O noua substanta "promitatoare" combate la fel de eficient durerea ca medicamentele opiacee, dar cu efecte secundare net reduse, conform testelor efectuate pe soareci, arata un studiu publicat in revista 'Nature', citat de agentia France Presse (AFP).

In cautarea analgezicului idealal, dr. Brian Kobilka de la Stanford (California) si colegii sai americani si germani au cercetat pe computer mai mult de trei milioane de substante, inainte de a identifica si obtine formula adaptata considerata cea mai promitatoare, denumita "PZM21", citeaza Agerpres.

Produsele opiacee, cum ar fi morfina derivata din opiu, sunt utilizate pentru tratarea durerii, dar cu pretul unor efecte secundare (dependenta, constipatia), iar unele au potential letal (stop respirator).

In experimentele efectuate pe soareci, substanta PZM21 induce efecte comparabile cu cele ale morfinei, dar care dureaza mai mult si este practic fara efecte nedorite asupra respiratiei, potrivit autorilor cercetarii.

In plus, ea ar putea determina mai putina dependenta decat morfina si produsele conexe. De fapt, soarecii nu au devenit dependenti in cursul experimentului, mentioneaza studiul.

Dupa aceste teste pe animale, analgezicul indus de substanta a durat considerabil mai mult decat o doza maxima de morfina sau chiar un timp mai indelungat decat un medicament experimental numit 'oliceridine' ('TRV130', produs de o companie americana), aflat in prezent in ultima faza (a treia) a studiilor clinice pe oameni.

Dar, inainte ca aceasta noua substanta sa ajunga in farmacii, ea va trebui sa isi dovedeasca siguranta si eficienta pe oameni, ceea ce va dura ani intregi.

Cercetari viitoare vor stabili si daca soarecii sau oamenii dezvolta o toleranta la aceasta substanta, facand-o sa isi piarda puterea care ar putea determina pierderea in timp a puterii efectelor sale analegezice.

Abuzul de opiacee a devenit o problema serioasa de sanatate publica in Statele Unite ale Americii. Decesele legate de analgezicele opioide, cum ar fi 'Fentanyl', responsabil pentru moartea cantaretului Prince, aproape s-au dublat intre anii 2000 si 2014 in aceasta tara.

In anul 2014, 14.000 de oameni au murit din cauza supradozelor dupa ce au abuzat de opiacee luate pe reteta medicala, conform Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC). Intre anii 1999 si 2014, aceste analgezice puternice au provocat 165.000 de decese, mai noteaza AFP.