​​De obicei, răcelile ușoare, banale 90% sunt viroze și nu necesită antibiotic, spune Cristina Mihaila, medic specialist pediatru la Hyperclinica MedLife Titan, într-un interviu pentru HotNews.ro în care explica diferenta dintre răceală și gripă, cauzele și tratamentul recomandat. Trebuie să stim și că, după o viroză, indiferent cât de ușoară pare la debut, tusea se poate menține câteva săptămâni.

Cristina MihailaFoto: Hotnews

Cauzele, în primul rând, sunt diversele virusuri, cele peste 200 de tipuri de virusuri, printre care cele mai frecvente ar fi virusul sincitial respirator, parvovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri, herpes virusuri și multe altele, pe când gripa este dată în primul rând de virusurile gripale A și B, virusurile paragripale.

Cum se transmit virozele și gripa?

Virusurile se transmit de obicei pe cale respiratorie, direct de la o persoană infectată, cu infecție acută prin tuse, strănut mâini murdare, respirație sau indirect prin anumite obiecte contaminate.

Care este tratamentul recomandat pentru răceală și gripă?

Atât în gripe, cât și în viroze, răceală de orice fel, tratamentul inițial este simptomatic, antitermicele la nevoie, în funcție de valoarea febrei. La o febră moderată, subfebrilitate chiar nu este recomandat tratament antibiotic, să lăsăm să lupte și organismul, hidratare adecvată, alimentație echilibrată cu vitamine, cu sucuri de fructe și în unele situații, dacă se confirmă într-adevăr caz de gripă, se dă și tratament antiviral, specific gripei.

În rest, doar la o nouă evaluare, în funcție de examenul clinic, se decide dacă este nevoie și de antibiotic, dacă există o suprainfecție bacteriană. De obicei, răcelile ușoare, banale 90% sunt viroze și nu necesită antibiotic.

De ce nu se dă antibiotic pentru viroze respiratorii?

Antibiotic nu se dă pentru că el scade imunitatea organismului, distruge flora intestinală și este posibil la o altă infecție, care chiar ar necesita antibiotic, să dezvolte rezistență organismul și să nu mai acționeze.

Cum putem preveni răcelile copiilor?

Printr-o alimentație echilibrată, vitaminoterapia face parte din regimul de viață normal, obișnuit, al fiecărui copil și adult. Prin evitarea locurilor aglomerate, chiar și a colectivităților în momentul în care copilul are o afecțiune acută virală cu strănut intens, febră, tuse. Repausul și odihna și ele fac parte din prevenție.

Cât timp durează tusea după o viroză si când ar trebui să ne îngrijoreze?

De obicei, după o viroză, indiferent cât de ușoară pare la debut, tusea se poate menține câteva săptămâni, 3,4 săptămâni, dar acum dacă apare tusea trebuie evaluat în intervalul acesta de 2,3 ori copilul și de văzut dacă nu se complică, dacă nu adaugă o altă viroza, ea va ceda de la sine. Tusea este un simptom, dar trebuie ascultat copilul pulmonar și în funcție de cum se observă, ce se aude la examenul clinic, rămâne de văzut dacă e necesar un tratament cu nebulizari, tratament cu siropuri sau orice alt tratament simptomatic.