Un nivel ridicat de urme de insecticide de uz casnic a fost gasit in urina copiilor cu leucemie. Concluzia le apartine cercetatorilor de la Universitatea Georgetown, din Washington. "In studiul nostru, am comparat urina de la copii bolnavi de leucemie cu cea de la copii sanatosi, precum si cu urina mamelor lor", a declarat Offie Soldin, autorul acestei cercetari, citat de AFP.

"Am gasit un nivel ridicat de insecticide de uz domestic inclusiv in casele in care locuiau cuplurile mama-copil afectate de cancer. Nu putem sa tragem concluzia ca insecticidul cauzeaza cancer, dar concluziile noastre releva necesitatea unor studii mai aprofundate in acest domeniu", a subliniat Soldin, intr-un comunicat.

41 de copii bolnavi si mamele lor au fost supusi unor teste, in perioada ianuarie 2005 - ianuarie 2008, precum si 41 de copii sanatosi, insotiti de asemenea de mame. Urme de pesticide au fost detectate in urina a peste jumatate dintre participanti, insa nivelul a doua componente organofosforice era mult mai mare la copiii bolnavi de leucemie.

Insecticidele ce contin compusi organofosforici sunt absorbite usor pe cale cutanata sau respiratorie. "Stim ca insecticidele sub forma de spray-uri sau benzi sunt prezente in 85% dintre camine, dar rezultatele arata clar ca nu toti copiii acestor familii dezvolta cancer", a continuat autorul studiului.

Studii precedente, realizate mai ales in regiuni agricole, au aratat deja ca exista o legatura intre insecticide si cancerul la copii, dar potrivit cercetatorilor de la Lombardi Comprehensive Cancer Center din Georgetown aceasta analiza este prima realizata in mediu urban. Leucemia se dezvolta mai ales la copii de trei pana la sapte ani.