Femeile insarcinate si parintii cu copii mici vor fi sfatuiti sa evite aglomeratia si transportul public in Marea Britanie, intr-o tentativa de a limita efectele gripei A H1N1 asupra categoriilor celor mai vulnerabile, relateaza duminica cotidianul The Times.

Medicii britanici recomanda unele modificari ale stilului de viata, femeile insarcinate fiind sfatuite pe cat posibil sa stea acasa; in cazul in care mai au copii mici, acestia ar trebui sa ramana alaturi de mamele lor, pentru a nu aduce virusul la domiciliu.

Aceste categorii ar trebui sa evite cat mai mult aglomeratia: "Daca circula in mod obisnuit cu metroul sau alte mijloace de transport, ar fi bine sa evite orele de varf", a declarat Sue Macdonald, reprezentanta a Royal College of Midwives.

Guvernul nu va recomanda insa amanarea conceperii de copii pana la trecerea pandemiei de gripa porcina, asa cum solicita National Childbirth Trust, care a fost acuzat de asociatia medicilor generalisti ca provoaca panica.

Peste 700 de persoane au fost internate in spital din cauza virusului, iar 29 au decedat; printre acestia se numara patru copii si doua femei care nascusera recent.

La sfarsitul acestei saptamani, capacitatea sectiilor de urgente din spitale este pe punctul de a fi depasita. In cel mai rau caz, pacientii de la terapie intensiva ar putea fi nevoiti sa faca loc victimelor gripei A H1N1.