Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat vineri ca virusul gripei porcine a depasit amploarea celorlalte forme sezoniere de gripa si este in prezent cel mai raspandit in intreaga lume, transmite AFP.

"Locurile multiple unde acesta a izbucnit si s-a raspandit demonstreaza ca virusul pandemic A/H1N1 s-a instalat rapid si a devenit tulpina de gripa predominanta in cea mai mare parte a lumii", explica OMS intr-un comunicat.

"Pandemia va persista si in urmatoarele luni si se va extinde mai departe in randul populatiilor susceptibile", atentioneaza documentul citat.

Gripa porcina prezinta, de asemenea, si diferente semnificative fata de cea sezoniera: in timp ce 90% din cazurile severe sau fatale survin la persoanele sub 65 de ani in cazul gripei sezoniere, majoritatea victimelor virusului A/H1N1 au sub 50 de ani, precizeaza OMS.

Organizatia mai noteaza ca o "forma foarte severa a maladiei", ce afecteaza plamanii si provoaca tulburari respiratorii acute in randul persoanelor tinere si sanatoase, impune o supraveghere atenta si tratament specializat.

Potrivit datelor raportate vineri de OMS, virusul A H1N1 a provocat pana acum moartea a circa 2.200 de persoane in intreaga lume.