Armata americana intentioneaza sa creeze echipe regionale de militari care sa asiste autoritatile civile in cazul izbucnirii unei epidemii majore de gripa porcina in aceasta toamna in Statele Unite, potrivit unor oficiali ai Departamentului Apararii, citati de CNN.

Propunerea asteapta aprobarea secretarului de stat pentru Aparare, Robert Gates.

Planul propus de armata are in vedere sustinerea Agentiei federale pentru managementul situatiilor de urgenta de catre formatiuni militare. Nu exista inca o decizie finala legata de modul in care armata va contribui in acest caz, dar o sursa a precizat ca va fi implicat personal din toate zonele de activitate.

De asemenea, nu s-a stabilit inca numarul trupelor care vor fi implicate si daca acestea vor proveni din randul militarilor activi, al Garzii Nationale sau al rezervistilor.

Autoritatile civile vor conduce actiunile in cazul izbucnirii unei epidemii majore, au precizat sursele citate. Militarii vor oferi sprijin si vor indeplini sarcinile care nu pot fi duse la capat de civili (transport aerian, testarea unui numar mare de probe virale de la pacientii infectati), asa cum procedeaza in cazul unor dezastre naturale sau in alte situatii majore de urgenta.

In primul pas, Gates ar trebui sa semneze asa-numitul "ordin de executie" care va autoriza autoritatile militare sa realizeze planurile detaliate de punere in practica a planului propus.