Din 1990 pana în 2019 a existat o evoluție spectaculoasă în anestezie, însă, în momentul de față, folosind roboți, monitoare super sofisticate, noi nu știm mecanismul de acțiune al drogurilor, nu cunoaștem cum acționează drogul anestezic pe celula nervoasă, a declarat dr. Rely Manolescu, medic coordonator ATI MedLife Grup, în cadrul atelierului Realități și tendințe, la Conferința Națională MedLife.

HotNews.roFoto: Hotnews

Am început anestezia cu tensiometrul cu manșeta și după 25 de ani de meserie, anestezia este încă un mister, a adăugat dr. Rely Manolescu, care a pus accentul pe faptul că siguranța în anestezie a crescut. ''A crescut numărul de intervenții, a scăzut numărul de complicații la 4,8 % în 2013. Complicațiile sunt determinate în peste 83% dintre cazuri de reacțiile adverse și de erorile medicale și atunci erorile medicale sunt din cauză că suntem noi prost pregătiți sau prea solicitați sau avem nevoie de aparate care să ne dea o atenție mai mare decât a omului?''

În Statele Unite sunt multe studii în care se descriu experiențele pacienților care se trezesc în timpul intervenției, frecvența este de 3,4 la suta de anestezii. Există oameni care se trezesc. Este o problemă a tehnicii anestezice sau a anesteziei în general? Se pare că este o problemă a ceea ce înseamnă anestezia, consideră dr. Rely Manolescu. ''În momentul de față, folosind roboți, monitoare super sofisticate, noi nu știm mecanismul de acțiune al drogurilor, nu cunoaștem cum acționează drogul anestezic pe celula nervoasă''.

În acest context, dr. Rely Manolescu a vorbit despre cum vor fi anestezicele în viitor: combinații anestezice, anestezia genom personalizată, modificarea farmaco cineticii și farmaco dinamicii drogurilor anestezice pe baza ADN ului pacientului, ce număr de receptori, cât îi dăm, cum îi dăm relaxantul muscular și nano anestezia, adică nanoroboți și nanomolecule ce transportă rapid și administrează controlat anestezice în zone specifice, fără efecte secundare.

Anestezistul viitorului devine supra-specializat într-un anumit domeniu chirurgical: în terapia durerii, care din păcate în România nu există ca specialitate, în medicina perioperatorie, va prelua pacientul și îl va pregăti pentru operație și end-life support, pentru că avem o populație îmbătrânita cu patologie oncologica, care are nevoie de end-life suport, o specialitate care trebuie dezvoltată.

În acelasi timp, apar noi specializări în anestezie: smartphone anestezia, prin intermediul diferitelor aplicații, senzori module, tele anestezia, adică se consultul preoperator la distanță, instruiești cadrele medicale, administrare de anestezice prin sisteme automate de livrare, robotic anestezia, AI& Virtual anestezia și auto-anestezia.

Dr. Rely Manolescu a vorbit si despre anestezia în România. ''Există doar două centre smart cu adevărat de anestezie în România, la Fundeni, la chirurgie cardiacă și la Timișoara, intri într-o capsulă a timpului acolo, totul se întâmplă pe ecrane, monitorizezi tot ce se întâmplă în blocul operator''.

În România, avem 7.1 anesteziști la 100 de mii de locuitori, conform Organizației Mondiale a Anestezistilor.

Siguranța anesteziei în România

Ordin 1500/24.11.2019 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a secțiilor și compartimentelor de anestezie și terapie intensivă din unitățile sanitare.

Ordin 44/2017 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici din secțiile ATI adulți, copii și terapiile intensive de nou-născuți.

Ordin MS /19.02.2019 pentru aprobarea Ghidurilor privind siguranța pacientului în anestezie și terapie intensivă.

Conferința Națională MedLife “Sistem, medic, pacient. Perspective 2025” a avut loc în perioada 4-5 Octombrie 2019, în cadrul hotelului Sheraton din București.