O femeie din Statele Unite, ce orbise in urma cu aproape 10 ani, si-a recapatat vederea dupa ce doctorii i-au implantat un dinte in ochi, informeaza AFP, care-i citeaza pe chirurgii care au efectuat operatia. Sharron "Kay" Thornton si-a pierdut vederea in 2000, dupa ce s-a imbolnavit de sindromul Stevens-Johnson, care i-a afectat corneea.

Doctorul Victor Perez, de la Bascom Palmer Eye Institute din cadrul Universitatii Miami, a declarat ca procedura consta in "implantarea dintelui unui pacient in ochi pentru a fixa un cristalin artificial si a-i reda vederea". Procedura, inventata in Italia insa realizata in premiera in SUA, se aplica in special pacientilor a caror organisme au respins o cornee artificiala sau un transplant de cornee.

Potrivit informatiilor, echipa medicala a extras un canin si osul din jur, l-a slefuit si a facut o gaura in el pentru a implanta un cristalin. Dintele si cristalinul au fost implantati sub pielea femeii, in obraz sau in umar, timp de doua luni, astfel incat sa se sudeze intre ei. Ulterior, acestia au fost introdusi in centrul ochiului, dupa ce, in prealabil, doctorii au efectuat o serie de proceduri pentru "a pregati" globul ocular.

"Noi credem ca vederea este un drept indiscutabil, fara sa ne dam seama ca poate fi pierduta in orice moment", a declarat pacienta, adaugand ca "acest lucru este cu adevarat un miracol".

Thornton a declarat ca oamenii ar trebui sa-si imagineze cum este "sa-ti tii ochii inchisi pentru doar o singura saptamana... este uimitor ceea ce vezi atunci cand iti deschizi din nou ochii".

Dupa mai multe operatii, doctorii i-au scos bandajele femeii in urma cu doua saptamani.

Thornton a fost capabila sa recunoasca obiecte si chipurile oamenilor din jur dupa cateva ore, iar dupa doua saptamani a putut citi ziare.

"Abia astept sa-mi vad cei sapte nepoti pentru prima oara", a declarat femeia.