Farmaciile independente din Romania: probleme cu banii, blocaj in sistem. Pierd pacientii

de Magda Barascu, Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 29 iunie 2009, 11:59 DoctorH - DoctorH Actualitate


Ioana Damian este proprietara unui farmacii de cartier din judetul Arges. Are afacerea de 2 ani, iar anul acesta se gandeste serios daca sa mearga mai departe sau sa emigreze la fratele ei in Canada. Criza financiara sau dificultatea de a rezista pe piata din Romania? Efectele se simt in lant, de la distribuitori la pacient.

A terminat facultatea de farmacie in 2002. A invatat meserie intr-o farmacie a unchiului ei din judetul Dambovita, iar dupa 5 ani a luat decizia sa faca un credit si sa-si deschida propria afacere in orasul ei natal, unde a observat ca este nevoie de o farmacie non-stop. "La mine in cartier am vazut ca e nevoie de o farmacie care sa serveasca comunitatii de cartier, si-am zis ca merita sa incerc", spune Ioana. Problemele financiare au inceput de la sfarsitul lui 2008, cand a terminat de platit creditul pe care l-a luat de la banca pentru deschiderea afacerii, si a constatat ca incepe sa piarda bani, nu-si poate acoperi cheltuielile din vanzarile pe care le are cu farmacia.

"Pentru retetele compensate ale pacientilor mei, am inceput sa-mi recuperez destul de greu banii. Imaginati-va ca pentru medicamentele cu preturi de pana la 2 lei, adaosul comercial este de 24%. Pentru cele cu preturi curpinse intre 2,01 si 5 lei este de 20%, pentru produsele farmaceutice cu preturi cuprinse intre 5,01 si 7,5 lei, 15%, iar pentru produsele cu preturi de peste 7,5 lei adaosul este de 12%. Cred ca este insuficient pentru a acoperi cheltuielile pe care un mic farmacist le are la un business de cartier", a spus Ioana Damian.

Problemele intampinate de o farmacie mica
 • nu-si poate achita datoriile catre distribuitorii cu care lucreaza
 • probleme de cash-flow
 • adaosul comercial practicat nu acopera cheltuielile
 • schimbarile mediului legislativ in domeniul farmaceutic
 • nu reuseste sa faca fata concurentei impuse de lanturile de farmacii deja pozitionate pe piata.
Bucuresti, farmacie pe Magheru: numarul pacientilor a scazut, in special in privinta cosmeticelor si a suplimentelor alimentare, iar intarzierile in recuperarea banilor de la sistemul asigurarilor de sanatate face ca aceasta perioada sa fie traversata tot mai dificil de cei mici.

Aceste intarzieri se perpetueaza in lant, distribuitorii nu-si recupereaza banii, iar pacientii ajung sa fie afectati prin perturbari de aprovizionare si prin ore pierdute pentru a gasi medicamentul necesar.

“E jale in farmacii! Nu am mai vazut banii pe retete din martie [...] Tipa farmaciile dupa bani, dar tipa si distribuitorii dupa bani, pentru ca nu prea mai avem de unde sa ii dam. In acest context, singura baza de venituri sigure o reprezinta vanzarile directe”, a declarat pentru Hotnews.ro Adina Ivanescu, de la Farmacia Magheru.

Provincia a pierdut un client consistent: emigrantii romani nu-si mai fac provizii de medicamente

Si daca pe Magheru, in buricul Capitalei, lucrurile stau asa, nici in provincie realitatea nu este mai linistita. "Criza se resimte si oamenii cumpara mai putin. Daca in cazul retetelor compensate si gratuite nu se pune problema unei scaderi a clientilor, la vanzare lucrurile stau prost", a declarat pentru Hotnews.ro propietarul unei farmacii din Prahova. "Nici romanii care au plecat in masa la munca in Spania sau Italia si care altadata faceau cozi la farmacii - pentru a se aproviziona inainte de urmatoarea plecare - nu ne mai ajuta".

Farmacist: Am facut imprumut la banca pentru a plati furnizorii

Pe de alta parte, CNAS intarzie platile la retete. "Am ajuns sa facem imprumut la banca ca sa facem aceste plati. Este pentru prima oara cand ni se intampla asa ceva", a continuat el. "Intr-un oras mic, oamenii vin din toata zona sa cumpere de la o farmacie. Asa ca trebuie sa iei valori mari de la furnizori, care sa acopere toate retetele. Insa, in conditiile in care CNAS ne-a trimis luna asta doar 15% din banii pe care trebuia sa-i primim pe compensatele date luna trecuta, iar distribuitorii, nu ne mai pot prelungi termenele de plata, pentru ca si ei, la randul lor, au de achitat facturi producatorilor, situatia farmaciilor nu este foarte usoara".

