Experții cred că s-ar putea găsi un mod de a preveni riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 1 în rândul copiilor, potrivitBBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Metoda presupune "instruirea" sistemului imunitar al sugarilor, administrându-le insulină sub formă de pulbere pentru a oferi protecție pe toată durata vieții. Insulina este hormonul care controlează concentrația zahărului din sânge pentru a preveni apariția diabetului.

Femeile gravide care vizitează în prezent maternitățile din Berkshire, Buckinghamshire, Milton Keynes și Oxfordshire sunt rugate să se înscrie în acest program. Cele care acceptă să ia parte vor fi rugate să le dea copiilor praf de insulina zilnic începând de la șase luni până la vârsta de trei ani. Ei vor fi vizitați regulat de o echipă de cercetători pentru a monitoriza sănătatea copilului.

Jumătate dintre participanții la studiu vor primi insulina reală, în timp ce jumătate vor primi o pulbere placebo fără medicament. Nici cercetătorii, nici participanții nu vor ști ce au primit până după finalizarea procesului pentru a nu prejudicia rezultatele.

Se crede că unul din 100 de copii are gene care favorizează apariția diabetului zaharat dependent de insulină, de tip 1. Experții spun că un test care se face în mod obișnuit pe nou-născuți prin prelevarea probelor de sânge din călcâi este de asemenea o altă metodă de a detecta aceste gene.

Cercetătorii, de la Universitatea Oxford, doresc să monitorizeze 30.000 de copii în acest fel pentru a-i găsi cei eligibili pentru experimentul lor. În prezent, nu există nici o modalitate de a preveni diabetul de tip 1.