Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis un apel catre toate statele lumii sa se pregateasca pentru socul celui de-al doilea val al virusului "capricios" al gripei porcine. Un virus care a omorat pana acum 1.800 de oameni, potrivit OMS.

"Nu putem spune daca ce e mai rau a trecut sau daca e pe punctul de a se petrece", a avertizat directoarea Organizatiei, Margaret Chan, citata de AFP. "Trebuie sa ne pregatim pentru orice surpriza ne-ar rezerva acest nou virus capricios", a subliniat aceasta, avertizand autoritatile ca "ar trebui sa se pregateasca pentru un al doilea sau al treilea val, dupa cum ne-au aratat pandemiile precedente".

In apropierea toamnei, tarile din nord sunt cele mai vulnerabile in fata virusului, in timp ce epidemia incepe sa scada in zonele temperate din emisfera sudica, explica specialistii. Unda de soc a fost virulenta aici, virusul A(H1N1) raspandindu-se cu o viteza fulgeratoare, recunoaste OMS.

De la aparitia sa din luna martie, noua gripa s-a propagat in 177 de state, unde a cauzat decesul a 1.799 de oameni si a contaminat peste 182.000 de persoane, potrivit unei estimari pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii o considera mult subevaluata. Si nu este decat inceputul, admit specialistii de la OMS, care au declarat virusul pe 11 iunie - prima pandemie de gripa a secolului al XXI-lea.