PROBLEME SI INAINTE DE CRIZA:  La tara - castiguri de 500 – 700 Ron pe zi in anii precedenti (2007)

Farmacistii mici au avut probleme si in trecut. Acum doi ani, de exemplu, castigurile intr-o farmacie de la tara – intr-o comuna dezvoltata – nu erau mai mari de 500 Ron in zilele lucratoare si 40 Ron la sfarsit de saptamana.

“Lucrez intr-o farmacie la tara, cam 5.000 de locuitori, doi medici de familie. In zilele de inceput ale lunii (cand e mai mare nebunia cu retetele) incasez maxim 500 RON. Sambata, cam 40 RON. "Bastinasii" nu vin dupa medicamene decat daca sunt foarte bolnavi, si atunci trebuie sa-i trimit la medic, care le da compensat. Cosmetice si suplimente nutritive nu cumpara, nu dau banii pe prostii. Asta intr-o zona care aprovizioneaza cu legume si fructe buna parte din pietele din Brasov si judetele vecine, deci oamenii au bani, pe langa asta au vandut hectare de teren la 20-60 euro/mp. E clar o chestie de mentalitate.

Farmacia s-a deschis anul trecut in martie. Probabil in iunie anul asta [2007 – n.r.] se va inchide", povestea [adadoi], pe forumul softpedia.com.

Caz concret, localitate de 7.000 de persoane, vanzarea zilnica la farmacie veche si la standarde actuale, in medie, este la 700 RON. Cu tot cu retete. Daca ai un profit brut de 15% iti ies 105 RON/zi. In week-end scade dramatic, maxim 200 RON pe zi, completeaza un alt forumist, [morogan], pe adresa citata.

Colegiul Farmacistilor: Probleme de cash

Vremuri dificile, confirma presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuleasa. Nu chiar atat de sumbre cat sa vorbim despre faliment, insa e adevarat ca “farmaciile isi platesc datoriile catre distribuitori ceva mai greu, pentru ca si dinspre Casa de Sanatate banii vin mai greu, in ultimul timp”, a declarat Dumitru Lupuleasa pentru HotNews.ro.

“Farmaciile mici o duc destul de greu, marile lanturi inca se descurca. Daca nu se va intampla ceva la rectificarea bugetara, s-ar putea sa fie probleme, mai ales la medicamentele pe programe”, a adaugat Lupuleasa.


Citeste mai multe despre   


3219 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  un singur comentariu (Luni, 29 iunie 2009, 16:29)

  contribuabilul bibistrocizat [anonim]

  comentariul meu este legat de urmatoarea fraza
  '' “farmaciile isi platesc datoriile catre distribuitori ceva mai greu, pentru ca si dinspre Casa de Sanatate banii vin mai greu''

  de ce vin acesti bani asa greu in conditiile in care mie si altor cateva milioane de contribuabili nu ''intarziie'' nimeni sa ni-i retina din salariu respectiv sursa de venit pe care o are fiecare?
 • 0 (0 voturi)    
  15% sigur? (Luni, 29 iunie 2009, 17:52)

  lucian [anonim]

  Sigur e 15%?
  Pai eu am gasit diferente la pret de 30% si peste intre 2 farmacii, cum poate atunci tot adaosul sa fie 15%?
 • 0 (0 voturi)    
  diferente de pret (Luni, 29 iunie 2009, 20:55)

  nicu [anonim]

  Sunt 2 tipuri de produse in farmacii, cele cu pret impus-majoritatea medicamentelor si cele fara (parafarmaceutice, OTC-uri, alte prod de ingrijire, naturale etc). Teoretic cele cu pret impus au acelasi pret oriunde in RO (la cit de mic este adaosul la medicamente toata lume merge cu maxim). Totusi din cind in cind se modifica catalogul national al medicamentelor din RO care reajusteaza preturile cam dupa cursul euro-dolar (in ultimii 2 ani aceste ajustari s-au facut tardiv). Farmaciile care isi misca stocurile rapid (cele cu trafic) au de regula acel ultim pret celelalte au pretul vechi care poate fi mai mare sau mai mic. Asta e explicatia.
 • 0 (0 voturi)    
  Ufff (Luni, 29 iunie 2009, 22:05)

  http://mascuzati.blogspot.com [utilizator]

  Si pana acu nimeni n-a remarcat ca postarile de pe forumul softpedia sunt din *2007*?!?!?

