Directia de Sanatate Publica Gorj este in alerta, dupa ce aproape 70 de copii, de la doua gradinite si o scoala din judet, s-au imbolnavit de varicela, boala contagioasa fiind raspandita de doi frati din Targu-Carbunesti, transmite Mediafax.

Primul focar de varicela a fost depistat in luna octombrie, la Gradinita cu Program Prelungit "Lumea Copiilor" din Targu-Jiu, unde au fost identificate sase cazuri.

La scurt timp, alti 47 de copii de la gradinita cu program prelungit si Scoala Gimnaziala "George Uscatescu", din orasul invecinat Targu-Carbunesti, s-au imbolnavit, iar 25 dintre ei sunt izolati in prezent.

"Au fost doua focare, unul in Targu-Jiu, la o gradinita, focar care practic s-a si inchis, din 31 octombrie nu au mai fost inregistrate cazuri. A fost vorba de sase cazuri. Este un alt focar in Targu-Carbunesti, aici au fost prinse gradinita si scoala din localitate, datorita faptului ca doi frati, practic doi copii bolnavi, au fost trimisi de catre parinti la scoala, respectiv la gradinita si au reusit sa imbolnaveasca si colegii din colectivitatile respective. La focarul din Targu-Carbunesti, din 600 de copii inregistrati, 40 au facut boala. Ei sunt monitorizati, deja au fost izolati la domiciliu, urmariti de medicul de familie, iar in colectivitate se face dezinfectie zilnica, aerisire si monitorizarea celorlalti copii care au intrat in contact cu cei bolnavi", a declarat pentru Mediafax Elena Pitian, purtatorul de cuvant al DSP Gorj.

Medicul de la Scoala Generala "George Uscatescu" de la Targu-Carbunesti sustine insa ca pericolul nu a trecut si ar putea aparea noi cazuri.

"Se declara incetata perioada de epidemie, in momentul in care de la ultimul caz care a aparut trec cel putin 14 zile, atunci se considera ca nu mai apare. 47 de cazuri au fost si momentan mai sunt 25, cei mai multi au fost la camin, 19, dar au revenit in colectivitate. La scoala sunt in prezent 22 de cazuri, iar trei la gradinita. Nu este un numar strict de zile de stat acasa. Unii o saptamana, unii 10 zile, unii 14 zile, depinde de imunitatea copilului. La unii a debutat boala in timpul vacantei. Totul a inceput de la camin, a fost un copil care are doi frati la scoala. E boala contagioasa cu transmitere virala, exact ca o gripa si in momentul in care are unul pot prelua si ceilalti. Perioada de incubatie a bolii e 14-21 de zile, iar copilul care a luat virusul poate sa vina la scoala fara sa stie si atunci deja e purtator de virus", a declarat medical scolar, Stefania Tirziu, pentru Mediafax.

14 dintre copiii depistati cu varicela sunt elevi in clasa a IV-a, 11 in clasa a VI-a si patru in clasa a III-a.

In urma cu doi ani, la Targu-Carbunesti si o invatatoare a contactat virusul.

Reprezentantii DSP Gorj avertizeaza parintii sa nu mai trimita copii bolnavi la scoala si sa atentioneze profesorii atunci cand exista o problema.

Pentru varicela nu este prevazut vaccinul in schema nationala, insa acesta poate fi cumparat din farmacii de catre parinti. Specialistii sustin insa ca este eficient doar la copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani.