​Oamenii ce au personalitate de tip A sunt punctuali, competitivi, organizati, dedicati si au simtul responsabilitatii, insa toate aceste calitati pot naste frustrari atunci cand dieta alimentara si programele de antrenament pentru pierderea in greutate nu functioneaza asa cum ar trebui. Iata care sunt cele trei aspecte de care trebuie sa tina cont persoanele ce se incadreaza in aceasta descriere, conform edition.cnn.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Abordarea de tipul "totul sau nimic"

Aceasta este mentalitatea tipica pentru oamenii cu personalitate de tip A. Chiar daca se imbolnavesc sau sunt obositi, acestia continua sa lucreze pentru a isi indeplini targetul propus. Daca au o dieta stricta, acestia vor evita in orice situatie in care ar deveni predispusi la incalcarea regulilor autoimpuse.

Problema acestei abordari este ca astfel de persoane ajung sa aiba sentimentul ca sunt foarte restrictionate, ceea ce le poate compromite scopul, riscand, in cele din urma, sa cedeze si sa isi incalce propriile reguli.

Sfatul specialistilor este introducerea unui grad de flexibilitate la nivelul regulilor autoimpuse pentru a pierde in greutate. Daca, spre exemplu, pe durata dietei alimentare se afla la o aniversare, o portie mica de tort nu le va compromite regimul in aceeasi masura in care sentimentul de restrictie ar putea sa o faca pe viitor.

Dieta alimentara este o structura pe care este indicat sa o urmam cata vreme ne face sa ne simtim bine si nu un set de reguli ce trebuiesc urmate orbeste.

Antrenamentele de mare intensitate efectuate cu o frecventa zilnica

Antrenamentele de mare intensitate pot parea adesea intimidante. Cu toate acestea, pentru persoanele ce au tipul A de personalitate si doresc sa piarda in greutate prin miscare acesta este modelul de antrenament preferat, iar prezenta lor la sala de forta este nelipsita.

Specialistii sunt de parere insa ca practicarea unui antrenament de mare intensitate cu o frecventa zilnica suprasolicita organismul, fiind nevoie de cel putin o zi de repaus pe saptamana.

Din nou sfatul specialistilor este includerea flexibilitatii in programul de antrenament. In schimbul unei sesiuni la sala de forta, programata in rutina de antrenament, acestora le este recomandat sa opteze pentru o clasa de yoga sau de gimnastica.

Uneori, angajamentul pe care il avem fata de antrenamentele de mare intensitate nu ne permite sa fim in acord cu felul in care ne simtim zilnic si, de aceea, este recomandata evaluarea dispozitiei personale inainte de inceperea activitatii fizice programate zilnic.

A fi dispusi sa includem si alte forme de miscare fizica in rutina de antrenamentul ne poate ajuta sa ne mentinem in forma pe o perioada mai lunga de timp.

Evitarea evenimentelor sociale pentru atingerea scopului

Atunci cand adoptam o dieta alimentara stricta pentru a pierde in greutate, invitatiile in oras pentru luarea cinei pot declansa un sentiment de anxietate: oare vom fi ispititi sa consumam alte alimente, poate vom primi comentarii cu privire la alegerile noastre, ori preparatele nu vor fi pregatite conform instructiunilor dietei noastre alimentare?

Toate aceste intrebari pot crea un disconfort, asa incat, persoanele ce se incadreaza in tipul A de personalitate vor prefera sa evite asemenea invitatii.

Desi toate aceste preocupari sunt valide atunci cand suntem la dieta, sfatul specialistilor este adaptarea dietei alimentare pentru a raspunde nevoilor personale zilnice.

In astfel de situatii este recomandat sa nu iesim la cina pe stomacul gol. Nefiind infometati vom putea face alegeri mai bune cu privire la alimentele pe care le consumam, asa incat sa putem respecta dieta alimentara impusa.

Beneficiile tipului A de personalitate includ sentimentul de siguranta pe care structura unei vieti organizate il ofera, insa persoanele ce se regasesc in aceasta descriere trebuie sa isi ofere spatiul necesar pentru a include in rutina lor flexibilitatea si deschiderea catre schimbare.

Daca regimul alimentar sau programul de antrenament nu se potriveste in fiecare zi structurii impuse, aceasta nu inseamna ca scopul de a pierde in greutate a fost compromis.

Luarea deciziilor ce se aliniaza dispozitiei noastre zilnice si modelarea regimului alimentar in cazurile ce fac exceptie de la regula este o tehnica buna de a reusi sa tinem pasul cu evenimentele ce au loc zilnic, in timp ce reusim sa ramanem dedicati planului de a pierde in greutate in mod natural si pe termen lung.