armata americana, permitand reducerea riscului de infectie pentru o treime din cazuri.

"In 32,1% din cazuri, vaccinul reduce riscul de infectie", potrivit unui comunicat al cercetatorilor, prezentat intr-o conferinta de presa la Bangkok.

"Acest rezultat este deosebit de important, deoarece este pentru prima data cand exista o dovada ca un vaccin impotriva virusului HIV poate actiona preventiv", potrivit sursei citate.

"Este un pas foarte important si ne ofera sperante ca un vaccin eficient in intreaga lume poate fi realizat in viitor", a declarat colonelul american Jerome Kim.

Vaccinul este o combinatie intre doua vaccinuri testate anterior, dar care s-au dovedit ineficiente folosite separat.

Vaccinul a fost testat incepand cu octombrie 2003 in doua provincii thailandeze, pe subiecti voluntari, a caror expunere la riscul de contaminare era considerat mediu.