  La jurnalist am invatat sa ma astept, dar cititorii?
 • 0 (0 voturi)    
  Despre farmacii (Marţi, 30 iunie 2009, 12:32)

  Praslea [anonim]

  Acum un an si un pic mi-am vandut farmacia. Nu regret, a fost o decizie buna.
  Sistemul are mari dezavantaje pentru farmacii (mai ales petru cele din zona rurala). A mea a fost intr-o astfel de zona.
  Primele 6 luni nu am avut plafon de la Casa de asigurari asta in conditiil in care eram singura farmacie din satul respectiv.
  La inceputul anului urmator mi-au dat plafon 5000 lei, asta in conditiile in care doctoritele din comuna prescriau in jur de 15000 lei pe luna medicamente compensate.
  Spaga nu am dat pentru a mari plafonul pentru ca nu aveam cui, se pazeau toti ca dracu de tamaie, desi zvonuri ca se da existau.
  Banii de la Casa venau la 3 luni de la depunerea borderourilor. Nu stiu cum o fi acum, s-ar putea sa se fi marit termenul.
  Totusi nimeni nu spune de smenurile cu retete care se fac in sistem, si cum te invata chiar cei care au facut programul ce sa faci? De faptul cum vin d-nele doctor cu retete si iau creme si alte prostii... De cum se trimit pacienti cu retete sa le cumpere NUMAI de la anumite farmacii.
  Adaosurile care sunt date in articol sunt numai pentru medicamentele cu pret impus (de ex ampicilina, oxacilina si altele). De ce nu se spune de adaosurile care se pun la OTC-uri (care pot ajunge si la 100-200%)?
  De ce nu se spune nimic de banii pe care ii pot da la negru firmele de distributie daca faci contract cu ei.
  Nu-i mai plangeti atat pe farmacisti!
  Daca trebuie sa planga cineva, sunt bolnavii si familiile acestora.
  Banii de care intreba d-nul de mai sus se regasesc in salariile functionarilor de la Casa, in sediile lor si cine mai stie pe unde se duc.
  Nu-i asa ca ce v-am spus mai sus nu ati stiut?
 • 0 (0 voturi)    
  nu e chiar asa (Marţi, 30 iunie 2009, 12:55)

  George [anonim]

  Acum un an mi-am deschis si eu o farmacie la tara. Plafonul era intr-adevar mic, dar pe masura ce il consumam primeam suplimentare.
  Dupa ce s-a eliminat plafonul, am putut sa dau fara probleme, dar pe barba mea pentru ca nu garanta nimeni ca imi voi primi banii.
  Si iata ca am am ajuns in luna iulie, cu datorii catre furnizori care dateaza din februarie si bani de incasat de la casa de asigurari care dateaza din martie. In mare, cat trebuie sa primesc, atata trebuie sa dau la furnizori.
  Problema se pune cu noul mediu de afaceri. Anul trecut am pornit cu o farmacie mica, acum m-am dezvoltat si, dupa cum e normal, tot profitul de anul trecut l-am reinvestit. Si acum vine domnul pogea (cu p mic) sa imi spuna ca nu conteaza lucrul asta, eu tot trebuie sa ii dau bani. Pai si eu atunci pentru ce muncesc?
  Nu mai bine ma duc eu in oras la lanturile de farmacii (acolo unde se fac afacerile cu retete si co cosmetice date medicilor) sa iau un salariu fix (destul de mare) sa muncesc mai putin, sa nu ma mai stresez, sa am si concediu normal?
  Pai si celor de la tara cine le da medicamente?
  P.S. Acum am 5 farmacii si nu mi-e rusine sa spun ca am 100.000 de euro datorii in banca. Sper sa citeasca si factorii responsabili din sanatate ce scriem noi aici si sa deblocheze. Fiindca eu platesc la timp contributiile, dau medicamente gratuite oamenilor si asigur o paine de mancat catorva oameni. Ei sunt repetenti la toate capitolele astea.
 • 0 (0 voturi)    
  probleme (Luni, 7 martie 2011, 12:57)

  RSM [anonim]

  Stimate doamne care inca practicati meseria de farmaciste : de ce sunteti atat de lenese si nu recomandati si produse ce nu au contracte cu CNAS ? Asteptati doar prescriptii si recomandari de la medici. si de castigat vreti sa va intre cu caru' averea.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version